Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tízféleképp támaszkodunk Isten kegyelmére

2018. október 21. 03:00 - Mate Cseri

"Mert Isten munkálkodik bennetek -- Ő  adja a vágyat és az erőt nektek, hogy azt tegyétek, ami neki tetszik. (Fil 2:13, NLT fordítás)

 

woman-praying-to-god.jpg

Keresztényekként hajlamosak vagyunk akkor gondolni a kegyelemre, amikor az üdvözülésünkről van szó. A kegyelem viszont sokkal több ennél, és keresztény életünk minden területén ott kell, hogy legyen. 

Nem tehetünk semmit Istenben vagy Istenért, ami végső soron nem az Ő kegyelméből fakadna. A Biblia ezt mondja: "Isten munkálkodik bennetek -- Ő  adja a vágyat és az erőt nektek, hogy azt tegyétek, ami neki tetszik." (Fil 2:13, NLT ford.).

A kegyelemből 10 hatalmas előny származik az életünkben:

A kegyelem üdvözít. A mennybe vezető egyetlen út a kegyelmen keresztül vezet. Nem lehet kiérdemelni, nem lehet megdolgozni érte és nem lehet megvásárolni (Ef 2:8-9).

A kegyelem ad bűnbocsánatot. Bár nem érdemeljük meg, Isten eltörli minden bűnünket az Ő kegyelmével (Ézs 43:25).

A kegyelem tart meg. Isten soha nem kér olyat, amire nem ad képességet és erőt megtenni. Ezt az erőt és képességet kegyelem által kapjuk (Fil 2:13).

A kegyelem gyógyít. Isten begyógyítja szívünket és bekötözi sebeinket, bár nem érdemeljük meg (Zsolt 147:3).

A kegyelem felszabadít. A Jézussal való kapcsolatunk nem kötelességek halmaza, hanem inkább megnyugvás abban, amit az ÚR tett értünk. Ha a keresztény életed nem Jézusban való megnyugvás, akkor a törvénykezés felé indultál el (Mt 11:28-30).

A kegyelem által tálentumokat kapunk. Isten mindannyiunknak megadta a képességet arra, hogy valamit jól csináljunk, és ezt a képességünket az Ő javára kell hasznosítanunk (Róm 12:6).

A kegyelem eszközei vagyunk. Isten az Ő tervei beteljesítéséhez minket használ a világban. Nem azért, mert bármit is véghezvittünk volna, hanem egyszerűen az Ő kegyelme miatt van ez így (Ef 3:7).

A kegyelem tart meg minket az üdvösségben. Nem veszíthetjük el megváltásunkat, mert ez Isten ajándéka. Ha ki lehetne érdemelni, akkor el is lehetne veszíteni abban a minutumban, amikor már nem teszünk érte (Júd 1:24).

A kegyelem átformál. A kegyelem által Isten újjá alkot minket elménk megújítása által (Róm 12:2).

A kegyelem éretté tesz. Istennek az a munkája, hogy minket egyre inkább Jézushoz tesz hasonlatossá nem azért történik, mert kiérdemeltük vagy mert erőfeszítést tettünk érte, hanem Isten kegyelme miatt (2Pét 3:18).

Isten kegyelme tehát valóságosan és hatékony módon van jelen az életünkben. Ha mindezekre az előnyökre nézel, talán felteheted a kérdést, hogy " Hogyan fogadhatom el és hogyan vehetem át Isten kegyelmét?". Holnap erről fogunk beszélni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A fenti 10 előny közül számodra melyiket a legnehezebb elfogadni? Miért?
  • Hogyan tudnál a fent említett 10 előny egyikét alkalmazva segíteni valakinek, hogy megértse és alkalmazza azt a saját életében?
  • Az, hogy ismered a kegyelem előnyeit, mihez ad neked bátorságot és hogyan változtatja meg az életed?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.14.)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása