Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Attól tartasz, hogy rosszul fogsz dönteni?

2018. augusztus 30. 03:00 - Mate Cseri

"Az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért." ( Zsolt 23:3, saját fordítás)     

isten_vezet.jpg

Gyakran attól félünk, hogy rossz döntést hozunk, és ez feszültséget okoz.

Talán egy nagy döntéshelyzettel állunk szemben: 'Kitartsak vagy engedjem el?', 'Nekiálljak vagy kiszálljak?', 'Házasodjak?', 'Nézzek új kenyérkereset után?', 'Elköltözzek?'

Amikor nem tudunk dönteni, akkor csak vánszorgunk. A Biblia azt mondja a Jakab 1-ben, hogy amikor habozunk, akkor ingataggá válunk minden ügyeinkben. A görög szó az "ingatag"-ra annyit tesz: ténfereg, mint egy részeg.

Isten viszont azt mondja, hogy van ellenszer a döntésképtelenségünkre. A Zsolt. 23:3 szerint: 'Az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért'. A döntés feszültségét úgy kezeljük, hogy átadjuk Istennek a vezetést. 

Ezt gondolhatjuk: 'De hát ezt már próbáltam!' Kérted Istent, hogy vezessen, de aztán még zavarodottabb lettél, mint azelőtt. Még mindig nem tudod, mi a helyzet. Azon tűnődsz: 'Miért olyan bonyolult megismerni Isten akaratát?'

Isten játszik velünk? Nyilvánvalóan nem! Vezetni akar minket. Jobban akarja, hogy megismerjük akaratát, mint azt mi magunk akarjuk. A gond, hogy gyakran a helytelen dolgot fürkésszük, amikor meg akarjuk találni Isten akaratát. 

Például néhányunk egy érzést keres. Azt akarjuk, hogy egy érzés lesöpörjön minket a lábunkról és így elmondhassuk: 'Na, így most már tudom, mi az Isten akarata!' Néhányan közülünk módszertani megközelítést akar Istenhez. Egy recepthez vagy képlethez akarunk jutni. Megint mások varázslatos módon akarnak közeledni Isten akaratához. Isten adjon valami égi jelet - írja fel az égboltra, hívjon fel, küldjön e-mailt. 

Mindezek a módok csalódottsághoz vezetnek, és annyit érnek el bennünk, hogy elvétjük Isten akaratát. Isten akarata nem érzés vagy képlet, vagy valami, ami miatt Isten azt akarja, hogy frusztráltak vagy ijedtek legyünk. 

Isten nem akar összekuszálni, és nem akarja, hogy feszült légy egy döntés meghozatalát illetően. Ő jelen van, utad minden egyes lépését vezeti. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a nagy döntés, amivel a közelmúltban szembenéztél? Hogy kerested Isten akaratát?
  • Miért akarja Isten, hogy használd a Bibliát ahhoz, hogy segítse döntésed?
  • Mi az, ami meggátol abban, hogy Istenben bízz azt illetően, hogy ő vezet minden döntésedben, amit hoznod kell?

*(Daily Hope, by Rick Warren, 2018.08.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása