Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három dolog, amit a félelem tesz a kapcsolatokkal

2019. május 25. 03:00 - magyarosijulia

„Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy féljünk az emberektől, hanem hogy legyünk bölcsek és erősek, szeressük őket és élvezzük a társaságukat." (2Timóteus 1:7, TLB fordítás)

6359048108507086621542998848_customer-relationship-1024x683.jpg

Ha valakivel kapcsolatot akarsz kialakítani, akkor neked kell megtenni az első lépést. Ez sokszor bátorságot követel. Miért? Mert a félelem szétválasztja az embereket. Amikor tele vagyunk félelemmel és aggódással, nem közeledünk másokhoz, hanem inkább visszahúzódunk. Félünk, hogy visszautasítanak, manipulálnak, megsebeznek, megbántanak, kihasználnak. Ezek a félelemérzések eltávolítanak bennünket egymástól.

A félelem egyidős az emberiséggel. Amikor Ádám és Éva bűnbe estek, és Isten kereste őket, Ádám így szólt: „Féltem és elrejtőztem". Az emberek azóta is ezt teszik. Félünk, ezért elrejtőzünk. Elrejtjük a valós lényünket. Nem engedjük másoknak, hogy igazán megismerjenek, mert ha megteszik, és nem tetszünk nekik, akkor visszautasíthatnak. Ezért inkább szerepet játszunk.

A félelem három borzalmas dolgot tehet kapcsolatainkkal:

  1. A félelem védekezővé tesz minket. Amikor az emberek rámutatnak gyengeségeinkre, mi védekezünk és visszavágunk.
  2. A félelem távolságtartóvá tesz. Nem engedünk másokat hozzánk közel kerülni. Visszahúzódunk és elrejtjük az érzelmeinket.
  3. A félelem követelőzővé tesz. Minél nagyobb bizonytalanságban érezzük magunkat, annál jobban akarjuk irányítani a dolgokat. Szeretnénk, ha miénk lenne az utolsó szó. Szeretnénk dominálni.

Honnan meríthetsz bátorságot ahhoz, hogy megtedd az első lépést egy kapcsolat megteremtésében, és hogy merj a bizalom mélyebb szintjére jutni egy kapcsolatban?

Isten Lelkétől fogod ezt megkapni. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy féljünk az emberektől, hanem hogy legyünk bölcsek és erősek, szeressük őket és élvezzük a társaságukat." (2Timóteus 1:7, TLB fordítás)

Honnan tudod, hogy betölt Isten Szentlelke? Onnan, hogy bátrabb vagy kapcsolataidban, szereted az embereket és örömet lelsz abban, hogy velük vagy. Nem félsz tőlük, mert Isten Lelke ott van életedben. A Biblia azt írja, hogy „Isten a szeretet" és „A teljes szeretet kiűzi a félelmet." Minél inkább jelen van életedben Isten, annál kevesebb félelem lesz benned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kivel kellene jobban elmélyíteni a kapcsolatodat? Imádkozz és kérd Istent, hogy még ma adja meg neked a bátorságot az első lépés megtételéhez!
  • Milyen nyilvánvaló jelei vannak a Szentlélek működésének a kapcsolataidban?
  • Milyen új szokás segítene neked közelebb kerülni Jézushoz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.18. fordította Semjéni Mariann és Magyarossi Júlia)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása