Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az akadályoktól sem siklik ki Isten terve

2019. június 16. 03:00 - magyarosijulia

Ne félj, Pál, te biztosan kihallgatásra kerülsz Cézár elé! Sőt, Isten, az Ő jóságában, biztonságot adományozott mindazoknak, akik veled vannak a hajón." (ApCsel 27,24 NLT fordítás)

Sokszor a csapások, amiket elszenvedünk, saját tetteink vagy döntéseink következményei. Elkövettél egy hibát. Olyasmit tettél, ami megbántott egy másik embert. Engedetlen voltál Istennel szemben. 

Aztán pedig szembe kell nézz emiatt egy következmény-viharral.

Azonban, gyakran, a viharok, amelyekbe belesodródunk, nem azért vannak, mert mi tettünk valamit. Időnként mások hibás döntései vagy éppen bűnei miatt szenvedünk.

Az ApCsel 27.-ben drámai példát látunk arra, hogyan szenvedhetünk el sorscsapást mások ostoba döntései miatt.  Pált igazságtalanul vádoltak olyan bűnökkel, amelyeket nem követett el. Mivel római polgár volt, joga volt a császártól kihallgatást kérni.

A Róma felé haladó börtönhajón Pál figyelmeztette a többieket, hogy ha elindulnak, akkor katasztrófába kerülnek. De senki sem hallgatott rá, és igencsak rövid idő alatt, hatalmas viharba kerültek.

Ez nem jelentette azonban azt, hogy a vihar megváltoztatta volna Isten célját Pállal – és ugyanígy, egy vihar a te életedben sem akadályozza Isten célját veled!

Isten célja életedre vonatkozóan sokkal nagyobb, mint bármilyen akadály amivel valaha is találkozni fogsz. Egy angyal ezt mondta Pálnak az ApCsel 27,24-ben: „Ne félj, Pál, te biztosan kihallgatásra kerülsz Cézár elé! Sőt, Isten, az Ő jóságában, biztonságot adományozott mindazoknak, akik veled vannak a hajón." (NLT fordítás).

A hátráltatások és akadályok ellenére, az angyal elmondta Pálnak, hogy egy nap a császár elé fog állni és elmondhatja bizonyságtételét. Isten célját nem lehetett meghiúsítani.

Istennek nincs szüksége B tervekre a te életedben sem. Ha akadályokba ütközöl, – függetlenül attól, hogy ez saját hibád, vagy mások hibája -, nem jelenti azt, hogy Isten nem tudná befejezni életedben elkezdett munkáját. Amikor beüt egy katasztrófa, Isten azt is beilleszti terveibe.

Amikor valaki más döntései feje tetejére állítják életed, Isten felhasználja azokat az Ő dicsőségére. Amikor valaki más hibája nehéz helyzetbe sodor, Isten továbbra is munkálkodik!

Amikor úgy érzed, hogy mindent elveszítettél, Isten megteszi a hihetetlent, azért, hogy te is megtedd a lehetetlent!

Nem tudod kisiklatni Isten célját! Senki más sem tudja!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen példák vannak saját életedben, amikor valaki más sodort bajba téged?
  • Mit tapasztaltál eddig, Istent hogyan dolgozik életedre vonatkozó céljain, amikor életedben viharok zajlanak?
  • Miért nehéz olykor felismerni Isten munkáját a nehéz időkben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.09.)

Szólj hozzá!

Embert próbáló időkben, ezért van szükséged másokra ...

2019. június 15. 03:00 - csmsdvd

“Tudom, hogy üdvösségemre válik a ti könyörgésetek és Jézus Krisztus Lelkének segítsége által szabadulás lesz a helyzetemből.” (Fil 1:19 NCV fordítás)

Amikor csalódás ér, általában a legrosszabb választ adjuk rá: inkább visszavonulunk, falat építünk magunk köré, eltaszítjuk magunktól az embereket.

Pedig ez az legutolsó, amit tennünk kéne.

Amikor csalódások gyengítik a hitedet, mások Istenhitére van szükséged. Kell egy gyülekezeti család, ami segít és támogat.

Amikor Jób elvesztette családját, vagyonát és beteg lett. Nagyon elveszettnek érezte magát, pont úgy, ahogy bármelyikünk érezne ilyen helyzetben.

Egyik jó barátja ezt mondta neki: ”Ne hagyd, hogy a harag és a fájdalom felindítson Isten gúnyolására … mások Istent magasztalják tetteiért, ezért inkább velük tarts!” (Job 36:18,24 CEV)

Ez az igazán jó tanács. Akkor, amikor a baj kellős közepén vagy, ne keseregj tovább. Csatlakozz olyanokhoz, akik imádkoznak veled, dicsőítenek veled és támogathatnak.

Hol találod meg ezt a támogatást?

Először is csatlakozz dicsőítésre egy közeli gyülekezethez. Ha csalódások idején másokkal dicsőíted Istent, az új távlatokat nyit a számodra.

Másodszor légy tagja egy kisebb Biblia tanulmányozó csoportnak. A gyülekezetek általában nagyobbak annál, hogy bizalmi kapcsolatokat tudj kialakítani, ha csak Istentiszteletekre jársz oda. Szükséged van egy 10-12 fős kis csapatra, ahol nem csak a Bibliát tanulmányozzátok, hanem megosztjátok egymással örömötöket, bánatotokat, és együtt imádkoztok.

Egyedül - csak önmagadra támaszkodva – nehéz kilábalni a sorscsapásokból. Hívő testvérekre van szükséged, ahhoz, hogy magadra találj, és újra Istenre tudj figyelni.

Ez nagy lépés, abban, hogy visszatalálj önmagadhoz. Lásd Pál esetét, amikor a rómaiak börtönében volt, a keresztyén testvérek támogatásáról ezt írta: “tudom, hogy üdvösségemre válik a ti könyörgésetek és Jézus Krisztus Lelkének segítsége által szabadulás lesz a helyzetemből.”(Fil 1:19 NCV fordítás)

Hívő testvérek támogatása és a közös imádkozás által, a bánatod csak átmenti lesz. A legszebb napok még előtted vannak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hajlamos vagy embert próbáló időkben visszahúzódni, vagy másokkal indulatos lenni? Mit gondolsz, mi vezet téged erre?
  • A múltbeli csalódások esetén, hogy hatott rád a keresztyén testvérek támogatása?
  • Nehéz napokon, milyen Krisztus hívőkre tudsz támaszkodni, ki ők?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.08)

Szólj hozzá!

Ne keseredj el, amikor sorscsapás ér, inkább az összképre figyelj!

2019. június 14. 03:00 - FAmelita

"Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen megyek is el. Az ÚR adta, az ÚR elvette. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:21)

Amikor csalódás ér, akkor teljesen rendben van, ha elmondod Istennek, hogy mérges, hogy szomorú, vagy éppen lehangolt vagy. Nincs kivetni való abban, ha kifejezed érzelmeidet Istennek.

Csak ne keseredj meg!

Amikor sűrűsödnek a problémák, akkor az elkeseredettség azt mondja: ne bízz Istenben! Ez olyan fertőzés, ami darabokra tépi az életed - ha hagyod.

Jób mindenféle nehézséget elviselt. Elveszítette családját, vagyonát, és egészségét. De ahelyett, hogy megkeseredett volna, inkább az összképet nézte.

Jób azt mondta "Mezítelen jöttem ki anyám méhéből, mezítelen megyek is el. Az ÚR adta, az ÚR elvette. Áldott legyen az ÚR neve!" (Jób 1:21) Jób megértette, hogy Isten kézben tartja a dolgokat, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy minden teljesen szétesőben van.

Én ott voltam mindhárom gyerekem születésénél. Láttam, hogy semmijük sincs, mikor megérkeztek erre a világra. Nem voltak játékaik, portfóliójuk, gardróbjuk, vagy éppen aktatáskájuk. És pont eleget prédikáltam temetéseken ahhoz, hogy tudjam, senki nem visz semmit magával a túlvilágra.

Üres kézzel jöttél és azzal is fogsz távozni.

Amikor a sorscsapások, csalódások jönnek - márpedig jönni fognak -, arra kell koncentrálj, hogy Isten, a te életedben is az összképet nézi. Sok minden meg fog még változni életedben. A hited is kipróbálódik.

Sem Jóbnak, sem neked nem ígértek tökéletes életet. Valószínűleg te sem kapsz magyarázatot, hogy miért jönnek a nehézségek. De mindig dönthetsz úgy, hogy bízol Istenben. Nem számít, hogy milyen csapás ér, akkor is bízhatsz abban, hogy:

  • Isten szeretete irántad sosem múlik el.
  • Istennek terve van életeddel.
  • Isten gondot visel életed minden részletére.
  • Isten, akkor is uralja a helyzeteket, amikor ezt te nem látod.
  • Isten véd, óv téged. 

Függetlenül a sorscsapásoktól, ez az összkép életedre. Akkor is erre az öt igazságra alapozhatod az életedet, amikor minden szétesőben van körülötted.

Ha ezt az összképet nézed, akkor nem fogsz megkeseredni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan küzdöd le a keserűségedet, amikor csalódások érnek?
  • Hogyan változik a hozzáállásod a csapásokhoz, amikor megérted az ”összképi” igazságokat?
  • Ki az, az ember, akivel megosztanád ezt az üzenetet ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.06.07.)

Szólj hozzá!

Isten az őszinteségedet tudja használni

2019. június 13. 03:00 - FodorImi

„Kelj fel éjjel és kiálts! Öntsd ki a szíved az ÚRnak!” (Jeremiás Siralmai 2:19 – NLT fordítás)

Éppen most ért egy rettenetes csapás. Elvesztetted a munkádat. Véget ért egy kapcsolatod. Hibáztál valamiben.

Mi a következő lépésed? Mit teszel most?

Csak mosolyogsz rajta és eltűröd? Azt mondod Istennek, amiről azt gondolod, hogy ő hallani akarja?

Nem. Az első dolog, amit elmondasz Istennek, hogy mit érzel. Kiöntöd a fájdalmadat. Amikor őszinte vagy Istennel az érzelmeid felől, ez éppenséggel az imádat egyik cselekedete.

Jób nagy példáját adja ennek. Elvesztette mindenét – a családját, a nyájait, az otthonát, minden vagyonát.

A Biblia azonban nem vonja be cukormázzal a válaszát: „Jób felállt, megszaggatta felső ruháját fájdalmában. Aztán leborotválta fejét, és földre esve imádkozott.” (Jób 1:20 – NLT fordítás)

Jób úgy fejezte ki a fájdalmát, ahogy abban az időben Közép-Keleten szokás volt. Elszakította a ruháját, leborotválta a fejét. Azután azonban Istenhez imádkozott.

Bármikor, ha az életedben veszteség ér, négy érzelemmel fogsz szembenézni:

  • Haraggal: Miért történt ez velem?
  • Fájdalommal: Mit vesztettem el?
  • Ijedtséggel: Mi folyik itt?
  • Félelemmel: Mi jön még ezután?

Amikor átélsz egy sorscsapást, ki kell fejezned mindezeket az érzelmeket. Isten képes kezelni ezeket, mert ő az, aki adta ezeket neked.

Az egyedüli oka, hogy vannak érzelmeid, az, hogy Isten képére lettél teremtve. Ez teszi az embereket egyedülállóvá Isten teremtményei között. Isten egy érzelmes Isten. Vannak érzelmei. Ő tudja kezelni a haragodat, fájdalmadat, ijedelmedet és félelmedet.

Jób brutálisan őszinte volt Istennel, és te is az lehetsz. Jób azt mondta: „Nem tudom visszatartani magam, hogy ne beszélnék. Ki kell mondanom a gyötrődésemet. Lelkem keserűségét el kell panaszolnom. (Jób 7:11 – NLT fordítás)

A helyes válasz a csapásokra, veszteségekre nem egy hamisított szép válasz. Isten sosem akarja, hogy meghamisítsd az érzelmeidet.

Az egész Bibliában, egyik legsúlyosabb csapás után, miután Jeruzsálemet kifosztották, lerombolták, az izraelitákat megölték, rabszolgává tették és száműzetésbe vitték, Jeremiás próféta ezt írta: „Kelj fel éjjel és kiálts! Öntsd ki a szíved az ÚRnak!” (Jeremiás Siralmai 2:19 – NLT fordítás)

Istennel szemben a legjobb álláspont az őszinteség.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Nehéznek találod, hogy őszinte légy Istennel az érzéseidet illetően? Miért vagy miért nem?
  • Volt-e már olyan megtapasztalásod az életedben, amikor az őszinteséged közelebb vezetett Istenhez?
  • Nehéz számodra Istennel beszélni bizonyos érzéseidről, amikkel éppen küzdesz? Ha igen, akkor miért?

 (Daily Hope by Rick Warren – 2019.06.06.)

Szólj hozzá!

Az engedelmesség túloldalán rátalálni az Isten által készített legjobbra.

2019. június 12. 03:00 - Erika1832

„Mester – válaszolt Simon - egész éjjel keményen dolgoztunk, és nem fogtunk semmit. De ha te azt mondod, újra kivetem a hálókat." (Lukács 5:5. NLT-fordítás)

halaszat.jpg

Munkánk során időről-időre hátráltatásba ütközünk. De a lemaradásból a nekilendüléshez a legegyszerűbb lépés csak két szó: engedelmeskedni Istennek.

Isten mondott neked valamit, ami teljesen logikátlan és zagyvaságnak tűnik. Se anyagilag, se semmilyen viszonylatban, se érzelmileg nem látod semmi értelmét. És ami még ennél is rosszabb, hogy teljesen megijedtél ettől.

De Isten azt mondja, hogy tedd meg mindenképpen.

Az elmúlt pár nap során olyan történeteket kerestünk a Bibliában, amelyek az üzleti kudarcról szólnak. A Lukács 5. részében Simon Péter és András egész éjjel halásztak, és semmit sem fogtak. Ez egy elképesztő kudarcot jelentett az akkori, első századi halászoknak.

De Jézus arra járt és a hajójukat prédikálásra használta. Majd ezt követően Jézus így szólt hozzájuk: "Most a mélyebb vizekre menjetek ki, és vessétek ki a hálótokat fogásra.” (Lukács 5:4 NLT-fordítás)

Teljesen logikátlan és értelmetlen látszott, amit kért.

De Jézus azt mondta nekik, hogy evezzenek beljebb, és ott vessék ki a hálókat.

Jézus miért küldte őket a mélyebb vizekre? Mert ott nagyobb halakat lehet fogni, ami egyúttal nagyobb kockázattal és veszéllyel is jár. A hit nem jár kockázat nélkül.

„Mester – válaszolt Simon - egész éjjel keményen dolgoztunk, és nem fogtunk semmit. De ha te azt mondod, újra kivetem a hálókat." (Lukács 5:5. NLT-fordítás)

Simon Péter úgy cselekedett, ahogy Jézus mondta neki. Nem azért tett így, mert ez egy okos vagy közkedvelt ötlet volt. Ő azért tette meg, mert Isten mondta neki, hogy így tegyen. Nem vitatkozott vagy habozott.

És Isten Simon Péternek és Andrásnak egy olyan sikeres fogást adott, amit még elképzelni sem tudtak.

A Biblia azt mondja, hogy Isten annyi halat adott a fivéreknek, hogy a hálóik szakadoztak tőle, és a többi halász segítségét kellett kérniük.

De mindez addig nem történ meg, amíg Simon Peter Jézusnak nem engedelmeskedett — annak ellenére is, hogy ez teljesen ésszerűtlennek látszott..

Mit mond neked Isten, amit te nem teszel meg?

Lehetetlennek tűnik? Anyagilag alig van értelme? Azt mondja neked, hogy evezz a mélyebb vizekre?

Nem számít.ha Isten azt akarja, hogy vállald a kockázatot, és engedelmeskedj neki.

Akár maradhatsz a biztonságos sekély vízben, vagy a mélyebb vizekre mész, ahol a nagy hal van. A választás a tiéd.

Amint engedelmeskedsz, Isten gondoskodni fog a többiről. A legjobb napjaid az engedelmességed túloldalán vannak.

Szóval engedelmeskedsz?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Amikor hátráltatásba ütközői, könnyebb vagy nehezebb engedelmeskedni Istennek, amikor ő arra kér, hogy egy nehéz dolgot tegyél meg?
• Miért kéri Isten, hogy vállald a kockázatot, amikor éppen egy hátrátatással küzdesz?
• Mire kért Isten téged, amivel kapcsolatban nehéz engedelmeskedned?

*(Daily Hope by Rick Warren (2019.06.05.)

Szólj hozzá!
Címkék: engedelmesség
süti beállítások módosítása