Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három ok, amiért meg kell tanulnod megbocsátani

2019. április 27. 03:00 - Anika Enikő

„Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:15)

A megbocsátás nem könnyű dolog. A legnehezebb döntések egyike lehet, amit valaha meg kell hoznod.

Ám, ha nem bocsátasz meg azoknak, akik megbántottak, akkor soha nem lesz olyan az életed, mint amilyet Isten szánt neked. Íme három ok, amiért lényeges megbocsátanunk másoknak:

Megbocsátunk, mert Isten is megbocsátott nekünk. Amikor átadod az életedet Krisztusnak, akkor a bűneid nem csupán meg vannak bocsátva; hanem eltöröltettek! Isten soha többé nem emlékszik a bűneidre.

A Biblia ezt mondja: „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől.” (Róma 8:1-2)

Amikor változni akarunk, akkor minden ember belekerül egy ördögi körbe, melyben noha változni akar, elkövet hibákat, majd rosszul érzi magát miattuk. Aztán újra megpróbálja, elbukik, és újra rosszul érzi magát miatta. Ez egy olyan körforgás, ami valószínűleg nem törik meg mindaddig, amíg nem tanulunk meg megbocsátani, és megbocsátással közeledni azokhoz, akik valaha megbántottak bennünket; hiszen nekünk is Krisztuson keresztül adatott a bűnöknek bocsánata.

Megbocsátunk, mert a neheztelés nyomorúságossá tesz bennünket. Ragaszkodni a megbántottsághoz olyan mintha mérget innánk, és abban reménykednénk, hogy azt öli meg, akit utálunk. Sokkal inkább bánt ez téged, mint a másik embert. Ismerek embereket, akik kitartanak olyan emberektől kapott sértettségük mellett, akiket évtizedek óta nem láttak. Ez ostoba dolog. Azok az emberek nem tudnak megbántani újra a beleegyezésed nélkül.

Dönthetsz úgy, hogy boldog leszel, vagy úgy, hogy kapaszkodsz a sértettségbe és megbántottságba; ám mindkettő nem lehetséges.

Megbocsátunk, mert a jövőben több megbocsátásra lesz szükségünk. Nem végeztél a hibák elkövetésével. És én sem végeztem. Tervezek elkövetni még pár hibát a hátralévő életemben, és természetesen szükségem lesz valakire, akik megbocsátja nekem azokat!

Egyszer valaki elmondta a 18. században élt britt teológusnak, John Wesley-nek, hogy nem tud megbocsátani valakinek. Wesley a következőt mondta a férfinek: „Akkor remélem, hogy te többé nem vétkezel!”

Nem fogadhatjuk el azt, amit nem vagyunk hajlandóak odaadni másoknak. Jézus a következőképpen fejezi ki: „Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:15)

Megbocsátani azoknak, amik megbántottak téged, nem csupán a helyes dolog, hanem okos dolog is!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen másoktól kapott sértő dolgokat nehéz megbocsátanod?
  • A mai áhítatban felsorolt három ok közül melyiket találod a legsürgetőbbnek és miért?
  • Láttál arra példát, hogy milyen módon nyomorítja meg a neheztelés az embereket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása