Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolog, amit jó elkerülni harag esetén

2018. június 29. 03:00 - gabormel

„Ha elfog az indulat, ne hagyd, hogy a haragod bűnbe sodorjon.” (Ef 4:26, GNT fordítás)

a_nap_ne_menjen_le_a_ti_haragotokkal.jpg

Időnként mindnyájunkat elfog a düh, amelyet bár különböző módon kezelünk, teljesen egyikünk sem szabadulhat ettől az érzéstől. Azonban az, hogy mérgesek vagyunk, még nem jelenti azt, hogy vétkezünk is.

A Biblia azt mondja: „Ha elfog az indulat, ne hagyd, hogy a haragod bűnbe sodorjon.” (Ef 4:26, GNT fordítás). Pál ebben a részben arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne engedjük, hogy a harag bűnbe taszítson bennünket. Ez azt jelenti, hogy a harag nem feltétlenül bűn, vagyis az igazat megvallva, a haragot kezelhetjük helyesen vagy helytelenül.

Sajnos a legtöbbünk úgy nyilvánul meg, hogy ezzel leginkább eltávolodunk a célunktól ahelyett, hogy közelebb kerülnénk hozzá.

Íme, három dolog, amit jó elkerülni harag esetén:

Ne fojtsd el a haragodat! Ne halmozd fel magadban! A nem megfelelő módon kinyilvánított és elfojtott harag olyan, mintha felráznál egy szénsavas üdítőt, ami egyszer csak kirobban. Végül majd kihat a testedre is. Az orvosok szerint számos fizikai betegség gyakran az elfojtott haragra vezethető vissza.

Ne nyomd el a haragod! Ha ezt teszed, olyan, mintha egyszerűen csak tagadnád, hogy ott van. Ha gyakran letagadod, hogy haragszol, depressziós leszel. Tanácsadóként való működésem során sok embertől hallottam azt, hogy depressziósak, pedig valójában csak dühösek voltak. Ők csak nem gondolták, hogy egy keresztény egyáltalán dühös lehet, ezért magukba fojtották haragjukat. A harag tagadása bűn, amelyet hazugságnak hívunk.

Ne fejezd ki helytelen módon a haragodat! A harag kifejezésének számtalan nem megfelelő módja létezik. Duzzogunk, gúnyos megjegyzést teszünk, manipulálunk vagy más ostoba módon viselkedünk (leittasodunk, kétes ügyletekbe keveredünk, stb.). Azonban ezek egyike sem visz közelebb a várt eredményekhez.

Tehát mit kellene tennünk a haragunkkal?

Valld be! Nem csak azt ismered el, hogy dühös vagy, hanem annak okát is megvallod. Elmondod Istennek – és annak is, akire haragszol -, hogy frusztráltan vagy fenyegetve érzed magad. Minél őszintébb vagy a kapcsolataidban, annál könnyebben jutsz el a haragot kiváltó okok gyökeréhez.

A haragoddal kapcsolatban azonban van jó hír is: lehet, hogy olyan helyen nőttél fel, ahol a haragot folyton nem megfelelő módon kezelték. A helytelenül dühkezelés tanult viselkedés, de le lehet szokni róla. Meg tudsz változni, nem kell ugyanolyannak maradnod!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan kezelte a haragot a családod gyerekkorodban?
  • A fent említett nem megfelelő módok közül te hogyan fejezed ki a haragod? Hogyan vélekedik erről a családod?
  • Milyen harag van most benned? Szerinted Isten mit akar, hogyan kezeld?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása