Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért teszel olyat, amit nem akarsz megtenni?

2018. május 13. 03:00 - Lilla:)

„Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket." (János 8:32, Újfordítás)

Előfordult már veled, hogy azon morfondíroztál, miért teszel olyat, amit nem is akarsz megtenni? Vagy esetleg azon, hogy miért is olyan nehéz helyesen cselekedni?

Bűnös természetünk miatt gyakran rossz döntéseket hozunk. Valószínűleg csatlakozhatsz Pál apostolhoz, amikor azt mondja: „Nem igazán értem magam; helyesen akarok cselekedni, de nem úgy teszek. Helyette olyat teszek, amit gyűlölök. ... Tehát nem én vagyok az, aki rosszul cselekszik; a bűn az, amely bennem lakik. Tudom, hogy semmi jó nem lakik bennem, ez az én bűnös természetem. Azt akarom tenni, ami helyes, de nem vagyok rá képes." (Róma 7:15, 17-18, NLT fordítás).

Még akkor is ha megtérsz, marad benned egyfajta feszültség. Meg van benned a jó természet, amit Istentől kaptál, azonban ugyanúgy benned van a bűnös is, ami visszatart.

De van menekvés! Jézus megígérte nekünk a János 8:32-ben, hogy „megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket." (Újfordítás).

A személyes változás titka nem az akaraterőben rejlik. Nem egy pirulán múlik. Nem döntés kérdése. Nem kell semmilyen esküt tenned. A személyes változás titka nem azon múlik, amit mondasz vagy teszel.

A titok ehhez a változáshoz a tudás. Az, hogy ismerd az igazságot. Amikor változtatsz a gondolkodásmódodon, megváltoznak az érzelmeid is. Amikor változtatsz az érzelmeiden, megváltoznak a cselekedeteid is.

Minden önromboló tett mögött egy hazugság áll. Lehet, hogy elhittél egy hazugságot magadról, a múltadról vagy a jövődről, esetleg Istenről vagy másokról.

Miért teszel olyat, amiről tudod, hogy rossz számodra? Mert azt hiszed, hogy ez valaminek a büntetése, amit megérdemelsz. Ez azonban hazugság! Csak akkor változhatsz meg és töltheted be Isten életedre vonatkozó terveit, ha elkezdesz foglalkozni Isten igazságával. Ha változtatni akarsz az életmódodon, az elméddel kell kezdened. Ismerned kell Isten igazságát és el kell hinned!

Amikor megismered az igazságot, az igazság fel fog szabadítani. Fel kell fedned azokat a hazugságokat, amiket eddig elfogadtál. Néhány ezek közül olyan, amiket még gyerekként a játszótéren vagy a TV-ből szedtél magadra. Néhányat a szüleidtől vettél vagy csak valamit tovább gondoltál. Ezek azonban mind hazugságok és amikor elutasítod őket, helyette pedig Isten szavára kezdesz figyelni, megtapasztalod majd a szabadságot úgy, ahogy előtte sosem.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Szerinted mit jelent ismerni Isten igazságát?
  • Gondolj azokra a hazugságokra, amiket folyamatosan lejátszol a fejedben. Isten melyik igazságával kellene helyettesítened őket?
  • Hogyan ismerheted meg jobban Isten igazságát? Milyen változásra van szükséged az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása