Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Új kezdet szexuális bűnök után

2018. július 15. 03:00 - magyarosijulia

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1Jn 1:9)

vintage_waterfall_forest-wallpaper-3840x2400.jpg

Isten mércéje nem változik. A házasság előtti szex elfogadhatatlan. Mindig is az volt, mindig is az lesz. Házasság nélkül együtt élni elfogadhatatlan Isten számára. Mindig is az volt, mindig is az lesz. A házasságtörés, a házastársadhoz való hűtlenség elfogadhatatlan Isten előtt. Mindig is az volt, mindig is az lesz. A pornográfia elfogadhatatlan Istennél. Mindig is az volt, mindig is az lesz.

De ha elkövetted valamelyik bűnt ezek közül, még nincs vége a történetednek! Isten lehetőséget ad a megtisztulásra és az újrakezdésre.

Hogyan lehet ezt megtenni?

  1. Térj meg. A megtérés azt jelenti, hogy megváltoztatod a gondolkodásod. Azt mondod, Uram, igazad van, én tévedtem, amit tettem, az bűn! Nem értelmezed és nem magyarázod ki a bűnöd. A legfontosabb része, hogy most  tedd meg ezt! Ha most épp egy bűnős viszonyban élsz, vess véget neki ma!
  2. Fogadd el a megbocsátást! Isten arra vár, hogy megbocsásson, megtisztítson és helyreállítson. Ő felszabadít a szégyentől, a megbánástól, a rejtett fájdalmaktól és sebektől, melyeket a bűn okozott, hogy ne kelljen magaddal hurcold a következő kapcsolatodba. Isten teljesen tisztára akar mosni. A jó hír az, hogy ha Ő megbocsátott, utána te is megbocsáthatsz magadnak.
  3. Fókuszálj újra. Kötelezd el magad, hogy erkölcsileg tisztán fogsz élni Isten mércéje szerint ettől a naptól kezdve. Ez azt jelenti, hogy csak azzal az emberrel szeretkezel, akivel házasságban élsz!
  4. Kérj segítséget naponta! Ha még nem tetted meg, szenteld oda az életed Krisztusnak! Kérd az Ő segítségét, hogy uralkodni tudj a szexuális vágyaid fölött!

A szexuális vágyaid tönkre tudnak tenni, ha engeded. Ne engedd! Van választásod!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha van olyan szexuális bűn a múltadban, amiből nem tértél meg, tedd meg a fenti lépéseket, hogy még ma új lappal kezdhess!
  • Hogyan próbál meggyőzni a mai kultúránk arról, hogy az igazság megváltozott?
  • Miért fontos, hogy ne cipelj magaddal szégyent vagy megbánást a következő kapcsolatodba?
(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.08.)
Szólj hozzá!

Válaszolj szeretettel az igazságtalanságra, ahogy Isten is akarja

2018. július 14. 11:36 - csmsdvd

„Hallottátok, hogy megmondatott: "Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5:41)

Az igazságtalanság emberi létünkkel együtt jár. Csak nagyon kevés ideig tudsz úgy élni ebben a világban, a földön, hogy ne érjen igazságtalanság. Lehet egyik szülőd miatt volt megnyomorított gyerekkorod. Lehet a munkaadód bánik részrehajlóan veled. Lehet egy bírói ítélet miatt érzel igazságtalanságot. Válaszolhatsz bántóan a bántásra. Ez a legegyszerűbb döntés, kétség nem fér hozzá. Isten azonban egy másik lehetőséget biztosít az ő igéjével: Hallottátok, hogy megmondatott: "Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5:41)

Amikor az emberek megbántanak, arra számítanak, hogy azt megtoroljuk, megbosszuljuk. Azt gondolják, hogy egyszer revánsot veszel. Isten pont az ellenkezőjét szeretné. Ő azt várja el, hogy szeretettel válaszolj. Amikor elbánnak veled és arra szeretettel reagálsz, akkor a másik embert távol tartod attól, hogy irányítson, uraljon téged. Egyszer Booker T. Washington azt mondta: "Sosem fogom megengedni, hogy egy másik ember uralkodjon rajtam azáltal, hogy őt meggyűlölöm". Azt nem tudod szabályozni, hogy egy másik ember, mikor bánik veled igaztalanul. Amit viszont szabályozhatod, hogy belekeseredsz-e a folyamatba. A Te választásod az,ahogyan reagálsz az igazságtalanságra. Azáltal, hogy szeretettel válaszolsz egy bűnözőnek, még nem azt jelenti, hogy folyamatosan megengeded az igazságtalanságot. Épp ellenkezőleg, szeretettel kell keresnünk az igazságot.

 Az igazságért úgy kell küzdenünk, hogy nem álunk bosszút senkin. A Biblia arra utasít: Járjatok el törvényesen és igazságosan!” (Jer 22:3). Ifj. Martin Luther King jó példa volt erre. Ő békésen, erőszakmentesen küzdött az igazságtalanság ellen. Szeretettel lett úrrá a gonosz felett. Jézus példáját követte, aki megbocsátott üldözőinek, akik aztán megölték őt. Jézus követőjeként ez az elhívásunk. Akkor, amikor a méltánytalanság és igazságtalanság emberi létünk velejárója, ezt nem szabad szeretetlenséggel táplálnunk. Ezért hív Isten arra, hogy szeretettel válaszoljunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az élet milyen igazságtalanságaira tudsz nehezen szeretettel válaszolni?
  • Miért tudnak mások uralkodni felettünk, amikor gyűlöljük őket és bosszút forralunk ellenük?
  • Családod vagy imaközösséged, hogyan tud Jézus szeretetével ötletesen válaszolni az igazságtalanságra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.09.)

Szólj hozzá!

A tisztaság háborúja az elmédben kezdődik

2018. július 14. 03:00 - FAmelita

"Légy óvatos, hogy mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életed." (Péld.4:23 NCV fordítás)

Minden kísértés  a fejedben kezdődik el. A Példabeszédek 4:23 azt mondja: 'Légy óvatos, hogy mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életed." (Péld.4:23 NCV fordítás). A szexuális tisztaság a fejedben fog megmaradni, vagy ott fog elveszni.

Bármikor azt láttad, hogy az emberek tönkretették az életüket, akkor arra mérget vehetsz, hogy a problémáik nem a tetteik miatt kezdődtek, a tetteik a gondolataik miatt valósultak meg. A tetteket ostoba gondolatok dédelgetése előzi meg, mielőtt még ostoba döntésekké nőnék ki magukat. A Biblia elég világosan megmondja, és a tudomány is alátámasztja azt, hogy az, ahogyan gondolkodsz, meghatározza azt, ahogyan érzed magad. Az érzéseink motiválják tetteinket. Ahhoz, hogy megváltoztasd az életed, nem csak a rossz szokásaidon kell változtatnod. Helyette dolgozz az okon, amely kiváltja őket. A gondolatokon, amik az érzést okozzák, amik a tettekhez vezetnek. Isten azt mondja, hogy a gondoltaid irányítják az életed.

Ez megmagyarázza, miért jönnek létre titkos szerelmi  viszonyok.

Először elkezded elfogadni, a bűnös gondolataid. "Milyen lenne a szex azzal az emberrel? Olyan rossz ez?" Kétségeid lesznek, majd fantáziálni kezdesz róla. Azt gondolod, hogy ez ártalmatlan. 

De nem az.  A gondolataid érzésekhez vezetnek.  Az érzések pedig elkerülhetetlenül tettekbe torkollnak.

Ezután bevonódsz érzelmileg is. Ez az a pont, amikor elkezdesz flörtölni. Elkezdesz gesztusokat és megjegyzéseket tenni, finoman, vagy kevésbé finoman kifejezve, hogy  'Elérhető vagyok'. A következő lépés a fizikai beavatkozás. Amikor racionalizálod a tetteidet ' Mindenki ezt csinálja, nem nagy dolog. Mindketten felnőttek vagyunk.'

A bűnös tettek már akkor elkezdődnek, amikor elfogadod a bűnös gondolatokat. 

A Biblia kifejti a 2 Timóteus 2:22-ben, hogyan irányítsuk az elménket, mielőtt még ilyen ösvényre térne: "Fordíts hátat az ifjúkor féktelen kívánságainak, és teljes figyelmedet a jó, a békés és szeretetteljes dolgok irányába fordítsd." (Phillips ford.)

A Biblia arra tanít minket, hogy forduljunk el a vággyal teli gondolatoktól, és helyette forduljunk a pozitív dolgok felé. Ez a két lépéses taktika megtöri a kísértést, mielőtt még elkezdődne.  Már jóval azelőtt rosszul gondolkodsz, mielőtt  rosszul cselekednél. De megtörheted a körforgást azzal, hogy hátat fordítasz a bűnös gondolatoknak, és helyettük a jó, becsületes, békés és szeretetteljes dolgokra figyelsz.

Nem ártatlan szemlélője vagy annak, hogy a bűnök elveszik a szexuális tisztaságod. A Te döntésed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor találkoztál velük, hogyan vezettek a bűnös gondolatok bűnös tettekhez, akár szexuális természetűek voltak, akár nem?
  • Van olyan ember az életedben, akivel beszélhetsz, amikor vággyal telt gondolatokkal küzdesz? Ha igen, valld be azokat a gondolatokat neki, és Istennek is. 
  • Milyen pozitív gondolatokkal tudod helyettesíteni  bűnös gondolataidat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.06.30.)

Szólj hozzá!

A tisztaság elkötelezettséggel kezdődik

2018. július 13. 03:00 - Erika1832

Hogyan maradhat meg  [valaki] a tisztaság útján?  Ha nem a te beszédednek megtartása által?  Zsolt. 119:9. (NIV-fordítás)

jozsef_es_putifarne.jpg

Lehetséges a 21. században szexuális területen tiszta életet élni? Nemet mondani a házasság előtti szexuális együttlétre és a házasságban ezen a területen hűségesnek maradni?

 Igen! De ehhez el kell köteleznünk magunkat.

 A Biblia azt mondja, "Hogyan maradhat meg [valaki] a tisztaság útján? Ha nem a te beszédednek megtartása által?” Zsolt. 119:9. (NIV-fordítás).

 Ahhoz, hogy szexuális területen tisztaságban tudjunk élni a huszonegyedik században (vagy bármely más században, hogy úgy mondjam), szükségünk van egy irányelvre, melyhez igazodhatunk. Ezt az alapelvet kialakíthatod te magad, de választhatod Istenét is. Döntsd el, hogy Isten tud-e többet életedről vagy te.

 Isten írott igéjében van néhány dolog, ami nem népszerű - különösen azok, amik a szexuális élettel kapcsolatosak. Miért beszél erről a területről úgy, ahogy beszél? Azért, mert ő jobban ismeri a szexualitást, mint te, és sokkal jobban megérti annak következményeit. Döntened kell: "Isten, amikor nem értem, amikor nem tetszik, és amikor nem népszerű, akkor is azt fogom tenni, amit a te beszéded mond, függetlenül attól, hogy én mit gondolok, és függetlenül attól is, hogy a barátaim mit gondolnak erről."

Mindaddig, amíg nem vagy hajlandó elkötelezni magad ilyen módon, az olyan, mintha elzárnád a Bibliádat és lefeküdnél bárkivel. Enélkül az elhatározás nélkül nem tudsz tisztán megmaradni egy tisztátalan világban. Csak úgy tudsz tisztán megállni, ha igazodsz Isten irányelveihez.

Isten gondolta ki a szexualitást. Az Ö ötlete volt, de néhány feltételt is rendelt hozzá. Isten ezzel kapcsolatos álláspontja soha nem változott meg. Nagyon egyértelmű, függetlenül a közvélemény-kutatásoktól, vagy bármi mástól.

A szexuális élet sokkal több, mint fizikai érintkezés. Ez egy spirituális cselekmény, amely fizikai, társadalmi, jogi és érzelmi következményekkel jár. Ha a szexuális élet csak fizikai érintkezés volna, akkor olyan lenne, mint egy kézfogás. Nem számítana, hogy kinek, kivel van szexuális kapcsolata. De a szexualitás sokkal több, mint egy fizikai érintkezés.

A Biblia világossá teszi, hogy a szexuális élet kizárólag olyan férj és felesége számára van fenntartva, akik házasságban kötelezték el magukat egymásnak. Bármi, ami ezen kívül esik, úgymint a házasság előtti, vagy a házasságon kívüli szexuális élet, jelentős következményekkel jár érzelmeinkre, lelki életünkre, és akár károsíthatja is fizikai állapotukat.

Isten alapelvei a te érdekeidet veszik figyelembe. Ha azok szerint akarsz élni és el akarod kerülni azokat a negatív következményeket, amelyek azok figyelmen kívül hagyása miatt érnek – el kell kötelezned magad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért fontos, hogy elkötelezd magad Isten szexuális tisztaságra vonatkozó iránymutatása mellett, már azelőtt, hogy kísértésbe ejtő helyzetbe kerülnél?
  • Mik azok a dolgok a világban, amik még nehezebbé teszik, hogy elutasítsuk a szexuális kísértést?
  • Milyen következményei vannak a szexualitás területén elkövetett bűnöknek?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.06.)

Szólj hozzá!

A másoknak való megbocsátás négy lépése

2018. július 12. 03:00 - FodorImi

„Minden keserűség, düh, harag, veszekedés és rágalmazás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Legyetek egymáshoz kedvesek, könyörületesek, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” (Efézus 4:31-32 – NIV fordítás)

Sokan közülünk még mindig nem értik, mi a megbocsátás. Mindenféle téves elképzeléssel küszködünk arról, hogy mit is jelent megbocsátani másoknak. A tegnapi áhítatban említettem néhányat ezek közül. Meg vagyok róla győződve, hogy ha több ember ismerné, milyen a valódi megbocsátás, sokkal többen akarnának élni vele ahelyett, hogy egészségkárosítóan a múlt sérelmeit hordozzák.

A Biblia egyértelműen, világosan hív, hogy bocsássunk meg egymásnak. Galata 6:1 azt mondja: „Testvéreim, ha valakit tetten érnek egy bűnben, ti, akik a Lélek által éltek, állítsátok helyre azt a személyt szelídséggel.” (NIV fordítás)

Ha tehát Isten azt várja tőlünk, hogy bocsássunk meg egymásnak, lássuk, hogy milyen is az egészséges, bibliai megbocsátás! Az alábbiakban olvasható az a négylépéses folyamat, amelyen végig kell mennünk, amikor mások által okozott fájdalmat akarunk feldolgozni:

  1. Ismerjük fel, hogy senki sem tökéletes. Amikor utálunk valakit, hajlamosak vagyunk, hogy helytelenül ítéljük meg az illetőt. Ha tele vagyunk nehezteléssel, keserűséggel, sérelmekkel, akkor hajlamosak vagyunk elemberteleníteni azt, aki megbántott. Úgy tekintjük azt az embert, mint egy állatot.
    Pedig mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk. A Biblia azt mondja: „Nincs egyetlen ember sem a földön, aki mindig jót tesz, és sosem vétkezik.” (Prédikátor 7:20 – NLT fordítás)
  2. Mondj le arról a jogodról, hogy elégtételt szerezz. Ez a lelke a megbocsátásnak. A Biblia azt mondja: „Soha ne álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ezt Istenre, mert Ő mondta, hogy megfizet azoknak, akik megérdemlik.” (Róma 12:19 – TLB fordítás) Kívánod a megtorlást, de el kell kötelezned magad, hogy nem teszed. Ez nem igazságos, de egészséges. Ez nem egyszeri döntés, hanem olyan, amit napról napra, sőt pillanatról pillanatra meg kell hoznod.
  3. Válaszolj a gonoszra jóval. Ebből tudod, hogy teljesen felmentettél valakit abból a gonoszságból, amit elkövetett ellened. Emberi mércével az szinte lehetetlen, hogy a gonoszra jóval válaszolj. Ehhez Isten segítségére van szükséged. Arra van szükséged, hogy Jézus szeretete teljesen feltöltsön. Miért? Mert Isten szeretete „nem rója fel a rosszat”. (ld. 1Kor 13)
  4. Összpontosíts újra Isten életedre vonatkozó tervére. Hagyd abba, hogy a sebeidre, és arra az emberre nézel, aki azokat okozta. Helyette figyelj arra, hogy mi Isten terve az életeddel. Ez hatalmasabb bármilyen problémánál vagy fájdalomnál, amellyel most szembe kell nézz.
    Amíg a fókuszt azon a személyen tartod, aki megbántott, addig ő irányít téged. Valójában, a te felelősséged, hogy tovább lépj. Ha nem engeded el azt, aki megsértett, elkezdesz hasonlóvá válni hozzá.

Tehát, ne vesztegesd tovább az idődet sértettségben. Amennyiben valaki mélyen megbántott, menj végig ezen a négy lépésen, emelkedj felül az eseten, és életed hátralevő részében élj olyan életet, amelyre teremtve lettél.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vissza tudsz emlékezni arra, amikor a gonoszra jóval válaszoltál? Mi lett a kimenetele ennek a helyzetnek?
  • A fent említett, egészséges bibliai megbocsátás négy eleme közül, melyik a legnehezebb számodra a gyakorlatban?
  • Mit gondolsz, miért vannak olyan sokan, akik inkább hordozzák a sérelmeiket ahelyett, hogy elengednék? Hogyan hat a keserűség az emberre érzelmileg és fizikailag?

* (Daily Hope by Rick Warren – 2018.07.05.)

Szólj hozzá!
Címkék: megbocsátás
süti beállítások módosítása