Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanuld meg értékelni azt, amit Isten is értékel

2019. május 07. 03:00 - Besther

"Ezek közül az emberek közül néhánynak a legfontosabb hiányzik az életéből  – nem ismerik Istent." (1Timóteus 6:21, TLB fordítás)

Az Istennel való barátság kulcsa, hogy el kell döntened, kinek a barátságát akarod a legjobban.

Nincs elég időd arra, hogy mindenki a barátod legyen, ezért döntened kell, hogy kit akarsz a legjobb barátodnak.

A Biblia ezt mondja az 1Timóteus 6:21-ben: "Ezek közül az emberek közül néhánynak a legfontosabb hiányzik az életéből  – nem ismerik Istent." (TLB ford.).

Jól ismerik a baseball eredményeket, a tőzsdék árfolyamait, kívülről tudják a tíz legjobb dalt, követik, hogy egy szappanoperából melyik szereplő távozott vagy éppen ki érkezett... Istent viszont nem ismerik, és így hiányzik az életükből, ami a legfontosabb.

Ha nem vagy Isten barátja, akkor az azt jelenti, hogy neked valami más fontosabb. A Jakab 4:4 ezt mondja: "Tudnod kellene, hogy a világot szeretni annyi, mint Istent gyűlölni. Aki a világgal akar barátságot kötni, Isten ellenségévé válik." (NCV ford.)

Amikor Jakab azt írja, hogy "szeretni a világot", akkor arra utal, hogy szeretni a világ értékrendjét. Isten azt akarja, hogy szeresd az embereket, de ez nem jelenti azt, hogy szeretned kell a világ értékrendjét is. Annyira rabul tud ejteni bennünket és el tudja vonni a figyelmünket a világ, hogy pont az ellenkezőjét tesszük: szeretjük a világ értékrendjét, de nem szeretjük az embereket. Az anyagi dolgokat szeretjük, a szórakozást, a népszerűséget, a tekintélyt, a szenvedélyt, különböző tárgyak birtoklását vagy a betöltött pozíciónkat.

Isten azonban az embereket szereti, és azt akarja, hogy mi is szeressük őket! Az egyik módja annak, hogy kimutassuk a szeretetünket mások felé az, hogy mi is érdeklődünk az iránt, ami őt érdekli. Más szavakkal: ami neked fontos, az nekem is fontos (mindig a Biblia igazsága által meghatározott keretek között).

Ha Isten barátja akarsz lenni, akkor azzal kell foglalkoznod, amivel Ő foglalkozik,  és ne foglalkozz azzal, amivel Ő nem foglalkozik. Őt nem érdekli, hogy téged mások milyennek látnak, és nem érdekli a státuszod sem. Istent a jellemed érdekli – nem az, hogy milyen a külsőd, hanem az, hogy ki vagy. Az Istennel való barátság egyik elengedhetetlen és alapvető része, hogy azt tartod értéknek, amit Isten.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi áll annak útjában, hogy Isten barátja légy? Hogyan tudnál változtatni a gondolkodásodon vagy a viselkedéseden?
  • Van fontosabb dolog az életedben, mint Istent ismerni? Mi az? Miért értékeled többre?
  • Beszélj arról, hogy milyen a kapcsolatod a legjobb barátoddal. Hogyan hasonlítható ez az Istennel való kapcsolathoz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.30.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása