Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy szívbéli hozzáállás az adakozáshoz

2018. augusztus 05. 03:00 - daniella_89

"Mindenki előre el kell döntse a szívében, mennyit ad. És ne adjon vonakodva, vagy kényszerből. 'Mert Isten szereti azt, aki jókedvűen adakozik'" (2Korintus 9:7 NLT fordítás)

charity-donation-small.jpg


Hogyan lehet Istennek tetsző az adakozáshoz való hozzáállásod? A szíveddel kezdődik. Istent sokkal jobban érdekli az adakozásra való készségességed mint a vagyonod, mert őt az érdekli, mi történik a szívedben, mikor elhatározod, hogy adsz.

A Biblia a 2Korintus 9:7-ben ezt mondja: "Mindenki előre el kell döntse a szívében, mennyit ad. És ne adjon vonakodva, vagy kényszerből. 'Mert Isten szereti azt, aki jókedvűen adakozik'" (NLT fordítás) Ez a vers kifejezetten négy kulcsfontosságú szívbéli hozzáállásról beszél, amelyekkel rendelkezned kellene, mikor adsz.

1. Adakozz meggondoltan. Ne adj megfontolás nélkül. A leginkább lelki adakozást megelőzi az, hogy gondolkodsz rajta, imádkozol érte és felkészíted az elmédet rá. Miért? Mert mindent megtervezünk, ami fontos az életünkben. Isten azt szeretné, hogy az adakozás fontos és jelentőségteljes legyen az életedben.

2. Adakozz lelkesen. Ne mondd: "Adakoznom kell! Ha nem teszem, Isten odacsap egy villámmal, vagy valamivel" Adj azzal a tudattal, hogy Isten valami nagy dolgot végez el a szívedben, mikor nagylelkűvé válsz.

3. Adakozz önként. Ne adj, ha bárki kényszerít rá. Isten ezt úgysem fogja megáldani. De minden egyes alkalommal, mikor úgy érzed, Isten felszólít az adakozásra, jobb, ha adsz!

4. Adakozz jókedvűen. Adj örömmel! Az egyik görög szót a felajánlásra a "túláradóan vidám" kifejezésként is ismerjük. Isten szeretné, ha élveznéd a neki és a másoknak való adakozást.

Néha kihívás jókedvűnek lenni, mikor Isten adakozásra szólít. Ha bármikor is ezt érzed, emlékeztesd magad azokra az előnyökre, amiket Isten akar munkálni a szívedben: az adakozás közösséget teremt. Legyőzi az anyagiasságot. Megerősíti a hitedet. Befektet az örökkévalóságba. Megáld téged. Istenhez tesz méginkább hasonlóvá.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten azt szeretné, ha meggondoltan, lelkesen, önként és jókedvűen adakoznál. Melyik hozzáállás ezek közül számodra a legnehezebb? Melyik a legkönnyebb? Miért?
  • Milyen egészséges, udvarias válasszal tudnál kezelni, visszautasítani egy olyan helyzetet, amikor úgy érzed kényszerítenek az adakozásra?
  • Mit munkál ki Isten a szívedben az adakozási szokásaid és döntéseid által?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.29.)

Szólj hozzá!

Válaszolj egy kérdésre és növeld a megtakarításaidat

2018. augusztus 03. 03:00 - mintyovanviki

„A bölcs emberek gazdagságban és jólétben élnek, de a bolond emberek a pénzüket olyan gyorsan költik, ahogy kézhez kapják." (Példabeszédek 21:20)

A mai igevers Isten IQ tesztjét mutatja be nekünk. Lássuk, milyen okos vagy: a bölcs emberek a jövőre takarékoskodnak, de a bolondok mindent elköltenek, amit kapnak.

Ha Isten áldását szeretnénk a pénzügyeinkre nézve, meg kell tanulnunk takarékoskodni és befektetni a jövőnkért. Meg kell takarítanunk a jövedelemszintünktől függetlenül, mert Isten arra tanít bennünket, hogy fegyelmezetten és bölcsen bánjunk a pénzünkkel. Azt tanítja nekünk, hogy kevesebbet költsünk, mint amennyit havonta keresünk, hogy ezzel szándékos megtakarításokat tudjunk félretenni.

Isten azt tartja, hogy ez a mi felelősségünk.

Van egy kérdés, amit feltehetsz magadnak. Ez segíteni fog a pénz megtakarításában. Nagyon egyszerű. Amikor készen állsz valamit vásárolni, kérdezd meg magadtól: "Nagyon szükségem van erre?" És akkor őszinte légy magaddal!

Például, tényleg szükségem van egy új autóra? Nos, tudom, hogy tetszene. De tényleg szükségem van rá? Tényleg szükségem van arra, hogy ÚJ autóm legyen? Tudom, hogy szeretném, de tényleg szükségem van rá?

Alapvető pénzügyi elv: ha pénzt költesz, akkor az nincs többé. De amikor megspórolod a pénzt, a pénzed dolgozni fog neked. Ha Isten útján jársz,  akkor az adósságból kijuthatsz és a jövőbe fektethetsz a megtakarításaidból.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan dolgozik neked/ ellened a saját pénzed?
  • Miben harcolsz a legtöbbet a szükségem van/akarom dologgal kapcsolatban?
  • Hogyan változtathatja meg pénzügyi szokásaidat, ha megkérdezed és őszintén válaszolsz az alábbi kérdésre: "Tényleg szükségem van erre?"

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.27.)

Szólj hozzá!

Isten befektetési alapjai örökkévaló eredményeket hoznak

2018. augusztus 01. 03:00 - Lilla:)

"Legyenek gazdagok a jó cselekedetekben és nagylelkűek azokhoz, akik szükségben vannak, mindig legyenek készen másokkal megosztani, amijük van. Ezzel kincseket gyűjtenek, ami jó alapként szolgál a jövőre, hogy elnyerjék az igazi életet." (I. Timóteus 6:18-19., NLT fordítás)

A Biblia azt mondja az I. Timóteus 6:18-19-ben: "Legyenek gazdagok a jó cselekedetekben és nagylelkűek azokhoz, akik szükségben vannak, mindig legyenek készen másokkal megosztani, amijük van. Ezzel kincseket gyűjtenek, ami jó alapként szolgál a jövőre, hogy elnyerjék az igazi életet." (NLT fordítás)

Örökre élvezni fogod azt, amit a mennybe fektetsz és minden egyes alkalommal a mennybe fektetsz, amikor jó célra használod a pénzed.

Hogy is teheted ezt meg? Bármelyik pénzügyi tanácsadó elmondhatja neked, hogy ne egy kosárban tartsd az összes tojásod. A pénzed különböző alapokba érdemes fektetni, hogy kiegyensúlyozott legyen a portfólió.

Tudtad, hogy Isten nekünk is adott különböző alapokat, amikbe invesztálhatunk az örökléthez? Ezeket fogjuk most megnézni, hármat ma és kettőt holnap. Ezek az alapok biztosak, nyomon lehet őket követni és védettek. Kockázatmentesek és hatalmas eredményeket hoznak.

  1. Isten Növekedési Alapja. Ebbe bármikor fektethetsz olyan dolgokkal, amik építik a jellemedet. A Példabeszédek 10:16 azt mondja: "Az igaz ember keresete erősíti az életét, a gonosz ember azonban bűnre herdálja el pénzét" (NLT fordítás).
    Szóval hogyan is erősítheted az életed a pénzeddel? Használd a spirituális, intellektuális és emocionális növekedésedre. Amikor arra használod a pénzed, hogy fejleszd a képességeidet és a természetedet, az örökkévalóságba invesztálsz.
  2. Isten Kölcsön Alapja. Bármikor amikor arra használod a pénzed, hogy támogasd a közösséget és, hogy kapcsolatokat építs más hívőkkel, ebbe az alapba fektetsz. A Római levél 12:13 szerint: "Amikor Isten emberei szükségben vannak, állj készen segíteni rajtuk. Mindig légy buzgó a vendéglátás gyakorlásában" (Niv fordítás).
    Miért akarja Isten, hogy arra használd a pénzed egy részét, hogy kimutasd a szereteted más hívők iránt? Ennek három oka van. Először is, ez azt bizonyítja, hogy Isten családjának a része vagy. Másodszor, egységet teremt. Harmadszor pedig, ez bizonyságtétel a hitetlenek számára.
  3. Isten Szolgálat Alapja. Ezzel úgy fektetsz be az örökkévalóságba, hogy a pénzeddel másokat szolgálsz. Isten azt akarja, hogy arra használd a pénzed egy részét, hogy olyanoknak segíts, akik szükséget szenvednek.
    A Példabeszédek 11:24-ben azt olvassuk, "A nagylelkűek világa egyre nagyobb és nagyobb lesz; a fukar embereké pedig kisebb és kisebb" (The Message fordítás). Más szavakkal, minél többet segítesz másoknak, annál jobban áld majd meg Isten. Hogy miért? Mert Isten adakozó természetű. Ő nagylelkű és azt szeretné, hogy minél inkább hasonlíts rá. Ezt pedig megteheted azzal, ha invesztálsz a jellemedbe, más hívőkbe és a szükségben szenvedőkbe.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokra költesz, amik inkább a jellemed építése ellen vannak? Mely képességeid fejlesztését áldaná meg Isten?
  • Mi motivál arra, hogy nagylelkű légy? Miért akarod, hogy mások is nagylelkűnek lássanak?
  • Miért fontos, hogy megmutasd másoknak is, hogy Isten családjához tartozol és gondoskodsz más hívőkről?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.25.)

Szólj hozzá!

Hogyan szerezhetsz kincseket a mennyben?

2018. július 31. 07:04 - gabormel

„Ahol a kincsed, ott lesz a szíved is.” (Mt 6:21, NIV fordítás)


treasures_in_heaven.jpg

A mennybéli befektetéseidet örökké élvezni fogod, és minden alkalommal, mikor jóra használod a pénzed, oda fekteted be.

Tegnap már beszéltünk arról, hogy a pénzed használatával hogyan fektethetsz be az örökkévalóságba, a jellemed fejlődésébe, Jézus Krisztus testében való közösség kialakításra, és mások szolgálatára. A mennyországban megszerezhető jutalék eléréséhez két másik lehetőség is létezik.

4. A negyedik befektetési lehetőség a Globális Alapba történő befektetés

Ilyen az, amikor arra használod a pénzed, hogy terjeszd az Örömhírt, és Jézushoz vidd az embereket.

Lukács evangéliumának 16:9 részében ez áll: „Szerezzetek magatoknak barátokat a világi vagyonból, hogy amikor az elfogy, üdvözölve legyetek az örökkévalóságban.” (NIV fordítás)

Sok embernek fogalma sincs a fenti igevers jelentéséről. Azt mondja, hogy barátokat vásárolhatunk? Egyáltalán nem! Isten ezzel azt akarja mondani, hogy olyan dolgokba fektess be, ami más emberek mennyországba jutását segíti, hogyha te is oda kerülsz egyszer, üdvözölhessenek majd téged.

Ez életed legnagyszerűbb befektetése! Talán lesz olyan, aki a segítségeddel jutott a mennyországba?

5. Az utolsó befektetési lehetőség Isten Kincstárának alapja

Amikor az istentiszteleteken adományt adsz, Isten Kincstárába helyezel el pénzt.

A Példabeszédek 3:9-10-ben Isten a következő ígéretet teszi: „Tiszteld az Urat minden jövedelmed legjavából, Ő akkor megtölti csűrjeidet búzával és árpával, és kádjaidból túlcsordul a legfinomabb bor.” (TLB fordítás) Amikor jövedelmed tíz százalékát Istennek ajánlod fel, azt tizednek hívjuk, az ezen felüli felajánlásokat pedig adománynak.

Valójában mi semmit nem adhatunk Istennek, hiszen minden egyedül az Övé. Gondolj arra, mikor gyerekként abból a pénzből vettél az édesanyádnak születésnapi ajándékot, amit tőle kaptál. Ez vajon azt jelentené, hogy emiatt kevésbé örül az ajándéknak? Dehogy! Őt egyedül az érdekli, amely az ajándékozás mögött rejlik, hogy gondolsz rá, és szereted őt. Isten ugyanígy érez a te adományoddal kapcsolatban.

A Biblia azt mondja, bárhol van a kincsünk, ott lesz a szívünk is. Ha a számodra legfontosabb dolgok itt a földön vannak, akkor napról napra egyre távolabb és távolabb kerülsz a kincsedtől. Mivel minden nap itt vagy a földön, egyel kevesebb lesz az itt tölthető napjaid száma. Egyre messzebb és messzebb kerülsz azoktól a dolgoktól, amelyeket végül majd magad mögött hagysz.

Azonban, ha az Isteni alapba fekteted a pénzed, és arra használod, hogy Isten szolgáld vele, minden nap a mennyei kincseidet kamatoztatod. Közelebb és közelebb kerülsz ehhez a kincshez, ahelyett hogy egyre távolodnál tőle.

A misszionárius Jim Elliot egyszer azt mondta: „Nem bolond az, aki odaadja azt, amit amúgy sem tarthat meg, hogy megnyerje azt, amit nem veszíthet el.”

Ma mond el ezt az imát hangosan vagy halkan szíved legmélyéből: „Édes Istenem! Kérlek, bocsáss meg nekem, mikor olyan dolgokra költöttem, amelyek nem tartanak örökké! A mennybe szeretnék befektetni, az Isteni alapba. A te szent akaratod szerint szeretném használni a pénzem. A mai nappal azt a kötelezettséget vállaltam, hogy a pénzemet jellemem, lelki erőm, bölcsességem és tudásom növekedésére használjam, és azzá formálódjak, amilyennek Te szeretnél látni. Segíts meglátni, hogyan használhatom fel mindazt, amit nekem adtál, hogy megerősítsem a kapcsolataim és megmutassam a szeretetemet Krisztusban való testvéreim iránt. Az örökkévalóságba szeretnék befektetni, oly módon, hogy a pénzemet mások szolgálatára használom. Meg szeretném tanulni, hogyan legyek nagylelkű. Áldás szeretnék lenni mások számára. A pénzem használatával Hozzád szeretném vezetni az embereket. Azzal, hogy adtam, azt szeretném, hogy mások a mennyországba jussanak. A szolgálataim és cselekedeteim révén szeretném hirdetni az evangéliumot. Mennyei Atyám, meg szeretném mutatni, hogy hol vannak a kincseim azáltal, hogy az adományaimmal és az ajándékaimmal az örökkévalóságba fektetek be. Tisztelni szeretnélek azzal is, hogy minden bevételem első részét neked adom. Fel akarom adni a pénz utáni sóvárgásom, hogy Te, Mindenható Isten legyél az én kincsem. Kérlek, segíts emlékezni: Nem vagyok bolond, hogy lemondjak arról, amit nem tudok megtartani, hogy elnyerjem azt, amit nem tudok elveszíteni. Jézus nevében kérlek Téged. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.26.)

Szólj hozzá!

Gondosan tervezzél, hogy pénzügyeidet Isten megáldja

2018. július 31. 03:00 - csmsdvd

 „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak” (Péld 21:5)

Ahhoz, hogy pénzügyileg biztos alapokon állj, szükség van arra, hogy elkezd leírni, mire mennyit költesz, hogy tudd hova megy el a pénzed. Ezt nevezzük könyvelésnek. Követned kell a pénzügyeidet.

A Példabeszédek 21:5 versében olvassuk: „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak”. Azaz nem lesz hasznod, nem lesz pénzed, ha nem tervezel előre. Senki másra nem tudsz ilyenkor mutatni, csak magadra.

Mondhatod: „Váratlan események miatt”. Mindenki életében következnek be váratlan események. Bárki lehet hirtelen állástalan, vagy lehetnek váratlan kiadásai. Azok tudnak ezekkel a váratlan eseményekkel megbirkózni, akik előre terveztek a nem várt esetekre. Ha ezekre nem készülsz fel, akkor elborítanak, tönkretesznek.

Hónap végén kérdezted-e valaha: „Hova lett a pénzem?” A pénzügyi helyzeted iránti közömbösség és az egyszerű hitelek bajban sodornak. Biztos gyakran hallottad: „Pénz beszél, kutya ugat”. Márpedig a pénz nem beszél. Csak csendben köddé válik, nem mondja meg, hova tűnt. Éppen ezért kell, hogy jó nyilvántartást vezess, lásd mire megy el a pénzed.

A jó nyilvántartáshoz négy dolgot vegyél figyelembe: mennyid van, kinek tartozol, mennyit keresel és mire költöd. Sokféle helyen vezetheted a költségvetésed, válaszd ki melyik a megfelelő számodra. Számítógépen, bankban, könyvelőnél, egy füzetben, mindegy csak vezesd következetesen úgy, hogy értsd is és a javadra váljon.

A Példabeszédek 23:5 verse szerint: „Alig száll rá tekinteted, már nincs meg, mert gyorsan szárnya támad, az ég felé repül, mint a saskeselyű”. A pénz eltűnésének, jó képe ez. Ha nem figyelsz, pénzed úgy elszáll, mint a sas.

Az Egyesült Államok kormánya emlékeztet is azzal, hogy minden egy dollároson van egy sas. Ezzel figyelmeztetve mindenkit, a pénz elszáll, ha nem követed az útját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mint házastársak mennyit tudtok egymás pénzügyeiről? Miért fontos a pénzügyek közös viselése?
  • Mit kell tenned már ma, hogy jobban kövesd és használd a pénzed?
  • Pénzügyileg hogyan, mire várod Isten áldását? Mennyire vagy őszinte és hűséges irányába a pénzügyeidet illetően?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása