Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy ok, hogy miért ne aggódj

2018. május 20. 03:00 - Erika1832

„Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit egyetek vagy mit igyatok; vagy a testetek miatt, hogy mibe öltözzetek. Nem több-e az élet, mit az ennivaló és a test nem több-e, mint az öltözet?” Máté 6:25. (NIV-fordítás)

kolibri3-jpg.jpg

Azért aggódunk sokszor, mert úgy gondoljuk, hogy az irányítás nem a mi kezünkben van, és az irányíthatatlan irányításával próbálkozunk. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, ezért aggódunk miatta. Nem tudjuk irányítani a gyermekeinket, ezért aggódunk értük. Nem tudjuk irányítani a jövőt, ezért aggódunk a jövő miatt. De aggódás soha semmit nem old meg! Csak a lángja nagy, de meleget nem ad.

Hegyi beszédében Jézus négy okot is felsorol, hogy miért szükségtelen az aggódás.

1. Az aggódás ésszerűtlen.

A Máté 6:25 ezt mondja: „Ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit egyetek vagy mit igyatok; vagy a testetek miatt, hogy mibe öltözzetek. Az élet nem több-e, mit az ennivaló és a test nem több-e, mint az öltözet?” (NIV-fordítás)

Jézus azt mondja, hogy ha valami nem működik, ne aggód miatta. Olyan dolog miatt aggódni, amin tudsz változtatni butaság. Olyan dolog miatt aggódni, amin nem tudsz változtatni fölösleges. Akár melyik változatot nézzük is, az aggódásnak nincs semmi értelme.

2. Az aggódás természetellenes.

Jézus az élővilágból állít elénk egy példát a Máté 6:26-ban: "Figyeljétek meg az ég madarait; nem vetnek, nem is aratnak és csűrbe sem gyűjtenek, és Mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?” (NIV-fordítás)

Isten összes teremtményei közül csak egyetlen egy van, aki aggódik: mi, emberek. Teremtményei közül, mi vagyunk az egyetlenek, akik nem bízunk benne és Isten azt mondja erről, hogy ez természet ellenes.

3. Az aggódás nem segít semmit.

Nem változtat semmin. A Máté 6:27 azt mondja, "Bárki is közületek aggódásával csak egy órával is meg tudja hosszabbítani az életét?" (NIV-fordítás). Azzal, hogy egy probléma miatt aggódsz, egy arasszal sem jutsz közelebb annak megoldásához. Olyan ez, mintha egy hintaszékben ülnél – egy csomó aktivitás, energia, lendület, de nincs előrelépés. Az aggódás nem változtat semmin, téged kivéve, mivel boldogtalanná tesz.

4. Szükségtelen aggódni.

Máté 6:30 azt mondja, "Ha Isten olyan csodálatosan törődik a virágokkal, amik ma vannak, de holnap elszáradnak, nem sokkal inkább törödik veled, kicsinyhitű ember?” (TBL-fordítás) Ha bízol, Istenben nem kell, hogy aggódj. Miért? Mert ő megígérte, hogy gondot visel mindarra, amire szükséged van: "Isten befogja tölteni minden szükségedet az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.” Filippi 4:19. (NIV-fordítás)

Ebbe beletartoznak a kifizetendő számlák? Igen. Ez magában foglalja a kapcsolati konfliktusokat? Igen. Tartalmazza az álmainkat, célkitűzéseinket, vágyainkat? Igen. Beleértendők az egészségügyi problémák, még azok is, amiket nem tudnak kezelni? Igen. Isten minden szükségedet betölti Krisztusban.

Ne aggódj!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Mik azok a dolgok, amik miatt az utóbbi időben aggódsz?
• Gondolkozz el azon, ami miatt most éppen aggódsz. Az aggódás helyett milyen lépést tudnál megtenni?
• Az imádkozás hogyan őriz meg az aggódástól?

(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.13.)

 

Szólj hozzá!

Miért folytassam az imádkozást, ha nincs válasz?

2018. május 19. 03:00 - daniella_89

"Maradjatok éberek és az imádkozásban állhatatosak." (Efézus 6:18, NLT fordítás)

1200-484012963-watering-soil.jpg


Miért kéne állhatatosnak maradnod az imádkozásban, ha nem kapsz választ? Négy ok miatt:

Az állhatatos imádság összpontosítja a figyelmedet.

Amikor elmondasz egy imakérést újra és újra, nem azért teszed, hogy emlékeztesd Istent. Neki nincs szüksége emlékeztetésre! Azért teszed, hogy emlékeztesd magad, hogy Isten a forrása a válasznak és minden szükségednek. Ha minden imádságban megfogalmazott kérésed teljesülne, két dolgot tapasztalhatnál meg. Először is azt, hogy az imádság fájdalmat okozna, mert néha olyan dolgokért imádkozunk, amelyek nem Isten akaratában vannak, vagy mert hibázunk, mivel korlátozott látószögből szemléljük a dolgokat. Másodszor is, az Istennel való kapcsolatod sosem tudna elmélyülni, mert olyanná válna számodra, mint egy büfé automata. Ha minden egyes alkalommal azonnal teljesülne a kérésed, csak az áldásra tudnál gondolni. Isten azt akarja, hogy gondolj Őrá, akitől az áldás jön.

Az állhatatos imádság világossá teszi a kérésedet.

Egy késleltetett válasz időt ad neked arra, hogy letisztítsd a kérésedet pontosan arra, amit szeretnél, és hogy csiszolhasd az imádságod. Ha állhatatosan imádkozol a Mennyei Atyádhoz és valamit újra meg újra elismételsz, ezzel elválasztod a mélyen benned lévő vágyakat a felszínes vágyaidtól. Ezt fejezed ki: "Istenem, nekem ez tényleg fontos".

Nem arról van szó, hogy Isten nem akarja megválaszolni az imádságaidat. Ő meg akarja válaszolni azokat. De azt akarja, hogy biztos legyél abban, hogy mit szeretnél igazán.

Az állhatatos imádság megpróbálja a hitedet.

A Jakab 1:3-4 ezt mondja: "Ha a hitetek megpróbáltatik, a kitartásotoknak van lehetősége növekedni. Tehát hadd növekedjen, mert ha a kitartásotok teljesen kifejlődött, tökéletesek és teljesek lesztek, minden szükség nélkül." (NLT fordítás). Az egyetlen módja a szellemi érettségben való növekedésnek az, hogy a hitünket Isten próbára teszi. És Isten sokszor úgy teszi próbára a hitedet, hogy késlelteti az imádságaidra a választ.

Az állhatatos imádság felkészíti a szívedet a válaszra.

Amikor megfogalmazol egy kérést Isten felé, Ő szinte mindig hatalmasabb módon akarja megválaszolni azt, mint ahogyan imádkozol érte. Néha Isten azért utasítja el az imában megfogalmazott kérésed, mert kicsiben gondolkozol és túl keveset kérsz. Valami nagyobbat és jobbat akar adni számodra. De először fel kell készítenie erre. Tehát Isten az imára adott késleltetett válaszadást arra használja fel, hogy segítsen neked növekedni és segítsen neked felkészülni egy nagyobb és jobb válaszra Istentől.

Emlékezz erre: "Isten sokkal-sokkal többet tud tenni mindannál, amit kérni vagy elképzelni tudnánk" (Efézus 3:20, NCV fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mi az, amiért már régóta imádkozol? Milyen módon lenne szükség a kérésed csiszolására?
  • Ha Isten most megpróbál téged azzal, hogy késlelteti az imádságodra adott választ, hogyan tudod kimutatni, hogy kész vagy arra, hogy növekedj és elfogadd az Ő rád vonatkozó akaratát és célját?
  • Gondolj egy olyan imakérésedre, amiért évekig imádkoztál, de Isten sosem adta meg neked. Hogyan láttad meg később, hogy áldássá vált az életedben az, hogy Ő nem válaszolta meg?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.12.)

Szólj hozzá!

Miért nem engedem, hogy Isten vegye át az irányítást?

2018. május 18. 03:00 - gabormel

„Ne hagyd, hogy a bűn irányítsa az életed; ne engedj a bűnös vágyaknak… Inkább add át magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Ezért használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes úton járva azt tedd, ami Isten dicsőségét szolgálja.” (Róm 6:12-13, NLT fordítás)

1390569_1095498157135174_4229250224184018755_n.jpg

Minden nap valaminek az irányítása alatt állsz. Talán az egód, vagy más emberek elvárásai befolyásolnak. Meglehet, hogy a félelem, a bűntudat, a neheztelés vagy a keserűség irányítja az életed. Az is lehet, hogy egy általad használt szernek vagy egy szokásnak vagy a rabja. Bármi is legyen az, a lényeg, hogy minden nap uralja az életed valami.

Szabad csak akkor leszel, ha te magad döntesz az életed irányításáról. Amikor Jézus kezébe helyezed magad, akkor a Mester fogja átvenni az életed felett az irányítást, és minden más felett is győzedelmeskedhetsz. Azonban, ha nem Isten az első az életedben, hanem valami más, akkor az életed negatív irányban halad tovább. Ha átadod az irányítást Krisztusnak, Ő mindig a helyes irányba tereli az életed.

A Rómaiakhoz írt levél 6:12-13 verse így szól: „Ne hagyd, hogy a bűn irányítsa az életed; ne engedj a bűnös vágyaknak… Inkább add át magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Ezért használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes úton járva azt tedd, ami Isten dicsőségét szolgálja.” (NLT fordítás)

Melyek azok a lépések, amelyeket meg kell tenned ahhoz, hogy átengedd az irányítást Krisztusnak?

  • Valld be, hogy megpróbáltál Istent játszani.
  • Ismerd be, hogy nem tudsz változni magadtól.
  • Alázatosan kérd meg Istent, hogy segítsen megváltozni.
  • Őszintén beszélj valakivel azokról a dolgokról, amelyekben szükséges a változás az életedben.
  • Adj Jézus Krisztusnak teljes tulajdonjogot életed felett.

 Valóban meg akarsz változni? Hajlandó vagy megtenni ezeket a dolgokat?

Talán azt mondod, „Annyira belefáradtam az örökös próbálkozásba és a kudarcba.” De ne próbálkozz! Inkább kezdj el bízni! Isten megadja számodra a lehetőséget, hogy válassz: Őbenne bízol, vagy magadban. Mert ettől függ, hogy szabad leszel, vagy csalódott.

Miért ne adnál oda mindent Krisztusnak? Mit veszíthetsz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jellemvonásaid vagy milyen körülmények gátolnak meg abban, hogy átadd Istennek az irányítást?
  • Milyen módon próbáltad meg Isten szerepét játszani?
  • Mit gondolsz, mit jelent teljesen odaadni magad Istennek?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.11.)

Szólj hozzá!

Miközben várakozol, Isten munkálkodik

2018. május 17. 03:00 - Anika Enikő

“Tele vagyok örömteli várakozással, és bízom Istenben, hogy segíteni fog, mert megígérte.” (Zsoltárok 130: 5, TLB fordítás)

 

 

 

Isten azt akarja, hogy türelmesen várj, amíg megválaszolja az imáidat; ám azt is akarja, hogy egy pozitív várakozással várj. Legyen hited, és bízz Istenben, hogy meghallgat és válaszol. Amikor így vársz, akkor azt nyilvánítod ki, hogy hiszel Isten ígéreteiben. Hiszed azt, hogy megtartja a szavát.

Daniel Boone-tól, a híres határvadász-felfedezőtől egyszer megkérdezték: “Eltévedt valaha a vadonban?" Ezt válaszolta: “Nem, soha. Volt, hogy néha egy pár hétig úgy éreztem, hogy nem tudom, hol vagyok, de nem tévedtem el soha.”

Lehet, hogy most te is úgy érzed, összezavarodtak a dolgok az életedben. Esetleg valami zavar van a házasságodban, és bár imádkozol, hogy jobb legyen, mégsem javul a helyzet. Vagy esetleg a karriereddel, a munkáddal van gond, és nem tudod, milyen irányban kellene tovább lépned, vagy hogy esetleg fel kellene-e mondanod. Lehet, hogy egy emberi kapcsolatoddal van gond. Erőtlennek és reményvesztettnek érzed magad, és úgy érzed, a saját magad erejéből nem tudsz változtatni a helyzeten. Össze vagy zavarodva és nem tudod, merre menj tovább.

De ne bátortalanodj el és ne add fel! Nézz felfelé. Kezdj el imádkozni. Én már sok olyan kéréssel fordultam Istenhez imában, amiket soha nem válaszolt meg. Emlékszem, volt egy imakérésem, amit évekig majdnem minden nap elmondtam Istennek, de Ő nem válaszolta meg. Nem tudom, hogy Isten miért döntött úgy, hogy nem válaszolja meg, és nem is értem. Viszont eldöntöttem a következőt: Isten akár megválaszolja ezt az imát, akár nem, én földi életem végéig hinni fogok az ígéreteiben. Mert Isten jó Isten, és Ő tudja mi a legjobb nekem, még akkor is, amikor nem értem.

Amikor Isten nem válaszolja meg az imáinkat, akkor emlékeznünk kell két fontos igazságra. Az első, hogy Isten kezében van az irányítás, és nem nálunk. Ő jobban tudja, hogy mire van szükségünk, mint mi magunk.
Nincs olyan magas hegy, amit ne tudna elmozdítani. Nincs olyan nagy probléma, amit ne tudna megoldani. Nincs olyan nagy szomorúság, amit ne tudna enyhíteni. Isten kezében van a vezetés, és neki van terve.

A második, amire emlékezned kell, hogy akár érkezik válasz az imáidra, akár nem, Isten elismeri a türelmedet – ha nem ebben a világban, akkor az örökkévalóságban.

“Tele vagyok örömteli várakozással, és bízom Istenben, hogy segíteni fog, mert megígérte.” (Zsoltárok 130: 5, TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mely ígéreteit vallhatod meg vagy melyekre támaszkodhatsz, amíg arra vársz, hogy megválaszolja az imádat?
  • Hogyan mutatta már meg Isten a hűségét az életedben?
  • Mit vársz, hogy mit fog tenni Isten az életedben? Hogyan tükrözik az elvárásaid az Ő nagyságát?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.10.)

Szólj hozzá!

Mit tegyél, amíg várakozol?

2018. május 16. 03:00 - K. Juc

„Légy nyugodt Isten jelenlétében, és várd türelmesen, hogy cselekedjen!" (37. Zsoltár 7, NLT fordítás)

wait2.jpg

Szerinted Isten mit szeretne, hogy tegyél, amíg a választ várod az imádra?

A 37. zsoltár szerint: „Légy nyugodt Isten jelenlétében, és várd türelmesen, hogy cselekedjen." Isten azt szeretné, ha türelmesen várnál rá, hogy megválaszolja az imádat.

Észrevetted, hogy el tudjuk viselni a várakozást, ha lehet közben panaszkodni? Egészen addig elviseljük a hivatalban a sorban állást, amíg zúgolódhatunk és panaszkodhatunk, hogy mennyire nem hatékony, és milyen rosszul működik az állami hivatal.

De Isten azt mondja: „Légy nyugodt!”

Mint a kis kétéveseket, úgy minket is elfog a szellemi izgés-mozgás mialatt arra várunk, hogy Isten megválaszolja az imánkat. Idegesek és nyugtalanok leszünk. Fel akarunk ugrani és tenni valamit. Isten válasza erre viszont mégis ez: „Várj türelmesen. Légy nyugodt. Nézd, hogyan cselekszem! Ne légy nyughatatlan, ne kezdj idegeskedni, és ne próbáld meg a saját kezedbe venni a dolgokat!”

Valamint soha ne kövesd el az ószövetségi Ábrahám hibáját, aki megpróbált választ adni a saját imájára. Az ilyen megoldás mindig sokféle problémát hoz magával. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy nagy nemzet atyjává teszi. Csupán két probléma volt ezzel: Ábrahám már 99 éves volt, de még nem volt gyermeke. Végignézett magán és megállapította, hogy „Ez esélytelen!”. Azután a feleségére nézett, aki pedig meddő volt, majd így szólt: „Így meg aztán főleg esélytelen! Nem fog összejönni!”

Úgyhogy Ábrahám a saját kezébe vette a dolgokat, és a felesége szolgálójától, Hágártól született gyermeke. Ekkor így szólt: „Itt a válasz az imámra! 99 éves koromban született fiam. A neve Izmael.” Isten erre ezt mondta: „Nem, nem. Elvétetted a lényeget. Ez nem az én válaszom az imádra, hanem a tiéd. Én csodát teszek, és fiad lesz, akinek Sára lesz az anyukája. Izsáknak fogod elnevezni.” Az Izsák név jelentése az, hogy nevetés. Amikor Sárának elmondták, hogy gyermeke lesz, a Biblia elmondása szerint nevetett és nem hitt Istennek.

De mindig Isten nevet utoljára. Izsák megszületett, és ez egy intenzív rivalizálást indított el közötte és Izmael között, aminek még ma is isszuk a levét. A zsidók és arabok közötti feszült helyzet azzal kezdődött, hogy Ábrahám megpróbálta megválaszolni a saját imakérését.

Amikor megpróbálod megválaszolni a saját imáidat, számíthatsz a problémákra. Ehelyett inkább várj türelmesen, hogy Isten cselekedjen.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Hogyan tudsz folyamatosan Istenre figyelni, mialatt türelmesen vársz Őrá?
  • Milyen viselkedésre vagy leginkább hajlamos, amikor arra vársz, hogy Isten cselekedjen? Mit teszel, miután imában kértél tőle valamit?
  • Hogyan növekedtél szellemileg az olyan időszakban, amikor Istenre kellett várnod?           

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.05.09.)       

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása