Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gyermekeidnek szükségük van arra, hogy te légy a vezérszurkolójuk!

2019. november 10. 03:00 - Tomes Lívia

20191110.jpg

„A szeretet türelmesen elfogad mindent. Mindig bízik, mindig remél, és mindig kitart” (1Kor 13,7 NCV fordítás).

A világ annyira negatív, hogy a legutolsó dolog, amire gyermekeidnek szüksége van, amikor hazamennek, a még több negativitás. A kolosséiakhoz írott levél 3. fejezetének 21. verse mondja: „Ne bántsátok gyermekeiteket! Ha túl nehéz a kedvetekben járni, akkor lehet, hogy abba akarják hagyni a próbálkozást” (NCV fordítás).

Olyan szülő vagy, akinek nem lehet a kedvében járni? Ha gyermekeid eljutnak a C-kre, akkor a B-ket akarod? Csakis egyenesen az A-kat, ha ők elérik a B-ket? Valóban azt szeretnéd, hogy feladják, ahogyan a Biblia mondja? Azoknak a szülőknek, akiknek nem lehet a kedvükben járni, bizonytalan gyermekeik lesznek.

Tehát, hogyan nevelheted magabiztossá a gyerekeidet? A Biblia azt mondja: „A szeretet türelmesen elfogad mindent. Mindig bízik, mindig remél, és mindig kitart” (1Kor 13,7 NCV fordítás). Ha magabiztossá akarod nevelni a gyermekeidet, akkor inkább építened kell őket, mint megtörni. Több hurrázást, mint lehurrogást kell adnod.

Sok szülő azt gondolja, ha kiegyensúlyozza, és egyenlő mennyiségű pozitívot ad a negatívokhoz, akkor minden rendben van. Nem! Körülbelül tízszer több dicséretet kell adnod minden negatív dologért. Miért? Mert a negatív dolgokra emlékszel. Ha tíz gratulációt és egy kritikát kapnál, hazamenve melyikre emlékeznél? Ha tíz kártyát kapok, amire az van írva: „Ez a prédikáció nagyon sokat segített nekem”, és egyet, amin ez áll: „Értelmetlen!”, mit gondolsz, melyiknél időzöm el a legtöbbet?

Túl kell hangsúlyoznod a pozitív dolgokat, mert elkerülhetetlenül meg kell tenned a negatívokat is.

Minden gyermeknek szüksége van valakire a szíve csücskében, valakire, aki szurkol neki, és hisz benne ezt mondva: „Tudom, hogy meg tudod csinálni! Hiszek benned! Szerintem óriási vagy! Te vagy a legjobb! Hajrá! Melletted vagyok. Tudom, hogy meg tudod csinálni!” A gyerekeknek szükségük van arra a magabiztosságra, amit csak egy szülő adhat nekik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan erősíted meg rendszeresen gyermekeidet? Szavakkal? Tettekkel?
  • Melyek azok a leggyakoribb mondatok, amiket a gyermekednek mondasz? Hány pozitív van közöttük? Hány negatív?
  • Kit mondanának gyermekeid a vezérszurkolójuknak? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása