Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nézz szembe az érzelmeiddel, így szabad lehetsz

2019. szeptember 27. 03:00 - Lilla:)

„Istenhez kiáltottam segítségért; Istenhez kiáltottam, hogy meghallgasson engem. Amikor nyomorúságban voltam, az Urat kerestem” (Zsolt 77,2–3 NIV fordítás).

social-care-image-2.jpg
Megtörtént már veled, hogy egy szódavizes palackot elejtettél, és rögtön utána kinyitottad? Rendszerint mi történik ilyenkor? Nagy felfordulást okoz.

Életed titkolt sérüléseire a legrosszabb válasz, ha lezárod őket. Olyan ez, mint a felrázott szódavizes palack. Egy napon csak úgy fel fogsz robbanni.

Ha rejtett sebeidet palackba zárod, az meg fog viselni. A Biblia azt mondja: „Amikor magamban tartottam a dolgokat, mélyen belül gyengének éreztem magam. Egész nap csak jajgattam” (Zsolt 32,3 NCV fordítás).

Soha nem fogsz felülkerekedni a rejtett sebeiden, míg szemtől szembe nem nézel az érzéseiddel megvallva azokat Istennek, magadnak és egy másik személynek.

Sokan megpróbálnak túljutni a múltbeli fájdalmaikon úgy, hogy megvallják Istennek és saját maguknak, de átugorják az egyenlet harmadik részét. Ez soha nem fog működni. A gyógyuláshoz abszolút elengedhetetlen, hogy megvalld a fájdalmaidat másnak. Hogy jobban megértsd: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, így lehet, hogy meggyógyultok” (Jak 5,16 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy a Jakab levele 5. részének 16. versében írtaknak engedelmeskedj, nem szükséges lelkipásztornak, papnak vagy terapeutának megvallást tenned (bár megteheted). Csupán egy barátra van szükséged, akiben megbízhatsz.

Ha minden érzelmi energiádat arra használod fel, hogy megpróbáld elfedni a múltad, akkor a mára csak kicsi marad. Tárd fel rejtett fájdalmaidat valakinek! Mondd el annak a személynek, hogy mi bánt. Azáltal, hogy megvallod rejtett fájdalmaid Istennek, magadnak és egy másik személynek, egészen bizonyosan megtalálod azt az energiát, ami nélkül olyan sokáig éltél.

Az érzések feltárása a gyógyulás kezdete.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A múltadból milyen titok elengedése okoz nehézséget?
  • Miért olyan rémisztő nyíltan megbeszélni, vagy kielemezni egy fájdalmas emlékedet Istennel? Magunkkal? Másokkal?
  • Kinek tudnád biztonságban felnyitni a múlt fájdalmát?

(Daily Hope by Rick Warren – 2019.09.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása