Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ismerned kell Istent ahhoz, hogy tudd, hogyan beszélj vele

2018. október 26. 03:00 - FAmelita

„Mert jó az ÚR. Mindig szerető és kedves, hűsége meg marad nemzedékről nemzedékre." (Zsoltárok 100:5 TLB fordítás)

Nem utálod azt, amikor valaki felhív telefonon, és nem mutatkozik be? Azon nyomban belekezd, amint felvetted, azt feltételezve, hogy tudod ki is ő. Amikor nem tudod kivel is beszélsz, talán a pápával vagy a pizzafutárral, akkor az sok tekintetben befolyásolja a beszélgetést. Nem tudod milyen hanglejtéssel beszélj. Valljuk be, óvatosabbak vagyunk.

Amikor valakivel élőben beszélsz, de nem tudsz róla túl sok mindent, akkor formálisabban viselkedsz vele. Ha találkozok valakivel a városban, aki a Saddleback Gyülekezethez tartozik, azt egyből megtudom, mert így szólnak hozzám: 'Szia, Rick pásztor! Hogy mennek a dolgok?'. Ám ha valaki így köszönt 'Üdvözlöm Warren tiszteletes!', akkor egyértelmű, hogy tudja ugyan ki vagyok, de nem ismer igazán.

A közelség és a kapcsolat meghatározza azt, hogy hogyan beszélsz valakivel. Az határozza meg a társalgást, amit tudsz róla.

Ugyanez a helyzet Istennel is. A felfogásod arról, hogy ki is Ő, meghatároz mindent az életedben, beleértve az imaéleted is.

Sok embernek van félreértése azzal kapcsolatban, hogy ki is Isten. Sokan azt gondolják, hogy Ő egy zsémbes Isten, aki mindig házsártos és dühös, és hogy soha nem fogják tudni kiengesztelni. Mások úgy vélik, Ő a 'prédára leső tigris', aki csak arra vár, hogy valami rossz lépésért lesújthasson. Megint mások azt hiszik, hogy egy szeszélyes apaszerű isten, akit a hangulata vezérel, és folyamatosan változtatja róluk a véleményét.

Szintén mások úgy látják Őt, mint a galaktikus zsarut, akinek az a célja, hogy betartsd a szabályokat, vagy mint diktátort, akinek soha semmi nem elég, és ezért folyton többet és többet igényel. Vagy vannak még, akik egy gyurma istenre gondolnak, és olyan formába teszik, amihez csak kedvük tartja.

Hallottál már valaha valakit így beszélni 'Szeretek Istenre úgy gondolni, mint...'. Nos, sajnálom, de nem igazán számít, hogy te mit gondolsz. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy a Biblia mit mond Róla!

W. Tozer így mondta: „Az, hogy mi jut az eszedbe, amikor Istenre gondolsz, a legfontosabb dolog a világon, mert ez határoz meg minden mást az életedben."

Fontos, hogy ismerd az igazi Istent. Ha téves elképzeléseid vannak Róla, akkor az ima büntetés és robotolás lesz. Isten nem akarja, hogy bűntudatból imádkozz! Azt akarja, hogy azért beszélj vele, mert szereted. Ahogy jobban megismered az Ő Igéjén keresztül, úgy fogod Őt jobban szeretni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az alapján, amit az Igéből tanultál Istenről, milyen szavakkal tudod jellemezni Őt?
  • Miért akarják olyan sokan saját maguk elgondolni, hogy milyen Isten?
  • Te is szeretnéd, ha mások igazán megismernének, annak, aki te vagy, hogy valóban megértsenek. Miért gondolod azt, hogy Isten is így működik?

*(Daily  Hope by Rick Warren, 2018. 10. 19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása