Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tartsd nyitott kézzel áldásaid!

2019. november 14. 03:00 - ReveSz

20191114.jpg

„Nagy nyereség van a megelégedéssel egyesített kegyességben; mert nem hoztunk semmit a világba, így ki sem vihetünk belőle semmit” (1Tim 6,6–7 NRSV fordítás).

Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed. Nem fog neked adni dolgokat, ha nem tanulod meg előbb az elégedettség elvét.

A megelégedés nem jelenti az ambíció hiányát. Ez nem a célok hiánya. A megelégedés azt jelenti, hogy a boldogságod nem függ a körülményeidtől.

Hogyan zárod ki az elégedetlenséget? Zárd ki az okot! Az összehasonlítást. Összehasonlítunk mindent ebben az országban: a füvet, az autókat, a férjeket és feleségeket, a ruhákat, a gyerekeink oktatását: még az autó hátuljára is ráragasztjuk, hogy „A gyerekem volt a hónap diákja”.

Amikor csak  összehasonlítsz, elégedetlenné válsz. Meg kell tanulnod abbahagyni, hogy másokhoz hasonlítsd magad.

Pál mondja a filippiekhez írt levél 4. fejezetének 12. versében: „Tudom, milyen szükségben lenni, és tudom, milyen az, amikor bőven van. Megtanultam a titkát, hogy bármilyen és minden helyzetben elégedett legyek” (NIV fordítás). A megelégedettség nem jön magától, ez egy olyan tulajdonság, amit meg kell tanulnunk. Ha ezt megtesszük, Isten megígéri, hogy minden pénzügyi szükségünket kielégíti.

A Biblia mondja: „Nagy nyereség van a megelégedéssel egyesített kegyességben; mert nem hoztunk semmit a világba, így ki sem vihetünk belőle semmit (1Tim 6,6–7 NRSV fordítás).

Az elégedettség megtanulásának egyik legnagyobb titka az, hogy felismered, hogy valójában nem birtokolsz semmit. Ez mind kölcsönben van nálad néhány évtizedig. Egyetlen dolgot sem hoztál ebbe a világba, és kivinni sem fogsz belőle semmit. Csak azért kaptad, hogy használd, amíg itt vagy a földön.

A Biblia ezt gondozásnak hívja. Te vagy az igazgatója vagy a gondnoka annak, amit Isten neked adott, amíg itt vagy, de az nem igazán a tied. Ha megérted, hogy azoknak az áldásoknak, amiket Isten adott az életedben, csak az igazgatója vagy, és azokat nyitott kézzel tartod, akkor nem leszel feszült amiatt, hogy elveszítheted azokat.

Mi történik, ha elveszítesz dolgokat? Isten el tud zárni egy csapot, és éppen olyan könnyen kinyitni egy másikat. Tanulj meg elégedettnek lenni, mert a dolgok nem maradnak meg! Istent jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gyakorlatilag mit jelent Isten áldásait nyitott kézzel tartani?
  • Tedd ma céloddá, hogy tudatában leszel annak, hogy hogyan hasonlítod magad másokhoz! Mit csinálhatsz másképp, ha kísért az összehasonlítás?
  • Mit jelent valami gondnokának lenni? Minek vagy a gondnoka itt a földön?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása