Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segítsünk valakinek megtalálni a reményt és a gyógyulást? 1. rész

2018. szeptember 01. 03:00 - Tomes Lívia

„Ezért (Jézus) képes teljesen megmenteni azokat, akik Istenhez jönnek rajta keresztül, mert Ő mindig él, hogy közbenjárjon értük.” (Zsidók 7:25, NIV fordítás)

Én hiszem, hogy a kis csoportok létfontosságú szerepe az, hogy segítséget és gyógyulást találjanak az úgynevezett reménytelen emberek. Az egyik része, amit nagyon szeretek abban, hogy kis csoportba tartozom az, hogy imádkozhatunk egymás reménytelen helyzetéért. A másik ember hitére támaszkodhatunk, ha nekünk kétségeink vannak.

A Lukács 5-ben olvashatunk egy nagyon jó történetet a férfiak kis csoportjáról, akik Jézus lábaihoz vitték barátjukat, aki béna volt és gyógyulásra volt szüksége. Ebben a beszámolóban felfedezhetjük a kis csoportok hét jellemzőjét, amelyeket Isten gyógyulásra használ. Ma ebből három jellemzőt nézünk meg és holnap pedig a többit. 

Együttérzés: Ez a béna azért gyógyulhatott meg, mert barátai gondoskodtak róla. Ez mindig így kezdődik velünk, hogy gondoskodunk azokról az emberekről, akik sérültek. A Római levél 15:2 ezt mondja: „Nekünk segítenünk kell másokat, azt tenni, ami helyes és felépíteni az Úrban” (NLT). Isten használja ezeket a férfiakat, mert ők érzékenyek voltak barátjuk szükségeire. És Ő használni fog minket, amikor nem merülünk el gondolatainkban a szükségeink miatt és elkezdünk többet gondoskodni másokról, mint magunkról.

Hit: A férfiak hitték, hogy Isten meggyógyítja a barátjukat. Nézd meg a Lukács 5:20-at: „Amikor Jézus látta az ő hitüket, azt mondta: barátaim, megbocsáttattak a ti bűneitek.” (NIV). Nem a béna hite miatt történt, hanem az ő barátai hite miatt. Hány embert ismersz, akik annyira bénák, hogy nem tudnak hinni Istenben? Ez az a helyzet, amikor nekünk kell hinnünk helyettük.

Közbenjárás: Ezek a barátok nemcsak imádkoztak a barátjukért, lépéseket is tettek. Nem elég csak imádkozni valakiért, aki megsérült és a bűn foglya. Tennünk is kell érte, Jézus ezt mondja a Lukács 14:23-ban: „Menjetek ki az utakra és az ösvényekre és kényszerítsetek bejönni mindenkit, hogy az én házam megteljen.” (NIV). Ott van egy sor példa a Bibliában azokról az emberekről, akik másokat vittek Jézushoz. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen a reménytelenség?
  • Hiszed-e, hogy senki sincs Jézus hatáskörén kívül? Ha igen, mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy Jézushoz vidd a „reménytelen” embereket?
  • Melyik fájdalmakkal küzdő barátodért imádkoztál mostanság? Mit tehetnél érte, ami segítene neki meggyógyulni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása