Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha meg akarsz változni, szembe kell nézned az igazsággal!

2019. január 29. 03:00 - magyarosijulia

„Hallottatok Jézusról és megtudtátok az igazságot, ami tőle származik.” (Efézus 4:21, NLT fordítás)

truthlies.jpg

A személyes változás titka nem az akaraterőben rejlik. A titok az, hogy tudd az igazságot és nézz szembe vele! Ismerned kell és szembe kell nézned az igazsággal saját magaddal, az emberi kapcsolataiddal és a természeteddel kapcsolatban, ha változni akarsz.

Addig semmi nem változik az életedben, amíg meg nem ismered az igazságot a gyengeségeiddel, a kapcsolataiddal, a sikereiddel, a bukásaiddal, a múltaddal és a jövőddel kapcsolatban, és amíg szembe nem nézel azzal.

Semmi sem változik, amíg ezt nem teszed meg. Az igazságot pedig Jézus Krisztusban találod.

Miért van szükség arra, hogy először megtudjuk az igazságot, hogy aztán megváltozhasson az életünk? Azért, mert minden önpusztító szokás mögött egy hazugság áll, amit elhiszünk. Ha adósságba kerültél, valószínűleg azért van, mert elhittél néhány hazugságot, például hogy 'nyugodtan költekezhetek, nem lesz semmi baj' vagy hogy 'bármikor vissza tudom fizetni'. Lehetséges, hogy túlbecsülted, hogy mennyit fogsz keresni, vagy esetleg elhitted azt a hazugságot, hogy nagyobb házra van szükséged.

De tényleg így van? Biztos vagy benne, hogy ez az igazság? Be is tudod bizonyítani? Teljesen biztos vagy benne, hogy amit az anyagi helyzetedről állítasz, az igaz?

Mi a helyzet a kapcsolataiddal? Mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amiket saját magadról állítasz? Igaz, amit a múltadról vagy néhány eseményről gondolsz? Ugyanezt mondja róla Isten is?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Mert az igazság az, ami megszabadít. Pál apostol ezt mondja: „Hallottatok Jézusról és megtudtátok az igazságot, ami tőle származik." (Efézus 4:21, NLT fordítás). Ki az igazság? Jézus. És mivel ő maga az igazság, ezért ő mindig az igazat mondja neked. Az ő szava igaz. A Biblia az ő Szava, ez pedig azt jelenti, hogy a Biblia az igazság (2Tim 3:16-17).

Amit a tévében látsz vagy a könyvekben olvasol, nem mindig segít, mert azokban nem mindig az igazságot mutatják. Ezt már tapasztaltad? Amit viszont Isten mond neked, az mindig igaz lesz. Isten Szava megmutatja neked, hogyan térj vissza ahhoz az élethez, amit ő rendelt el számodra, és megmutatja azt is, hogyan maradj ezen az úton.

Ezért olyan fontos, hogy naponta tarts csendességet, amikor Isten Igéjét olvasod. Semmi sem változik, amíg nem jut el az igazság a szívedbe. Amíg hazugságokra, téves elképzelésekre és féligazságokra alapozod az életed, nem fogsz megváltozni. De amikor szembenézel az igazsággal és annak megfelelően cselekszel, elkezdesz majd változásokat látni az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan tudod, hogy valami igaz, vagy nem? Életed minden területén választ ad erre a Biblia?
  • Hogyan változott meg az életed, amikor Isten Szavát hitted el, és nem azokat a hazugságokat, amit más emberek vagy napjaink kultúrája próbált elhitetni veled?
  • Gondolkodj el, hogyan tudnád jobban megválogatni, hogy mit olvasol, mit hallgatsz vagy mit nézel. Oszd meg valakivel az ötleteid, aki majd számon kérhet!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.01.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása