Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hozd ki a legtöbbet az adottságaidból!

2019. szeptember 29. 03:00 - nagynikoletta

„Amilyen lelki ajándékot kaptatok, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai” (1Pt 4,10).

gift-package-in-hand.jpgIsten egyedi adottságokat, tehetséget és ajándékokat adott neked. A Saddleback Gyülekezetben mi azt mondjuk, hogy ezek mutatják meg milyen az ember ALKATa: A szív adománya, Lelki ajándékok, Karakter, Adottságok és Tapasztalatok. Ez az Istentől kapott „adottság-csomag” tesz téged azzá, aki vagy, és ez különböztet meg másoktól.

Ha úgy gondolod, hogy az adottságaid csupán arra szolgálnak, hogy sok pénzt keress, nyugdíjba menj és meghalj; akkor nem értetted meg az életed célját. Isten megajándékozott ezekkel az adottságokkal, hogy mások javát szolgáld, ne a magadét. Isten másoknak adott olyan adottságokat, ami a te javadra válik.

Krisztus testének részeként minden tag számít. Isten családjában nincsenek jelentéktelen emberek. Isten a szolgálatára teremtett, és ő szeretné látni, hogyan használod a tőle kapott adottságaidat.

Lehetsz zenész, könyvelő, tanár vagy szakács: Isten neked adta azokat az adottságokat, hogy mások szolgálatára légy. A Biblia ezt írja: „Amilyen lelki ajándékot kaptatok, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai” (1Pt 4,10).

Te vagy felelős az Istentől kapott ajándékaidért. Lehetnek azok nagyszerűek vagy jelentéktelenek a szemedben, de Isten számára igen fontosak. „Márpedig a sáfároktól elsősorban azt követelik, hogy mindegyikük hűségesnek bizonyuljon” (1Kor 4,2). Amikor Isten megalkotott téged, egy befektetést eszközölt, és várja ennek a megtérülését.

Hasznosítod azt, amit tőle kaptál mások javára, hogy a világ egy jobb hely legyen? Vagy csak a saját magad érdekében használod azokat az adottságokat?

Amikor Isten megajándékoz valamilyen adottsággal, azt szeretné, hogy használd. Ez az izmainkhoz hasonlóan működik. Ha használod, nőni fog; ha pedig nem, elveszíted. Ha rendelkezel olyan adottsággal, amit félsz használni, vagy idővel ellustulsz, és nem használod mások javára: el fogod veszíteni. Úgy amint a Lukács evangéliumának 19. fejezetében írja a tíz talentumról szóló példázat: ha nem használod azt, amit Istentől kaptál, el fogja venni tőled, és olyannak fogja adni, aki majd használja.

Azonban, ha bölcsen használod az adottságaidat, Isten még többel fog megajándékozni. Ha bölcsen használod az idődet, Isten még többet fog adni belőle. Ha bölcsen használod az energiádat, Isten még többet fog adni belőle. Ha bölcsen használod befolyásodat, Isten növelni fogja. Isten megáldja a hűségedet, annak mértéke szerint.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Miért fontos megérteni azt, hogy Isten családjában nincsenek jelentéktelen emberek?
 • Hogyan szolgál javadra az, ahogyan más emberek használják az Istentől kapott ajándékaikat? Próbáld meg a lehető legpontosabban meghatározni!
 • Ahogy ajándékaidat, adottságaidat és képességeidet egyre hűségesebben használva növekedtél, mikor érzékelted Isten áldását az életedre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.22.)

Szólj hozzá!

Új zene az életedben

2019. szeptember 28. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Leromboljuk az érveléseket és minden törekvést, amely Isten ismerete ellen szól, és úgy irányítjuk gondolatinkat, hogy azok Krisztusnak engedelmeskedjenek” (2Kor 10,5 NIV fordítás).

1479310034547170_20170704113312676158_art_feat.jpg

Íme néhány jó hír: az agyad mindent elraktároz. De ez rossz hír is: az agyad mindent elraktároz. Az agyad nem tud különbséget tenni a képzelet és a valóság között. Az igazságot és a hazugságot is tárolja.

Mindenféle szemetet raktározol az agyadban. Felismered vagy sem, gyakran erre a szemétre alapozod a döntéseidet.

Amikor gyerek voltál, kérdezés nélkül elhitted, amit a felnőttek mondtak, mert ők tekintéllyel rendelkeztek. Lehetséges, hogy azt mondták, hogy nem vagy elég jó, vagy semmit sem fogsz érni. Hazugság volt akkor is, hazugság most is. Mégis elhitted.

Meg kell változtatnod a zenét, ami a  fejedben szól. Ahelyett, hogy olyasmit hallanál, ami hazugságon alapul, Isten Igéjének igazságát kell hallanod.

Az Ige azt mondja: „Engedd, hogy Isten új személlyé formáljon azáltal, hogy megváltoztatja gondolkodásod” (Róm 12,2 NLT fordítás). Hogyan változtass azon, ahogyan gondolkozol? Játszd le az igazság zenéjét!

Kérd Istent, hogy gyógyítsa meg az emlékeidet! Mondd el Istennek: „Szükségem van rád, hogy meggyógyítsd az elutasítás, a bűn, a neheztelés, a bűntudat és a bántalmazás emlékeit. Fájdalmat okoznak. Kérlek, gyógyíts meg!”

Töltsd meg elmédet Isten Igéjével! Minél több igazságot helyezel az elmédbe, annál több hazugságot taszítasz ki. Ahelyett, hogy minden idődet tévé nézésre és slágerek hallgatására fordítanád, töltsd meg az elmédet Isten Igéjével!

Isten Igéje azt mondja rólad, hogy szerethető (Jn 3,16), alkalmas (2Pét 1,3), értékes (Lk 12,6), megbocsátható (Zsolt 103,12) és használható (Ef 4,12) vagy.

Engedd, hogy ez az üzenet váljon életed zenéjévé, és Isten át fogja alakítani az elmédet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • A múlt melyik zenéjét vagy hajlamos újra és újra visszajátszani a fejedben?
 • Mit mond Isten Igéje arról a hazugságról, amelyeket folyamatosan újrajátszol?
 • Hogyan tudod fejleszteni ma azt a szokást, hogy tanulmányozod és memorizálod Isten Igéjét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.21.)

Szólj hozzá!

Nézz szembe az érzelmeiddel, így szabad lehetsz

2019. szeptember 27. 03:00 - Lilla:)

„Istenhez kiáltottam segítségért; Istenhez kiáltottam, hogy meghallgasson engem. Amikor nyomorúságban voltam, az Urat kerestem” (Zsolt 77,2–3 NIV fordítás).

social-care-image-2.jpg
Megtörtént már veled, hogy egy szódavizes palackot elejtettél, és rögtön utána kinyitottad? Rendszerint mi történik ilyenkor? Nagy felfordulást okoz.

Életed titkolt sérüléseire a legrosszabb válasz, ha lezárod őket. Olyan ez, mint a felrázott szódavizes palack. Egy napon csak úgy fel fogsz robbanni.

Ha rejtett sebeidet palackba zárod, az meg fog viselni. A Biblia azt mondja: „Amikor magamban tartottam a dolgokat, mélyen belül gyengének éreztem magam. Egész nap csak jajgattam” (Zsolt 32,3 NCV fordítás).

Soha nem fogsz felülkerekedni a rejtett sebeiden, míg szemtől szembe nem nézel az érzéseiddel megvallva azokat Istennek, magadnak és egy másik személynek.

Sokan megpróbálnak túljutni a múltbeli fájdalmaikon úgy, hogy megvallják Istennek és saját maguknak, de átugorják az egyenlet harmadik részét. Ez soha nem fog működni. A gyógyuláshoz abszolút elengedhetetlen, hogy megvalld a fájdalmaidat másnak. Hogy jobban megértsd: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak, és imádkozzatok egymásért, így lehet, hogy meggyógyultok” (Jak 5,16 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy a Jakab levele 5. részének 16. versében írtaknak engedelmeskedj, nem szükséges lelkipásztornak, papnak vagy terapeutának megvallást tenned (bár megteheted). Csupán egy barátra van szükséged, akiben megbízhatsz.

Ha minden érzelmi energiádat arra használod fel, hogy megpróbáld elfedni a múltad, akkor a mára csak kicsi marad. Tárd fel rejtett fájdalmaidat valakinek! Mondd el annak a személynek, hogy mi bánt. Azáltal, hogy megvallod rejtett fájdalmaid Istennek, magadnak és egy másik személynek, egészen bizonyosan megtalálod azt az energiát, ami nélkül olyan sokáig éltél.

Az érzések feltárása a gyógyulás kezdete.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • A múltadból milyen titok elengedése okoz nehézséget?
 • Miért olyan rémisztő nyíltan megbeszélni, vagy kielemezni egy fájdalmas emlékedet Istennel? Magunkkal? Másokkal?
 • Kinek tudnád biztonságban felnyitni a múlt fájdalmát?

(Daily Hope by Rick Warren – 2019.09.20.)

Szólj hozzá!

Elkerülve a visszapillantó tükröt

2019. szeptember 26. 03:00 - FodorImi

„Igazítsd helyre a szívedet, Jób! Nyújtsd Isten felé a kezedet! […] Akkor újra szembenézel a világgal, erős és bátor leszel. Minden nyomorúságod elhalványul az emlékezetedben, mint az elmúlt árvíz, és nem emlékszel rá többé” (Jób 11,13.15–16 GNT fordítás).

winding-road-1556177_1280.jpg
Nem gyógyulhatsz meg az életed legáthatóbb, legnagyobb veszteséget jelentő sebeiből, sérelmeiből, ha a múltra összpontosítasz. Ahhoz, hogy le tudd győzni ezeket az óriásokat, előre kell tekintened.

Próbálsz gyógyulást találni a visszapillantó tükrödet nézve? Amikor ezt teszed, sokkal valószínűbb, hogy összetöröd magad, mintsem meggyógyulnál. Arra figyelni, ami a múltadban történt, miközben a gyógyulást keresed, nem a helyes irány.

Jób történetében felfedezhetjük, hogyan lehet elűzni a fájdalmas emlékeket, és tovább haladni az életünkkel: „Igazítsd helyre a szívedet, Jób! Nyújtsd Isten felé a kezedet! […] Akkor újra szembenézel a világgal, erős és bátor leszel. Minden nyomorúságod elhalványul az emlékezetedben, mint az elmúlt árvíz, és nem emlékszel rá többé” (Jób 11,13.15–16 GNT fordítás).

Először, igazítsd helyre a szívedet! Tedd azt, ami helyes! Nem számít, mit tett veled a másik ember. Mindig a megbocsátás a helyes választás.

Másodszor, nyújtsd ki a kezed Isten felé! Hívd be Jézust szíved házának minden szobájába! Lehet, hogy már behívtad az előszobába (elfogadtad Jézust Megváltódnak), de a szíved többi szobájába még nem.

Harmadszor, ismét nézz szembe a világgal! Ne rejtőzz el egy csigaházba, ne vonulj vissza, hogy elkerüld az újabb sérüléseket! Haladj előre! Tanulj meg újra élni!

A múltad nem a jövőd. Nem számít, hogy mit tettél, kivel tetted, vagy milyen hosszú ideig tetted. A Szentírás minden részében van szó arról, hogy Isten megbocsátott gyilkosoknak, házasságtörőknek, munkakerülőknek, és arra használta őket, hogy elvégezzék a munkáját a világban.

Előtted is nagyszerű jövő áll. Igazítsd helyre a szívedet, nyújtsd kezed Isten felé, és ismét nézz szembe a világgal!

Azután hagyd, hogy Isten valami hihetetlen dolgot tegyen általad!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Ki az a személy (vagy személyek), akiknek meg kell bocsátanod azért, hogy „helyreigazítsd a szívedet”?
 • Amint kinyújtod a kezed Isten felé gyógyulásért, szíved házának mely szobáiba kell még behívnod Jézust?
 • Milyen módokon rejtőzöl el egy csigaházba, amikor megpróbálod túltenni magad az életed sebein?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.19.)

Szólj hozzá!

Számíts rá, hogy Isten megsokszorozza nagylelkűséged!

2019. szeptember 25. 03:00 - Erika1832

„Isten bőségesen meg tud áldani benneteket, hogy mindaz, amire szükségetek van, mindenkor meglegyen számotokra, hogy minden jó dologban bővelkedjetek” (2Kor 9,8 NIV fordítás).

szolotoke.jpg


Ha Istennek tetszően jársz el a dolgaidban, például nagylelkűen adakozol, és helyes motívumból, akkor számíthatsz rá, hogy megadja mindazt, amire szükséged van.

A mai igeversben megfigyelhetjük, hogy gyakran szerepel benne a „minden” szó. Isten ebben a versben azt mondja, hogy ő az összes szükségedről gondoskodni fog az életed során, ha bízol benne.

A legfontosabb kérdés a következő: milyen mértékben akarod, hogy Isten megáldja az életedet? Mindenre vonatkozóan bízni fogsz benne, és követni fogod a parancsait, bármik is legyenek azok?

Ha Istennek tetsző módon élsz, és ha Isten útján jársz, akkor számíthatsz rá, hogy a nagylelkűséged elvetett magjait ő meg fogja sokszorozni: „Aki ellátja a magvetőt vetőmaggal, és kenyérrel ételül, a ti vetőmagotokat is megsokasítja, és az igazságotok aratását is megszaporítja” (2Kor 9,10 NIV fordítás).

Számíts rá, hogy Isten megsokszorozza a magot, amit elvetettél. Az adakozás nem olyan, mintha egy adósságot kellene visszafizetned. Ez egy mag, amit elvetsz. És amikor elengedjük, amit Isten a kezünkbe adott (mert ő adta nekünk legelőször), akkor ő ehelyett sokkal többet fog adni.

Jézus ötször is megparancsolja nekünk a Szentírásban, hogy ne a földön gyűjtsünk vagyont, hanem a mennyben. Hogyan tudod ezt megtenni? Úgy, hogy adsz, és elveted a nagylelkűség magjait.

Amikor így teszel, Isten arra fogja felhasználni a bőkezűséged, hogy másokat is nagylelkűségre indítson. Látni fogják, hogy te mindennel kapcsolatban Istenben bízol, és ez számukra is áldás lesz. Ez az áldás pedig olyan termést fog hozni, amit Isten újra meg tud sokszorozni úgy, hogy el sem tudjuk képzelni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Isten milyen módon volt hozzád nagylelkű? 
 • Hogyan változtatta meg az adakozásodat az, hogy egyre jobban bízol abban, hogy Isten gondoskodik minden szükségedről?
 • Hogyan ösztönzött téged mások nagylelkűsége arra, hogy te is nagylelkűen élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.18.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: adakozás adás
süti beállítások módosítása