Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ahogy most élek, az a legjobb, amit tehetek?

2019. június 03. 03:00 - csmsdvd

“Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, felhasználva minden alkalmat arra, hogy jót tegyetek, mert ezek az idők gonoszak. Éppen ezért ne éljetek ostobán, hanem tudjátok és értsétek meg, mi az Úr akarata.” (Ef 5:15-17, ICB fordítás) 

heather-zabriskie-65701-unsplash.jpg

Ha az életeddel nyomot szeretnél hagyni, akkor egy dolgot mindenképp meg kell tenned: vedd kezedbe az irányítást, hogy mire fordítod az idődet. Az időd az életed, és ha nem tanulod meg kezelni az idődet, kevésbé lesz hatékony és értékes az életed.

Az Efezusiakhoz írt levél 5:15-17 verseiben ezt olvassuk: “Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, felhasználva minden alkalmat arra, hogy jót tegyetek, mert ezek az idők gonoszak. Éppen ezért ne éljetek ostobán, hanem tudjátok és értsétek meg, mi az Úr akarata.” (ICB fordítás).

Mindannyiunknak minden héten ugyanannyi idő áll rendelkezésünkre: 168 óra. A lényeg, hogy te mit kezdesz ezzel az idővel. A földi életedben csak egy meghatározott számú nap áll rendelkezésedre, és ha ezt nem használod jól, akkor elrontottad. Ha elvesztegeted az idődet, elvesztegeted az életedet. Mert az időd az életed. Ezért néha állj meg, és kérdezd meg magadtól: "Jó dologra használom az időmet?... Jóra használom az életemet?"

Sosincs idő mindenre. A jó hír az, hogy Isten nem is várja tőled, hogy mindenre legyen időd. Emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Különben is, csak kevés olyan dolog van az életben, amit igazán fontos, hogy tegyünk.

A hatékony emberek különbséget tudnak tenni aközött, hogy mi lényeges és mi lényegtelen az életben, és több időt fordítanak a lényeges dolgokra, mint a lényegtelenekre. Természetesen nem tudsz minden kevésbé lényeges dolgot kiszűrni az életedből, de a számukat tudod csökkenteni.

Egyszerűnek hangzik, de bizony gyakran nagyon nehéz választani aközött, hogy mi a legjobb, és aközött, hogy mi a kényelmes – főleg akkor, amikor fáradt vagy. Amikor fáradt vagy, nem a legjobbat szeretnéd tenni, hanem azt, ami egyszerű és kényelmes. Ezért ha jól szeretnéd élni az életed, meg kell tanulnod pihenni is. Ha nem pihensz, akkor nincs meg a testi és lelki erőd ahhoz, hogy ezt mondd: "A legjobbat, és nem a könnyebbet fogom tenni."

Ne pazarold el az életed, és ne a „jó lesz ez így”-et válaszd. Ne csak vegetálva, minden cél és erőfeszítés nélkül éld az életed. Istennek terve és célja van veled. Tehát tedd fel a kérdést magadnak: "Ahogy most élek, az a legjobb, amit tehetek?...Jóra használom az életem?"

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokkal töltöd a legtöbb időt?
  • Azok a dolgok mennyire járulnak hozzá ahhoz, hogy megvalósuljon Isten terve és célja az életedben?
  • Milyen változtatásokra lenne szükség a napi időbeosztásodban és a fontossági sorrendedben ahhoz, hogy többet tudj pihenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása