Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Egy egészséges kapcsolathoz kevesebb „én" és több „te" szükséges

2019. május 03. 03:00 - magyarosijulia

„Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyommal telt termést fog aratni. Minden, amit az életéből felmutathat, csak a gyom lesz! De az, aki Istennek válaszolva vet, és engedi, hogy Isten Lelke elvégezze a növekedés munkáját benne, az az ember a valódi élet, az örökélet termését fogja aratni.” (Galáta 6:7-8 The Message fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat. Ez az első számú oka a konfliktusoknak, vitáknak, válásoknak és még a háborúknak is.

A Jakab 4:1 ezt írja: Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket?" Minden probléma gyökere az énközpontúságunk.

Az önzés nagyon könnyen bekúszik a kapcsolatokba. Amikor elkezdesz egy kapcsolatot, nagyon törekszel arra, hogy önzetlen legyél, de amint telik az idő, az önzés is lassan megjelenik a kapcsolatban. Hajlamosak vagyunk több energiát fektetni egy kapcsolat elkezdésébe és felépítésébe mint annak a fenntartásába.

Ha az önzés az, ami tönkreteszi a kapcsolatokat, akkor az önzetlenség az, amitől növekedni tud egy kapcsolat. De mit jelent az önzetlenség? Azt jelenti, hogy sokkal kevesebb az „én" és sokkal több a „te". Ez azt jelenti, hogy többet gondolsz másokra, mint magadra, és mások szükségeit a magad szükségei elé helyezed (Filippi 2:4).

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki másokból. Felépíti a bizalmat a kapcsolatokban. Igazából, ha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, az arra indítja a másik személyt, hogy megváltozzon, mert te már nem vagy ugyanaz az ember, és már másképp kell viszonyulnia hozzád. Tulajdonképpen számtalanszor láttam már ezt – a legkevésbé szeretetre méltó emberek, akik mellett senki sem akar lenni, megváltoznak, amikor valaki kedves és önzetlen velük, amikor azt kapják meg, amire szükségük van, és nem azt, amit érdemelnek.

A Biblia ezt írja a Galáta 6:7-8-ban: „Aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségeit, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyommal telt termést fog aratni. Minden, amit az életéből felmutathat, csak a gyom lesz! De az, aki Istennek válaszolva vet, és engedi, hogy Isten Lelke elvégezze a növekedés munkáját benne, az az ember a valódi élet, az örökélet termését fogja aratni.” (The Message fordítás)

Ez a vetés és aratás bibliai elve. Amit vetsz, azt fogod aratni. Isten örök élettel jutalmazza meg az önzetlenségedet. Ő úgy építette fel az univerzumot, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld téged! Miért? Mert Ő azt akarja, hogy minél inkább hasonlíts hozzá, Isten pedig önzetlen! Mindened, amid az életben van, Istentől kapott ajándék, mert Ő ennyire önzetlen veled szemben!

Akkor vagy a leginkább beteljesedett ebben az életben, amikor teljesen odaadod magad. Jézus ezt mondta: „Azok, akik oda adják az életüket énértem és az evangéliumért, csak ők tudják meg, hogy mit is jelent valóban élni." (Márk 8:35 TLB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit a legnehezebb számodra átadni másoknak?
  • Hogyan tudod ezen a héten gyakorolni, hogy átadd ezt a dolgot?
  • Szerinted hogyan áld meg Isten téged, amikor önzetlen vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása