Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mondjál igent azelőtt, hogy Isten szólna hozzád

2018. április 15. 03:00 - csmsdvd

„A jó földbe esett mag: ezek pedig azok, akik igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják, és termést hoznak állhatatossággal.“ (Lukács 8:15)

Isten azokhoz az emberekhez beszél, akik eldöntötték, hogy megcselekszik azokat amit mond, mielőtt Isten szólna hozzájuk. E szerint: „Istenem, ha azt szeretnéd, hogy cselekedjek, cselekszem. Amennyiben az a szándékod, hogy házasodjam, házasodom. Ha azt szeretnéd, hogy kilépjek a munkahelyemről, kilépek. Mielőtt kimondanád, az a válaszom rá igen. Bármit amit szeretnél, hogy tegyek, megteszem.”

Lukács 8:15 verse szerint:„A jó földbe esett mag: ezek pedig azok, akik igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják, és termést hoznak állhatatossággal.“

Jézusnak ezt a példázatát tanulmányozva, arra jutottam, hogy négy féle emberről beszél: azokról, akik ellenállnak, azokról akik felszínesek, azokról akik mindig elfoglaltak, és azokról akik jók.

Egyben négy féle magatartásról is szólnak. Ezek a magatartások akár egy napba besűrítve is megjelenhetnek. Egyik pillanatban ezt mondod: ”Istenem, hallani szeretnélek, mert tudom, mit akarsz mondani.” Következő pillanatban azt mondod: „Uram, mondjad gyorsan!” Aztán meghallod és azt mondod jó, de azután elfoglalod magad a munkáddal, vagy az iskolával, gyerekekkel és aztán a hullámok összecsapnak a fejed felett. Máskor azt mondod: „Istenem, tegyél belátásod szerint, én nyitott vagyok rá.”

Isten egy engedelmes hozzáállást, magatartást szeret, arra nevel, hogy gyümölcsöt teremjél – ez a bibliai meghatározás arra, hogy eredményes, boldog legyél. Isten azt szeretné, hogy gyümölcsöt teremjél a munkád során, a családban, a barátokkal, Istennel való kapcsolatodban, más emberekkel való viszonyodban, az egészségeddel kapcsolatban.

Hogyan teremhetsz gyümölcsöt, ha Isten mond neked valamit? Úgy, hogy átadod másnak. Amikor Isten mond neked valamit, úgy terem benned hamar gyümölcsöt, ha megosztod másokkal, amit tanultál.

Lukács 8:15 másik fordítása így hangzik: „Isten szavára hallgattak és belekapaszkodtak és folyamatosan hirdették másoknak, akik aztán hamarosan hívőkké váltak.”(TLB) Isten azt szeretné, ha amit tanultok átadnátok másoknak is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tudsz egy „Igen, Istenem” típusú engedelmes hozzáállást kialakítani, függetlenül Isten mit mond neked?
  • A te életed milyen gyümölcsöt terem?
  • Kivel tudod megosztani azt, amire Isten téged tanít?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.08.)

Szólj hozzá!

Három dolog, ami távol tart attól, hogy meghalld Istent

2018. április 14. 03:00 - Lilla:)

"Akiknél a tövisek közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést." (Lukács 8:14, NIV fordítás)

Nem tudod meghallani Istent, ha az elméd zsúfolásig tele van más gondolatokkal és ügyekkel - főleg aggodalmakkal, tervekkel, és egyéb tevékenységekkel. Ha mindig rádiót hallgatunk vagy TV-t nézünk, túl elfoglaltakká válunk ahhoz, hogy meghalljuk Isten hívását. Mellőznünk kell a zavaró tényezőket.

Jézus azt mondja a Lukács 8:7-ben: "Más magok olyan helyre estek, ahol tüskebokrok nőttek, amik megfojtották a hajtásokat." (CEV fordítás)

A gazos talajban is elkezd növekedni a termés, azonban ahogy nő, a gaz körbenövi, és elkezdi fojtogatni a növényt, így annak sosem lesz gyümölcse.

Íme Jézus magyarázata a Lukács 8:7-re: "Akiknél a tövisek közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést." (Lukács 8:14, NIV fordítás)

Három dolog van, ami elválaszt minket attól, hogy meghalljuk Istent:
Gondok. Az aggodalmak gazok. Amikor túlságosan lefoglalnak a problémáid és a mindennapok teendői, az megnehezíti számodra, hogy meghalld Istent.
Gazdagság. Túlságosan lefoglalhatnak a számlák, az adósságok rendezése, hogy még többet keress. Túlságosan lefoglal, hogy megteremtsd a megélhetésed feltételeit, így élni nem tudsz.
Élvezetek. Semmi gond nincs az élvezetekkel, de légy óvatos, nehogy túlságosan lefoglaljon az öröm hajszolása és lemaradj Istenről, valamint az ő életedre vonatkozó tervéről.

Nem kell gazt termesztened. Azok maguktól nőnek, nem igaz? Sőt, a gazok az elhanyagoltság jelei. Ha gazt látsz az udvarodon vagy a kertedben, az azt jelenti, hogy nem foglalkoztál vele eleget. A gazok a lelki életedben azt jelentik, hogy nem töltöttél elég időt Istennel.

Ha minden területen leterhelt vagy, csendességet kell tartanod.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen zavaró tényezők vannak az életedben, amik távol tartanak a lelki növekedéstől?
  • Hogyan tudnád megszüntetni ezeket a zavaró dolgokat?
  • Mennyi időt töltesz naponta csendességgel? Mi változhatna meg az életedben, ha több időt fordítanál erre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.07.)

Szólj hozzá!

Hogyan erősíted lelki gyökereidet

2018. április 13. 03:00 - csmsdvd

„Akiknél [a mag] a köves helyre esett, azok, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nem gyökerezik meg bennük: ezek hisznek egy ideig, de a megpróbáltatás idején elbuknak. (Lk 8:13)

Tavasszal Dél-Kaliforniában minden fű kizöldül, a vadvirágok, a mák virul, gyönyörű minden. Amikor az eső eláll, a hegy barnára vált. Miért? Mivel a fűnek rövid, kicsi a gyökere. Nem tud elég mélyre ereszkedni, hogy felszívja a talajvizet.

Amikor a növénynek nincsenek mély gyökerei és szikes talajban is van, eleinte megindul és jól néz ki, de nem tud tartósan ilyen maradni. Kiszárad mivel nem tud mélyen megereszkedni.

Lukács 8:13 szerint: „Akiknél [a mag] a köves helyre esett, azok, amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nem gyökerezik meg bennük: ezek hisznek egy ideig, de a megpróbáltatás idején elbuknak.”

Gyakran meghalljuk Isten szavát, de nem engedjük át magunkon, hogy az igazán megváltoztasson. Felületesen csak átmeneti érzelemmel reagálunk rá. Fellángolással vagyunk iránta. Éppen csak időt nem hagyunk rá, hogy elmélyedjünk benne.

Valóban ilyen szeretnél lenni? Nem, egyáltalán nem. Te egy mélyen érző ember szeretnél lenni, nem egy felszínes valaki. Egy mély lelki gyökerekkel rendelkező ember szeretnél lenni, aki az évekig tartó nehéz időkben is képes gyümölcsöket teremni. Amikor erős viharok jönnek, valaki a családban beteg lesz vagy egy közeli barátod meghal, nem fordulsz ki, mivel gyökereid jó erősek, mélyen kapaszkodsz.

Hogyan erősítheted lelki gyökereidet? Úgy hogy naponta szánsz időt, hogy Istenre figyelj, együtt vagy egy kis csoport hívő ember társaságában.

Amikor nem Istennel vagy nap mint nap, akkor kiszáradsz és kifordulsz a nyomás alatt. Nem tudod a dolgokat kezelni. Időt kell szánnod, hogy hallgass Isten szavára. Megpihenve és elcsendesedve. A Bibliát olvasva és Istennel társalogva. Zenélve, énekelve. Vagy ha szereted, akkor naplót írva. Bármit tenni, ami Isten közelségében tart.

Szükséged van egy kis közösségre. Senki sem látja az életét teljesen. Mindenki valamilyen szemellenzőt visel. A kis gyülekezeti közösség, megláttatja azokat a dolgokat, amiket te nem veszel észre. Ezért van szükségünk egymásra. Másoktól is tanulsz egy kis csoportban, egymást támogatjátok és a gyökerek tovább erősödnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit kell átütemezned, hogy időd legyen Istennel foglalkozni?
  • Ihletet pillanataidból mit kell átvegyél, kövessél?
  • Isten vajon miért teremtett társas lényként?

  (Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.06.)

Szólj hozzá!

Három mentális gát, ami megakadályozza, hogy meghalld Isten hangját

2018. április 12. 03:00 - magyarosijulia

„Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és minden gonoszságot, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jakab 1:21, NLT fordítás)

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy mobiltelefonnak különböző erősségű a jele. Ugyanez érvényes rád is: helyes pozicióban kell lenned ahhoz, hogy meghalld Isten hozzád intézett. szavait

Időnként nem adunk lehetőséget Istennek, hogy hozzánk beszéljen. Mi már eldöntöttük magunkban, azt akarjuk tenni, amit mi akarunk, nem azt, amit Isten szeretne, hogy tegyünk. A szívünk kemény, és nem vagyunk hajlandóak meghallani Istent.

Amikor bezártad az elméd, természetes, hogy Isten nem fog szólni!

De ha őszintén akarod hallani Istent – és melyik hívő nem akarja? –, akkor meg kell értened, hogy mi az, ami megakadályozza, hogy meghalld az Ő hangját. Három mentális gát van, ami zárva tartja az elméd Isten beszéde és üzenete előtt.

1. Büszkeség. Ha úgy gondolod, hogy nincs szükséged Istenre az életedben, és magad akarod megoldani a dolgaid, valószínűleg nem hallgatsz Istenre. A büszkeség távol tart attól a lehetőségtől, hogy megtudd, hogy Isten mit akar mondani.

2. Félelem. A legytöbb ember nem hallja meg Istent, mert fél az Ő szavától. Lehet, azt gondolod, ha meghallod Isten hangját, vagy megérzed az Ő vezetését, valamilyen vallásos fanatikussá vállsz.

3. Keserűség. Amikor ragaszkodsz a fájdalmaidhoz, a nehezteléshez vagy a haragodhoz, nem fogod tudni meghallani Istent, mert a szíved kemény. Rideggé és védekezővé válsz, még Isten szeretetével szemben is!

Lehet, hogy nagy fájdalmad van, amit ezen a héten, illetve évekkel ezelőtt okoztak neked, és te még mindig ragaszkodsz hozzá. El kell mondanom, hogy muszáj elengedned! Nem valaki más miatt, hanem a saját magad javára! A neheztelés megöl téged! A neheztelés egy saját magadnak okozott seb, ami megengedi a múltadban levő embereknek, hogy ma is bántsanak. El kell engedned, de nem azért, mert megérdemlik a megbocsátást, hanem azért, mert tovább kell lépned az életedben! Meg kell szabadulnod a keserűségtől, a félelemtől és a büszkeségtől, amelyek mind távol tartanak attól, hogy meghalld Isten hangját, és megéld az Ő célját az életedben!

A Jakab 1:21-ben ez áll: „Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és minden gonoszságot, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket."

A szelíd fogadás azt jelenti, hogy elengeded a büszkeséget, és nem próbálsz görcsösen mindent a kezedben tartani. Ez a kulcsa annak, hogy megnyisd az elméd és a szíved, hogy meg tudd hallani Isten szavát.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Hogyan hallhatod meg Isten hangját és érezheted az Ő vezetését? Hogyan beszélt már veled?
  • Milyen változtatásokat kell meghoznod az életedben, hogy megszabadulj a tisztátalanságtól és gonoszságtól, és meghalld Isten hangját?
  • Néha miért társítjuk az Isten hangjának meghallását a vallási fanatizmussal?

 * (Daily Hope by Rick Warren, 2018.04.05.)

Szólj hozzá!

Összpontosíts a láthatatlanra!

2018. április 11. 03:00 - FodorImi

A látható dolgok nem maradnak meg örökké, a láthatatlanok azonban örökkévalók. Ezért tartjuk tekintetünket a nem látható dolgokon.” (2 Korinthus 4:18 – CEV fordítás)

Minday, amit magad körül látsz, ideiglenes. Az épület, amelyben élsz, a számítógép vagy a mobiltelefon, amit használsu, sőt még a tested is egy napon eltűnik a létezésből. Mégis, amit nem láthatsz, az örökre megmarad.

És ezek a dolgok számítanak igazán.

A Biblia azt mondja a 2 Korinthus 4:18-ban: „A látható dolgok nem maradnak meg örökké, a láthatatlanok azonban örökkévalók. Ezért tartjuk tekintetünket a nem látható dolgokon.”

A szellemi valóság sokkal valóságosabb, mint a fizikai. Ezért szükséges a szellemi dolgokra összpontosítani – arra, ami igazán valóságos. Van öt szellemi igazság, melyet mindannyiunknak a szívünkre kell vennünk.

  • Isten azért alkotott téged, hogy szeressen. (ld. Jeremiás 31:3) Isten arra teremtett, hogy szeressen, és azt akarja, hogy tanuld meg viszont szeretni Őt. Ez a legfontosabb valóság az életedben.
  • Az örökkévalóság számára lettél teremtve. (ld. Prédikátor 3:11) Billy Graham evangélista, aki februárban hunyt el, a halálról így beszélt: „Egy napon hallod vagy olvasod, hogy Billy Graham meghalt. Ne hidd el ezeket a szavakat. Sokkal inkább élni fogok, mint most. Éppen csak megváltozik a címem. Isten jelenlétébe fogok menni.
  • Isten két örökkévaló helyet készített. Mind a Menny, mind a Pokol valóságos, szószerinti hely. Nem csak „létezési állapot”.
  • Neked kell választanod, hol akarod tölteni az örökkévalóságot. Egy napon nem csak úgy véletlenül találod magad a Pokolban. Azért leszel ott, mert elutasítottad Jézust és azt, hogy vele töltsd az örökkévalóságot a mennyben. Ha Jézust teszed az életed urává, akkor vele fogod tölteni az örökkévalóságot a Mennyben. Ha úgy döntesz, hogy elutasítod Jézust, akkor a Pokolban töltöd az örökkévalóságot. Nincs középút, nincs más választásod.
  • Nincs második esélyed a választásra. A választásodnak időkorlátja van. Az egész életed rendelkezésre áll, hogy dönts, azonban nem tudhatod, meddig tart az életed a Földön. A halál után nem változtathatod meg a véleményed.

Az örök valóságnál semmi sem jelent többet. Az, hogy mit kezdesz ezzel az öt igazsággal, nem csak az örök sorsodat határozza meg, hanem átformálja az életed az örökkévalóság innenső oldalán is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért fontos a nem látható dolgokon tartani a tekintetedet?
  • Melyek azok a szellemi valóságok, amelyekre fókuszálhatsz?
  • Mit gondolsz, miért ad Isten lehetőséget egész életünkben dönteni Jézus felől, de a halál után nem ad második esélyt a döntésre?

 

   * (Daily Hope by Rick Warren – 2018.04.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása