Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha változni akarsz, változtass a gondolkodásodon!

2018. augusztus 22. 03:00 - managercoach.hu

"Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat." (Efézus 4:23, NLT fordítás)

A változáshoz újfajta gondolkodásmódra van szükség. Ahhoz, hogy változzunk, meg kell ismerjük az igazságot, el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, de az is kell, hogy megváltoztassuk azt, ahogyan gondolkozunk.

A gondolkozásod meghatározza azt, ahogyan érzel, és ahogy érzel meghatározza azt, ahogyan cselekszel. Ha változtatni akarsz azon, ahogyan cselekszel, azzal kell kezdened, hogy változtatsz azon, ahogy gondolkozol. Ha változtatni akarsz azon, ahogyan érzel, azt is a gondolkodásoddal kell kezdened.

Például, mondhatod azt: "Jobban kell szeretnem a férjemet.", de ez így nem működik. Az érzést nem lehet magunkra erőszakolni. Azon kell változtatnod, ahogyan a férjedről, gyerekeidről, feleségedről gondolkodsz. Ez majd változtat azon, ahogyan érzel, ami pedig majd változást fog hozni cselekedeteidben. "Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Efézus 4:23, NLT fordítás).

A bűn elleni harc, a harc, hogy megbirkózz azokkal a hibákkal az életedben, amiket nem szeretsz, az elmédben kezdődik. Ha bármit is meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy az érzéseidben,a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kell kezdened.

Az elméd megújítása összefüggésben van a "bűnbánat" szóval. Tudom, hogy a bűnbánat rosszul hangzó szó sok ember számára. Azt hiszik, hogy valami rosszat jelent, valamit, amit nem igazán akarnak megtenni, valami fájdalmasat. Egy olyan valakire gondolnak, aki az utcasarkon áll egy táblával, ami azt mondja: "Tanúsítsatok bűnbánatot! A világ vége közeledik!"

A bűnbánat sokkal több mint viselkedésed megváltoztatása. Ez a gondolkozásmódod megváltozásáról szól, és arról, hogy megtanulsz másként gondolkodni. Bűnbánat egyszerűen mentális hátrafordulást jelent.

Hátat fordítasz a bűntudatnak és a megbocsátás felé fordulsz. A frusztrációtól a szabadság felé, a sötétségből a világosság felé, az utálatból és keserűségből a szeretet felé fordulsz.

Lehet, hogy abban is változnod kell, ahogyan Istenre gondolsz. Ő nem mérges rád, miattad mérges! Nagyon bűnös lehetsz, de nagyon szeretett is.

Kezd az elméddel, és változtass azon, ahogyan gondolsz a kapcsolataidról, a gazdaságról, a világról, a múltadról, a jelenedről, és a jövődről. Ha változtatsz azon, ahogyan gondolkozol, az hatással lesz az érzéseidre és a viselkedésedre is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan vehetsz erőt ahhoz, hogy változtass olyan dolgokon, amikről azt gondolod, hogy egyedül nem tudsz rajtuk változtatni?
  • Szerinted miért kell bűnbánat az elméd megújulásához?
  • Hogyan kell változtatnod azon, ahogyan a legfontosabb kapcsolataidról gondolkozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása