Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A célok segítenek megvalósítanod azt, ami a legfontosabb

2018. március 05. 03:00 - K. Juc

 „Isten bármit megtehet – sokkal többet, mint amit valaha is el tudnátok képzelni, ki tudnátok gondolni vagy a legmerészebb álmaitokban kérni." (Efézus 3:20, The Message fordítás)

istock_000002746663_small.jpg

A Bibliából tudjuk, hogy Jézus mindig kitűzött maga elé célokat, és a szolgálata következő szakaszának célját gyakran nyilvánosan is kihirdette.

Hogy miért kellene neked is célokat megfogalmaznod? Ma és holnap három-három nyomós érvet osztok meg ezzel kapcsolatban.

Egyrészt azért kell célokat megfogalmaznod, mert szellemileg ez a te felelősséged.

Ha nincsenek céljaid, az azt jelenti, hogy úgy döntöttél, átadod másoknak az életed irányítását. Ugyanis ha nem határozod meg előre, hogy mi a fontos számodra, akkor hagyod, hogy azt mások döntsék el helyetted. Így végül elpazarolod az életedet, csak azért, mert nem tisztáztad le, hogy Krisztus követőjeként miben szeretnél növekedni.

A Biblia szerint ahhoz, hogy szellemileg érett légy, ki kell tűznöd egy célt, amely felé folyamatosan haladsz úgy, hogy közben mindig rajta tartod a szemed.

„Még nem értem el a célomat, és nem vagyok tökéletes. De Krisztus megragadott, ezért tovább futok és küzdök, hogy megszerezzem a díjat. [...] Futok a cél felé, hogy megnyerjem a díjat: a belépést a mennybe. Isten ezt a díjat annak köszönhetően ajánlja fel, amit Jézus Krisztus tett. Mindannyiunknak, akik érettek vagyunk, hasonlóan kellene gondolkodnunk." (Filippi 3:12, 14-15, CEV fordítás)

Másrészt azért fontos célokat megfogalmaznod, mert rajtuk keresztül kimutatod a hitedet.

Ha hiszel Jézus Krisztusban, és meghatározol egy célt, azzal a következőt fejezed ki: „Hiszek abban, hogy Isten szeretné, hogy eddig az időpontig ezt megvalósítsam, és hiszem, hogy éppen ez az, amit Isten el fog végezni az életemben."

A célok nemcsak megmutatják a hitedet, de növelik is azt. Minél nagyobb a célod, annál jobban növekszik a hited – ez pedig tetszik Istennek.

Az Efézus 3:20 szerint: „Isten bármit megtehet – sokkal többet, mint amit valaha is el tudnátok képzelni, ki tudnátok gondolni vagy a legmerészebb álmaitokban kérni." (The Message fordítás).

Továbbá azért szükséges célokat megfogalmaznod, mert így összpontosítani tudod az erődet.

A hatékony élet kulcsa az összpontosítás: ha ugyanis ezer felé szakadsz és egy rakás különböző dologba fektetsz energiát, akkor nem leszel hatékony. Ha viszont összpontosítva élsz, akkor erőteljes lesz az életed és megváltoztatja a világot.

Nincs időd mindent megtenni – a jó hír pedig az, hogy Isten nem is várja el, hogy mindent megtegyél! Ha Isten hatékony embere akarsz lenni, akkor a lényeg, hogy azt tedd, ami a leginkább számít, és felejtsd el a többit. A célok pedig segítenek, hogy folyamatosan ilyen szinten tudj összpontosítani.

„Nem cél nélkül futok. Úgy küzdök, mint egy bokszoló, aki eltalálja az ellenfelét – nem pedig csupán a levegőbe üt." (1 Korinthus 9:26, NCV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tükrözik vissza a céljaid azt, amit Istenről hiszel?
  • Szoktatok családként célokat kitűzni? Miért lenne fontos családként megfogalmaznotok célokat?
  • Milyen tevékenységekre fordítasz időt és energiát, amelyek valójában nem igazán számítanak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása