Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért kellene nagylelkűnek lenned, mikor neked is alig van?

2019. szeptember 22. 03:00 - Besther

„A tanulság a következő: Használjátok fel a világi javaitokat mások javára, és hogy barátokat szerezzetek magatoknak! Így azután, amikor a földi dolgok elmúlnak, azok a barátok majd örömmel fogadnak titeket, mikor megérkeztek az örök hazába. [...] Ha a világi vagyonnal és a pénzzel nem gazdálkodtok hűségesen, akkor ki bízna rátok mennyei kincseket? [...] Nem szolgálhatjátok egyszerre Istent és a pénzt” (Lk 16,9.11.13 NLT fordítás). 

donations-1041971_960_720.jpg

Könnyű úgy időt, energiát vagy pénzt adni, hogy bőven van belőle. A nagylelkűség igazi próbája az, ha úgy adsz, hogy neked sincs felesleged. Tényleg odaadod azt a keveset, amid van, valaki másnak, hogy segíts neki? Ha igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten nagylelkűség-próbáján.

Miért teszi próbára Isten a bőkezűségedet? Mert az ő képére teremtett, ezért ha Jézusra akarsz hasonlítani, akkor meg kell tanulnod, hogyan légy adakozó és nagylelkű. Ha nem tanulod meg, akkor sosem válsz éretté, és nem kapod meg az Úr áldásait az életedre.

Mi van akkor, ha te sem állsz jól anyagilag, és a dolgok nem mennek túl jól? Nincs munkád vagy nincs pénzed, és úgy érzed, hogy se időd, se energiád. Hogyan lehetnél bőkezű, amikor neked is csak alig van?

Jó példa erre Pál apostol vallomása a macedóniai gyülekezetekről: „Bár sok problémán és nehéz időkön mentek keresztül, nagy szegénységük hatalmas örömmel párosult, ami azt eredményezte, hogy másoknak is adtak bőségesen” (2Kor 8,2 TLB fordítás). Az öröm és a bőkezűség mindig együtt jár.

Az, hogy miként bánsz a pénzzel, nagy próbája annak, hogy mennyire bízol Istenben, ugyanis megmutatja, hogy mi fontos számodra az életben.

Itt van négy dolog, amit ha észben tartasz, segíthet abban, hogy örülj akkor is, ha bőségben élsz, és akkor is, ha nem.

Ha elfogadod Isten látását és tervét, akkor ő gondoskodik rólad. Amikor azt mondod, „Istenem, azt fogom tenni, amit te szeretnél, függetlenül attól, hogy van-e pénzem vagy más forrásom erre”, akkor Isten biztosítani fog mindent, amire szükséged van hozzá.

Amikor azt teszed, amit Isten kér, akkor ő megteszi azt is, amire te képtelen vagy. Add Istennek azt, amid van, még ha csak kevés is, és ő megsokszorozza azt. Ez történt akkor is, amikor egy fiú öt kenyeret és két halat vitt Jézusnak, mégis csodálatos módon emberek ezrei ehettek.

Amikor szükséged van valamire, előbb el kell vetned egy magot. Ha valamiből többre van szükséged, akkor először adj abból másnak. Ahhoz, hogy aratni tudj, előbb magot kell vetned.

Vetés és aratás között mindig eltelik valamennyi idő. Nem lehet azonnal aratni. Várni kell valamennyi időt, és türelmesnek kell lenni. 

Amikor nagylelkű vagy, bízhatsz Istenben, hogy megadja mindazt, amire szükséged van. És amikor másoknak adsz, akkor segítesz nekik meglátni, hogy Isten róluk is gondoskodni akar.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mire van szükséged? Hogyan tudsz elültetni egy magot még ma ezen a területen, hogy később Isten áldását learathasd?
  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor Isten megmutatta neked a befektetéseid gyümölcsét! Mit tanultál és hogyan növekedtél lelkileg, amíg vártál a betakarításra?
  • Miért kellene a keresztényeknek a nagylelkűségükről ismertté válni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.15.)

Szólj hozzá!

A hűséges emberek megosztják a hitüket

2019. szeptember 21. 03:00 - daniella_89

„És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid” (Mt 9,2).

talking_politics.jpg

Ha kegyelem által elfogadtad Isten üdvözítő ajándékát, a legjobb ajándékot vetted át, amit valaha bárkinek is felajánlottak. De megosztottad másokkal is ezt az ajándékot mióta keresztény vagy?

A hűséges emberek megosztják a hitüket. A mai igevers Máté evangéliumának 9. fejezetéből való, egy beteg és béna emberről szól. A barátai azt akarták, hogy társuk gyógyuljon meg, ezért elvitték őt Jézushoz úgy, hogy leeresztették a beteg ágyát annak a háznak a tetőnyílásán keresztül, ahol Jézus volt.

Figyeld meg, hogy a Máté 9, 2 ezt mondja: „Amikor Jézus látta hitüket”. Nem a béna ember hite volt az, ami a gyógyuláshoz vezetett, hanem a barátaié. Mikor Jézus látta, hogy ez a négy barát törődik annyira béna társukkal, hogy hozzá vigyék, Jézus így szólt: „Ezeknek a férfiaknak nagy a hitük. Ők nem csak kérnek, hanem arra számítanak, hogy meggyógyítom a barátjukat”, és így is tett.

Neked is vannak barátaid, akik bénultak, és nem tudnak Jézushoz jutni. Megbénítja őket a félelem, a bűn, a kétség, a fájdalom, vagy talán a sértettség, amit a múltban valamilyen egyházközösségben elszenvedtek. Bénultak, és nem tudnak önerejükből Jézushoz eljutni.

Isten figyel téged, hogy lássa, elég hűséges leszel-e ahhoz, hogy hozzá vezesd őket. S ha igen, Isten értékelni fogja hitedet. Nemcsak a barátodat fogja meggyógyítani, téged is meg fog áldani. Ez a hit áldása.

Amíg egy egyházközösség kezét nyújtja minél több hitetlen felé, addig Isten áldást ad rájuk. Amint az egyháztagok azt mondják, hogy az ő egyházuknak már nem kell növekednie, ezzel azt is mondják, hogy nem törődnek a világgal. Ez a hozzáállás összeegyeztethetetlen Isten prioritásával.

De amíg továbbra is Jézus elé visszük bénult társunkat, addig Isten megáldja az egyházközösségeinket és az életünket is.

Akarsz ennek a része lenni?

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Volt-e valaki az életedben, akinek a hite szerepet játszott abban, hogy Jézushoz jöjj? Oszd meg a történeted ma valakivel bátorításul!
  • Mit jelent, hogy valakinek megvan a hit áldása?
  • Hogyan nyit a gyülekezeted vagy a kis csoportod aktívan a nem hívők felé, és hogyan osztja meg velük az evangéliumot? Ha te nem teszed ezt, hogyan kezdhetsz ma hozzá?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.14. Ford.: zsófi68, daniella_89) 

Szólj hozzá!

A mentorálás fontos a lelki növekedésben

2019. szeptember 20. 03:00 - Lilla:)

„És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” (2Tim 2,2).

relationship.jpgMinden kereszténynek szüksége van egy Pálra és egy Timóteusra. 

A „Pál” valaki olyan, aki nálad már régebb óta keresztény, és segít oktatni, bátorítani téged. Lehet, hogy ez az ember csak egy hónappal idősebb nálad, azonban már jóval régebb óta jár az Úrral, és lelkileg már sokkal érettebb, mint te, így lehet a mentorod.

A „Timóteus” valaki olyan, aki nem olyan régóta keresztény mint te, akinek a hite építésében segíthetsz. Bátoríthatod ezt az embert, és nyomon követheted lelki növekedését az Úrban.

Tehát van egy Pál és egy Timóteus az életedben, és te is Pál és Timóteus vagy valaki más számára.

Pál a Timóteusnak írt második levelében azt mondja: „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” (2Tim 2,2).

Ebben a versben négy generációt látunk. Pál arról beszél Timóteusnak, hogy hogyan segítette a növekedésében, ami azt jelenti, hogy utat mutatott neki a lelki érettséghez. Ezután pedig Timóteusnak kell találnia valakit, akit ő is segíthet, hogy aztán az a személy is találhasson valakit, akinek ő lehet a mentora.

Ne ijedj meg a „mentorálni” szótól! Mentorálás lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint elhívni valaki havonta egyszer reggelizni, és megkérdezni tőle: „Hogy vagy?”. Csak a barátja kell, hogy legyél. Hallgasd meg, bátorítsd, és imádkozz érte! Nem kell „tökéletes kereszténynek” lenned, hogy ezt tedd. Csak készségesnek.

Hogy teljesen Isten elhívása szerint tudj élni, szükséged van más emberekre. Sokkal jobban növekedhetsz tanítványként, ha más hívőktől tanulsz, olyanoktól, akik nálad érettebbek, és ha megosztod a bölcsességed és tapasztalataidat olyan hívőkkel, akik fiatalabbak, mint te.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mentorált-e már valaha téged bárki? Hogyan hatott rád ez a kapcsolat a leginkább?
  • Ha nincsen Timóteus az életedben, milyen úton-módon kereshetsz valakit, akinek a segítségére lehetsz?
  • Miért kell Jézus követőinek segítenie a tanítványok életét, akik által még több tanítvány lesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.13.)

Szólj hozzá!

A tisztességed megmutatja a hűségedet

2019. szeptember 19. 03:00 - gabormel

„Aki a kis dolgokban hű, az a nagy dolgokban is hűséges lesz. Aki a kis dolgokban becstelen, az becstelen lesz a nagyban is” (Lk 16,10 GNT fordítás).

1_5.jpg

Manapság általános dolog azt hallani, hogy „amit a magánéletedben teszel, az nem tartozik másra”. Nos, ez valójában nem igaz. Amit a magánéletedben teszel – zárt ajtók mögött vagy mások számára nem látható módon –, az építi és fedi fel a valódi jellemed. És Isten épp olyan világosan látja mindezt, mint azokat, amiket nyilvánosan teszel.

Valójában a kicsi, láthatatlan dolgok, amiket teszel, vetőmagok az életedben Isten nyilvános áldásához. Nem oszthatod részekre az életed, és mondhatod: „Tisztességes vagyok a nyilvános életemben, a magánéletemben azonban nem.” Fogadok, hogy most rögtön tudnál készíteni egy listát olyan közszereplőkről, akik ilyen módon igyekeztek élni. Csakhogy a privát, helytelen viselkedésük nyilvános botrányokhoz és személyes bukásukhoz vezetett. Nem számít, hogy mit mondanak, minden olyan vezető, aki nem hű a kis dolgokban, nem lesz hű a nagy dolgokban sem.

Ez az elv nem újdonság. Jézus azt mondja: „És ha más dolgában nem voltatok hűek, ki fogja odaadni nektek azt, ami a tiétek?” (Lk 16,12 GNT fordítás).

Századokon keresztül bárki, aki valamilyen szakmát, mesterséget, hivatást tanult, tanoncként kezdte. Ha szerelő szerettél volna lenni, akkor tanoncnak kellett állnod egy másik szerelőnél, és a vállalkozásában szolgálnod, mielőtt a sajátodba kezdtél volna. Tanoncként először felelőssé kellett válnod a mestered vállalkozásában, mielőtt a sajátoddal járó felelősséget vállalhattad volna.

A tanoncság elve az életed minden területén érvényes. Ez kiterjed arra, hogy hogyan kezeled mások pénzét, hogyan bánsz mások tulajdonával, sőt arra is, hogy hogyan viszonyulsz mások szolgálatához, mielőtt Isten odaadná neked a sajátodat.

Mielőtt Isten megadta nekem a saját szolgálatomat, ifjúsági lelkészként tevékenykedtem egy másik ember szolgálatában. Isten figyelte, hogyan kezelem mindezt, próbára tette a tisztességemet. Abban a szolgálatban kellett bizonyítanom a hűségemet, mielőtt Isten megengedte, hogy a Saddleback Gyülekezet vezetője legyek.

Ha valaki kölcsönad neked egy autót, mennyire vigyázol rá? Ha egy család megengedi, hogy a szabadságodat a házukban töltsd, ugyanolyan jól viseled gondját a háznak, mintha a sajátod lenne? Amikor senki sem figyeli a munkádat, szorgalmasan dolgozol?

Isten figyeli és próbára teszi a tisztességed. Azzal mutatod meg, hogy megbízható vagy a nagy dolgokban, hogy hűséges leszel a kis dolgokban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mit bízott rád a tisztességed tesztelésére?
  • Az életedben hol a legnehezebb hűségesnek lenni a kis dolgokban?
  • Változik-e valami a magánéletedben, ha arra gondolsz, hogy Isten mindent lát? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.12.)

Szólj hozzá!

A hit értéke egy hitetlen világban

2019. szeptember 18. 03:00 - magyarosijulia

„Amikor az Embernek Fia visszajön, hány embert fog találni a földön, aki hisz?” (Lk 18,8 NLT fordítás)

1_q3azvqasb_zpjjyswim8sw.jpegEgy egyre hitetlenebb világban élünk. Ez egy olyan világias hely, ahol az értékek eltolódtak, és egyre nő az énközpontúság. Ha Jézus ma jönne vissza, hány hívő embert találna? Te közöttük lennél?

A Biblia világosan elmondja, hogy Isten keresi a hűséges embereket. A Krónikák második könyve 16. fejezetének 9. verse ezt írja: „Mert az Úr szemei oda-vissza kutatnak az egész földön olyan embereket keresve, akiknek a szíve tökéletes őfelé, hogy így megmutathassa az ő nagy hatalmát abban, ahogy megsegíti őket." (TLB fordítás).

Isten azért keresi a hűséges embereket, mert meg akarja őket áldani. Meg akarja mutatni az ő nagy szeretetét hatalmas ereje által. A mi hűségünk a kulcs, mely megnyitja Isten áldásait az életünkben.

Jézus ezt mondta: „Legyen a ti hitetek szerint!” (Mt 9,29). Isten áldásokat akar árasztani életed minden területére, legyen az a családod, a karriered, a pénzügyeid, az egészséged vagy a kapcsolataid. Ez az áldás nem mindig olyan, amilyennek mi elképzeljük, de Isten ennek ellenére kimunkálja azt az életünkben. És mindezt a hited mértéke szerint cselekszi. Ha nagy hited van, nagy áldásokban lesz részed. Ha kishitű vagy, az áldások is kicsik lesznek. De ha nincs hited, akkor Isten áldása nem lesz az életeden.

Sajnos nagyon nehéz olyan embereket találni, akik valójában bíznak Istenben, és Krisztusért élnek napról napra. A Biblia ezt írja: „Mindenki arról beszél, hogy mennyire hűséges és hívő, de próbálj csak meg olyat találni, aki valóban az!" (Péld 20,6 GNT fordítás).

Amikor Ádámmal és Évával belépett a bűn a világba, mindannyiunkat megrontott. Egyikünk sem cselekszi a jót folyamatosan. De a hit kulcs a győzelemhez. Minél nagyobb a hitünk, annál több győzelmet fogunk megtapasztalni az életünkben.

„Isten minden gyermeke le tudja győzni a világot, és a hitünk az, ami ezt a győzelmet adja" (1Jn 5,4 CEV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha a nagy hit nagy áldásokhoz vezet, akkor miért küszködnek mégis olyan sokat egyes hívő emberek?
  • Melyek azok a pillanatok, csodák, vagy imamegválaszolások, melyek növelték az Istenbe vetett hitedet?
  • Hogyan lehet bizonyságtétel a te hited olyan emberek számára, akik nem ismerik Jézus Krisztust személyes Szabadítójukként?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.11.)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása