Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Öt mód, hogy megnyugodj Isten kegyelmében

2018. október 14. 03:00 - magyarosijulia

„Ügyeljetek arra, hogy senki se essen el Isten kegyelmétől" (Zsidók 12:15a LB fordítás)

Hogyan tudsz megnyugodni Isten szabadító kegyelmében?

1. Vedd észre, hogy senki sem tökéletes.

A Zsoltárok 119:96 azt mondja: „Semmi sem tökéletes, csak a te igéd." (LB fordítás). Amit a társadalom mond, az nem tökéletes. A népszerű vélemények sem tökéletesek. Amit addig tanultál, amíg felnőttél, az sem tökéletes. De Isten szava tökéletes. Amikor veszed a Bibliát, és arra építed életed, tökéletes alapod lesz.

2. Élvezd Isten feltétlen szeretetét.

A Biblia azt mondja: „Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk." (1János 3:1) Amikor Krisztus követője leszel, már nem csak Isten szolgája, hanem a Király gyermeke vagy. A szolgát az alapján fogadják el, amit tesz, a gyermeket önmaga miatt fogadják el. A szolga szorongva kezdi a napját, aggódva, hogy munkája elnyeri-e mestere tetszését, ezzel szemben a gyereknek nyugalma van családja biztonságos szeretetében. A szolgát a munkája miatt fogadják el, a gyereket a családhoz tartozás miatt.

3. Hagyd Istenre a dolgaidat.

Mit teszel azokkal a dolgokkal, amiket nem tudsz kontrollálni az életben? „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok," (1Péter 5:7) Amikor horgászáskor bedobod a horgot, eljön az a pont, hogy el kell engedd az orsót, és hagynod kell, hogy magátol forogjon. Ahogy a horog bedobásakor az elengedés a lényeg, úgyanígy, a perfekcionizmuson is úgy tudsz felülkerekedni, ha elengeded, és hagyod, hogy Isten tegye a dolgát.

4. Hitből cselekedj és ne félelemből.

Emlékezz, hogyan kerültél Isten családjába. Az Efézus 2:8 azt mondja: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez". Nincs más út a Mennybe, csak a kegyelem. Sosem leszel elég jó, és nem vásárolhatod be magad. Ez ingyenes ajándék Istentől.

5. Cseréld le a perfekcionizmusodat Isten békéjére.

A perfekcionizmus elpusztítja a békét. Jézus azt mondja a Máté 11:28-29-ben: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek." Micsoda lehetőség!

Rengeteg dologban fogsz kurdarcot vallani életben. De nem kell aggódnod ezek miatt, ha elfogadtad Isten kegyelmét. Sőt, történetesen csak egyetlen kudarctól kell tartanod: „Ügyeljetek arra, hogy senki se essen el Isten kegyelmétől." (Zsidók 12:15a LB fordítás) Fogadd el azonnal, és aztán lazíts!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen bajok, el nem engedett problémák, vagy bűntudat van az életedben, amiket el tudnál engedni akkor, ha megérted, hogy senki sem tökéletes?
  • Isten szeretetének milyen más tulajdonságai segítenek megnyugodni?
  • Hogyan reagálsz ma Isten felajánlott kegyelmére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.07. fordította Kulcsár Angéla)

Szólj hozzá!

Hagyd abba a tökéleteskedést

2018. október 13. 03:00 - FAmelita

"Ha mindig a tökéletes körülményekre vársz, akkor soha nem viszel véghez semmit." (Prédikátorok könyve 11:4 TLB fordítás)

Amikor megtanulsz megnyugodni Isten felszabadító kegyelmében, és kiszabadulni a perfekcionizmus börtönéből, akkor egy új szinten tudod majd megélni az örömöt és a békét. Miért? Mert a perfekcionizmus sokféle módon rombolhatja az életedet.

1. Visszalépsz a kezdeményezéstől

Volt már valaha olyan projekted, amit nem tudtál elkezdeni? Azt gondoltad magadban, egy nap majd eljutok oda, hogy elkezdem, de soha nem tetted meg az első lépést. Ennek egyik lehetséges oka a perfekcionizmus.Vársz a tökéletes körülményekre, vagy időzítésre, vagy arra, hogy a gyerekek kirepüljenek, vagy hogy az a bizonyos összeg a kezedben legyen hozzá. A mikor az elvárásaidat túl magasra rakod, a perfekcionizmus megbénít, és nem érsz el semmit. A Biblia azt mondja "Ha mindig a tökéletes körülményekre vársz, akkor soha nem viszel véghez semmit." (Prédikátorok könyve 11:4 TLB fordítás).

2. Rombolja a kapcsolataidat

Senki sem szereti, ha folyton kijavítják és zsémbesek vele. Ez frusztráló és írritáló! A Biblia erről így fogalmaz "A szeretet elfelejti a hibákat, de aki ismételten szóba hozza, az a legjobb barátokat is el tudja szakítani egymástól." (Péld. 17:9 TLB ford.). Perfekcionizmus, a vágy, hogy mindig igazunk legyen, rombolja a kapcsolatokat, mert a bizonytalanságban gyökerezik. A perfekcionisták kemények és elvárásokat támasztanak másokkal szemben, mert saját magukkal még keményebbek és még nagyobb elvárásokat támasztanak.

3. Tönkreteszi a boldogságod

A prédikátorok 7:16 azt mondja, hogy "Ne légy túl erényes, sem túl bölcselkedő. Miért akarnál nyomorúságot?" (GW ford.). Ez az ige nem igazi igazságról vagy valódi bölcsességről beszél, hanem a perfekcionizmusról. Bármilyen erényes tulajdonság hátrányunkra tud válni, ha túlzásba visszük. 

A legnagyobb gyötrésed, hogy a saját bőrödbe vagy zárva, mert te vagy saját magad legnagyobb kritikusa. (Ez mindannyiunkra igaz!) Mivel hajlamosak vagyunk megsértődni vagy akár ellenszenvesek lenni azokkal az emberekkel, akik piszkálnak minket, ha pont saját magaddal teszed ezt, az szerinted mit mond rólad?  Arról árulkodik, hogy nem szereted magad, hogy szerinted nem vagy elég jó. És azt, hogy ha folyamatosan emlékezteted magad arra, mi az ami rossz benned, az szerinted segíteni fog majd abban, hogy a jó dolgot tedd. Nem! Ez a perfekcionizmus, ami állandóan le fog húzni.

Erre csak egy ellenszer van. Ami nem egy önsegítő könyvben, sem egy orvosi rendelőben van. Csak akkor fogsz tudni feszültségeidtől megszabadulni, ha Isten felszabadító kegyelmére fókuszálsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hol bajlódsz leginkább a perfekcionizmusoddal? Mit kellene elengedned, hogy végre előre léphess?
  • Miért fontos neked, hogy tudj belső feszültségek nélkül élni? Mit mond ez azoknak az embereknek, akik nem követik Jézust?
  • Milyen negatív gondolatokat kell helyettesítened Isten igazságával és ígéreteivel arról, hogy valójában Isten kinek gondol téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.06.)

Szólj hozzá!

Hogyan tudunk a kegyelemben megmaradni próbák idején

2018. október 12. 03:00 - Erika1832

"Háromszor könyörögtem az Úrnak, hogy vegye el tőlem. De ő azt mondta nekem, "az én kegyelmem elegendő a számodra, mert az én hatalmam gyengeségben mutatkozik meg." (2 Korintus 12:8-9 NIV-fordítás)

Mit csinálsz, amikor nem tudsz megoldani egy reménytelennek látszó ügyet? Mit csinálsz, amikor egy megoldhatatlannak látszó problémába ütközöl? Mit csinálsz, amikor egy adott helyzeten nincs lehetőséged változtatni? Mit csinálsz, amikor nem áll hatalmadban, hogy egy számodra mély fájdalmat okozó dolgon változtass?

Isten megtartó kegyelmére bízod magad?

Hogy tudsz megmaradni  folyamatosan a kegyelemben a  próbák,  a kísértések, a feszültségek, a fáradságok és a bajok közepette? Négy dolgot tehetsz:

1. Kiálts Istenhez. Kérd a segítségét. Amikor olyan a hozzáállásod, hogy te egyedül is remekül meg tudod oldani a dolgokat, rövidre zárod Isten hatalmát az életedben. Ilyenkor be kell ismerned az alkalmatlanságodat, és azt kell mondanod, hogy: "Istenem ezt nem tudom megoldani!" A Biblia azt mondja: "Isten a gőgöseknek ellenáll, de az alázatosoknak kegyelmet ad. Tehát teljesen rendeljétek alá magatokat Istennek... Közeledjetek Istenhez, és Isten közeledni fog hozzátok." (Jakab 4:6-8 NCV-fordítás).

2. Töltsd tele az elmédet Isten Igéjével. Hadd vigasztaljon meg, nyugtasson meg, töltsön, fel erővel, hogy folytatni tudd. Életed minden napján legyen jelen az ige. A zsoltáros így imádkozott, "A porba fekszem; a te szavaddal újíts meg engem." (Zsoltárok 119:25 NLT-fordítás) Ha a megoldás az lett volna, hogy magadba nézz, már megváltoztál volna. Ezzel szemben arra van szükséged, hogy Istenre nézz! Ő az egyetlen, aki megtartó erővel rendelkezik.

3. Fogadd el Isten embereinek a segítségén. A Biblia azt mondja,  hogy ha baj idején egymásnak segítséget nyújtunk, akkor a  krisztusi törvénynek engedelmeskedünk:  "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat." Isten soha sem gondolt arra, hogy egyedül élj. Gyakran a gyengeségeink megtapasztalásával jövünk rá, hogy nagyon is szükségünk van egymásra. Fogadd el Isten embereinek a támogatását.

4. Tartsd magad Isten ígéreteihez. Mintegy 5500  ígéret van a Bibliában, amely arra vár, hogy megragadjuk. Egy közülük: "Ő ad erőt, a fáradtnak, és növeli az erejét a gyengének. Még a fiatalok is elfáradnak..., de akik az Úrban reménykednek azok erejét megújítja. Szárnyalni fognak, mint a sasok; futnak majd, és nem fognak kimerülni, járni fognak és nem bágyadnak." (Ézsaiás 40:29-31 NIV-fordítás). Bízz az Úrban, és szemed tartsd a mennyei reményen, ne az itt és moston.

A Biblia azt mondja, "háromszor könyörögtem az Úrnak, hogy vegye el tőlem, de ő azt mondta nekem, 'az én kegyelmem elegendő a számodra, mert az én hatalmam gyengeségben mutatkozik meg.'" (2 Korintus 12:8-9 NIV-fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Szerinted mit kell tenned ahhoz, hogy közelebb kerülj Istenhez, hogy hittel teljes ember légy?
• A félelem hogyan tart vissza téged attól, hogy az Isten által neked szánt legjobb dolgokat átvehesd?
• Mi az a nyilvánvaló bizonyítéka annak, ha valaki hittel teljes személy?

 Daily Hope by Rick Warren (2018.10.05.)

Szólj hozzá!

Hogyan visz tovább Isten kegyelme?

2018. október 11. 03:00 - FodorImi

"Írásommal az a célom, hogy bátorítsalak titeket, és biztosítsalak arról, hogy amit megtapasztaltok az valóban Isten kegyelmének része. Álljatok szilárdan ebben a kegyelemben!” (1Péter 5:12 – NLT fordítás)

Életünk maratonjában sok csapdával kerülünk szembe. De függetlenül attól, hogy min mégy keresztül számolhatsz Isten megtartó kegyelmével.

A Biblia azt mondja 1 Péter 5:12-ben: „Írásommal az a célom, hogy bátorítsalak titeket, és biztosítsalak arról, hogy amit megtapasztaltok az valóban Isten kegyelmének része. Álljatok szilárdan ebben a kegyelemben!”

Három dolog van az életben, melyek azt eredményezhetik, hogy elbotlasz, kiesel a versenyből és nem jól fejezed be az életed. Azonban mindezeken a helyzeteken átvisz Isten megtartó kegyelme.

1. Isten megtartó kegyelme segít megállni a kísértésben

A kísértés az első dolog, ami az elesésed okozhatja. A Biblia azt mondja: „Isten hűséges. Nem enged nagyobb kísértést, mint amiben meg tudsz állni. Amikor kísértést szenvedsz, megmutatja, hogyan tudsz kitartani.” (1 Korinthus 10:13 – NLT fordítás)

Isten azt mondja, „megtartó kegyelmemmel támogatlak, mindig megadom a menekülés útját.” Ez jelentheti, hogy csatornát kell váltanod. Jelentheti, hogy el kell futnod az ajtó elől. Jelentheti, hogy más módon kell gondolkodnod. De Isten meg fogja mutatni a kísértésből való szabadulás útját.

2. Isten megtartó kegyelme segít, hogy állva maradj, mikor elfáradsz

Van, amikor nem ér kísértés, egyszerűen csak elfáradsz. Az élet gyakran kimerítő. Rengeteg energiát igényel, különösen akkor, ha a könnyű dolgok helyett a helyes dolgokat akarod tenni. De honnan nyerhetsz energiát helyesen cselekedni, mikor halálosan fáradt vagy? „Isten tesz képessé minket veletek együtt, hogy erősen álljunk Krisztusért. Isten hatalmazott fel, ő pecsételt el magáénak azáltal, hogy Szent Lelkét a szívünkbe helyezte.”
(2 Korinthus 1:21-22).
A kulcs az, hogy a szívedben levő Szent Léleknek van energiája megtenni a dolgokat, melyekhez nincs saját erőd.

3. Isten megtartó kegyelme erőt ad tovább menni a nehézségeken.

Vannak sebek, melyek a világ minden kincséért sem kerülnek el. Vannak dolgok az életben, melyeket nem terveztél, mégis kérlelhetetlenül jönnek, pedig nem érdemelted meg - és ezek bántanak leginkább.

Mit tehetsz ilyen helyzetekben? Az első lépés, hogy hagyd abba a „bárcsak” játékot, inkább fókuszálj Krisztusra és az Ő megtartó kegyelmére. Ézsaiás 41:10 azt mondja: „Ne aggodalmaskodj, mert én veled vagyok. Ne félj, mert én vagyok a te Istened. Erőssé teszlek és megsegítelek. Jobb kezemmel támogatlak és megmentelek.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan vitt át Isten megtartó kegyelme a nehéz időszakokon?
  • Hogyan terjesztheted ki Isten megtartó kegyelmét másokra?
  • Mit gondolsz, mit jelent a „bárcsak” játékot játszani? Mikor használtad ezt mentegetőzésként?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2018.10.04.)

Szólj hozzá!

Isten nem a kiváltságosoké

2018. október 10. 03:00 - csmsdvd

 „[ Ígéret ] nemcsak a törvényből valóknak, hanem az Ábrahám hitét követőknek is” (Róm 4:16)

Isten nem a kiváltságosoké, számít rád függetlenül származásodtól, állapotodtól, vagy bűneidtől. Neki nem számít, hogy vallásos vagy, esetleg voltál vallásos vagy van valami vallási háttered családban, rokonságban.

A Római levél 4:16 verse szerint: „[ Ígéret ] nemcsak a törvényből valóknak, hanem az Ábrahám hitét követőknek is”. Kik azok az emberek, akik Ábrahám hitét követik? A zsidók. Istent először a zsidók ismerték meg, mindenki más előtt.

Elgondolkodtál már azon, miért a zsidó volt “a kiválasztatott nép”? Valóban Isten jobban szereti őket, mint bárki mást? Nem. Őket szándékosan, céltudatosan választotta ki: hogy terjesszék mindenki másnak a hírt, csak egy igaz Isten van. Ők a többiek számára úgy voltak, mint a misszionáriusok.

Most Isten ezt a feladatot a gyülekezetekre bízta, azaz mindenkire, aki Krisztusban bízik, függetlenül a származásától. Isten azt mondja a szabadítás mindenki számára elérhető, aki szívből, hittel vallja. "Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül" (Róm 10:13) A Mennyországban nincsenek külön kvóták. Nem azt mondja, hogy csak a valóban jó emberek, akik az Úr nevét hívják, és azt sem, hogy az igazán vallásosak vagy csak az okosok. Bárki, aki az Úr nevét hívja szabadul.

A szomorú dolog, hogy azok, akik tudják Isten kegyelme egy ajándék, mégis szeretnék a saját útjukat járni a Mennyország felé. Az gondolják, hogy ők annyira jók, hogy nincs szükségük Isten szabadító ajándékára Krisztuson keresztül.

Lehet, hogy valami remek, klassz dolgot tettél az életedben, de ha azt gondolod ez visz el a Mennyországba, felejtsd el. Az egyetlen út, ami elvisz oda, ha elfogadjuk Isten ingyen kegyelmét, ami bárki számára elérhető.

Elfogadtad-e Jézust szabadítódnak?

A Biblia azt mondja, a mennybe csak akkor jutunk el, ha az Úrban bízunk, az ő Fia, Jézus Krisztus által. Tehát nem tudjuk kiérdemelni Isten szeretetét és saját magunkat a mennybe juttatni. A Biblia azt mondja: kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Ef. 2:8-9)

Amennyiben még nem bíztad magad Jézusra, hogy követed őt, miért várnál még? Ha szeretnéd átlépni a határt, elhatározva, hogy hiszel Jézus Krisztusban és követed őt, mond el a következő imát:

„Kedves Jézus, azt az ígéreted adtad, amennyiben hiszek benned, bármi amit eddig rosszul tettem, megbocsájtatik, valamint megtudom az életem célját, és azután majd befogadsz egy napon a mennyei örökkévalóságodba.

Megvallom neked bűneim, és hiszem, hogy Te vagy az én Megváltóm. Azt ígérted, ha megvallom bűneim és hiszek benned, te megszabadítasz engem. Hiszem, hogy szabadításom kegyelemből jön, a hit által, és nem a cselekedeteim által. Befogadlak az életembe, mint az én Uramat. A mai nappal átadom neked életem minden részletének irányítását. Te rendelkezz az életem felett.

Jézus, szeretnék megnyugodni a te szeretetedben. Köszönöm neked, hogy nem tudom kiérdemelni és nem tudok megdolgozni érte. Életem hátralevő részében nem magamat, hanem téged szeretnélek szolgálni. Alázatosan rád bízom életem, és kérem ments meg, és fogadj be családodba. Nevedben kérem. Ámen.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válaszolsz arra az igazságra, hogy semmit sem tudsz tenni azért, hogy Isten jobban szeressen mint eddig, mint ahogy azért sem hogy kevésbé szeressen?
  • A gyülekezetben te milyen feladatot vállalsz, hogy közvetítsd a szabadítás üzenetét?
  • Mit jelent „az Úr nevét hívni”?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.03.)              

Szólj hozzá!
Címkék: zsidó hit kegyelem
süti beállítások módosítása