Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gondolataid irányítják az életed.

2019. január 13. 03:00 - daniella_89

"Vigyázz, hogyan gondolkozol; az életed a gondolataid formálják" (Példabeszédek 4:23 GNT fordítás)

 

decision-making_0.jpg



Isten sokkal jobban érdekelt abban, hogy az elmédet változtassa meg, mint a körülményeidet.

Azt akarjuk, hogy Isten elvegyen minden problémát, fájdalmat, szomorúságot, szenvedést, betegséget és bánatot. Isten viszont előtte rajtad akar dolgozni, mert igazi változás nem történik addig, amíg meg nem újítod az elméd, amíg a gondolataid el nem kezdenek változni.

Miért olyan fontos megtanulni, hogyan irányítsd az elméd? Megindoklom három pontban:

1. Irányítsd az elméd, mert a gondolataid vezérlik az életedet.

A Példabeszédek 4:23 ezt mondja: "Vigyázz, hogyan gondolkozol! Az életed a gondolataid formálják" (GNT fordítás) A gondolataidnak óriási befolyása van az életed formálására jó, vagy rossz irányba. Például lehet, hogy elfogadtál egy gondolatot, amit valaki más sugallt neked, miközben cseperedtél: "Semmirekellő vagy. Nem számítasz." Ha elfogadtad ezt a gondolatot - bár nem is volt igaz- formálta az életedet. Meg kellene válogatnod, melyek azok a gondolatok, amelyeknek engeded, hogy hatással legyenek rád jó, vagy rossz irányba.

2. Irányítsd az elméd, mert az elméd a harctér, amelyben küzdelem folyik a bűnnel.

Minden kísértés az elmében történik. Pál a Róma 7:22-23-ban azt mondja: "Szeretem Isten akaratát teljesíteni, ahogy az új természetem ehez kapcsolódik, de van valami más mélyen bennem, a benső természetemben, amely harcban áll az elmémmel, megnyeri a csatát és a bűn szolgájává tesz, amely még mindig bennem van. Az elmémben Isten akaratát tejesítő szolga akarok lenni, de ehelyett még mindig a bűn rabszolgaságában találom magam." (TLB fordítás)

Az egyik oka a mentális kimerültségnek az, hogy egy harc megy a fejedben napi 24 órában. Ez gyengít, hiszen a harc heves és mert az elméd a legnagyobb vagyonod. Sátánnak a legnagyobb értéked kell!

3. Irányítsd az elméd, mert ez a béke és boldogság kulcsa.

A szervezetlen elme feszültséghez vezet. Az irányított elme nyugalomhoz. A szervezetlen elme konfliktusokhoz vezet. Az irányított elme önbizalomhoz. Ha nem próbálod meg irányítani az elméd és a gondolataid, irgalmatan nagy stresszt fogsz tapasztalni az életedben. Az irányított elme erőhöz, biztonsághoz és békességhez vezet.

"Hagyni, hogy a bűnös természet irányítsa az elméd, halálhoz vezet. De hagyni a Szent Lelket, hogy irányítsa az elméd élethez és békességhez vezet." (Róma 8:6 NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mivel töltöd meg az elméd? Olyannal, ami kedves Istennek? Vagy azzal, ami csalódást okoz neki?
  • Hogyan tudod gyakorolni az elméd irányítását?
  • Milyen szerepet játszik a Biblia az elméd irányításában?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása