Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne a problémákra összpontosíts, hanem a céljaidra!

2019. október 13. 03:00 - gabormel

man_s_searching_for_meaning1_amurzaya_2x.png

„Ha tovább kell élnem, sokkal érdemesebb munkát tudok végezni. Akkor majd nem tudom, melyiket válasszam. Mindkettő vonz. Nagyon szeretném elhagyni ezt az életet, és együtt lenni Krisztussal, mert ez mindennél jobb; de sokkal nagyobb szükség van arra, hogy értetek életben maradjak. Biztos vagyok ebben, és így tudom, hogy maradni fogok. És ezt mindnyájatok javára, előre haladásotokra és hitből fakadó örömötökre teszem” (Fil 1,22–25 GNT fordítás).

Ha továbbra is a céljaidra összpontosítasz a problémáid helyett, akkor is boldog lehetsz, ha úgy tűnik, hogy az életed darabjaira hullik.

Pál idős ember volt már, mikor Rómában a börtönbe került. Távol volt az otthonától. A kivégzésre várt. Mindent elvettek tőle: a barátait, a szabadságát, a szolgálatát, még a magánéletét is. A nap 24 órájában egy őrhöz volt láncolva. Nem éppen egy boldog szakasza volt ez Pál életének.

Azonban volt egy dolog, amit nem tudtak elvenni Páltól, és ez a célja volt. Pál úgy döntött, hogy a céljára összpontosít, még akkor is, amikor mindent elveszített. Mi is volt Pál célja? Istent szolgálni úgy, hogy közben másokat szolgál.

Pál a filippieknek írt levelében a következőt mondja: „Ha tovább kell élnem, sokkal érdemesebb munkát tudok végezni. Akkor majd nem tudom, melyiket válasszam. Mindkettő vonz. Nagyon szeretném elhagyni ezt az életet, és együtt lenni Krisztussal, mert ez mindennél jobb; de sokkal nagyobb szükség van arra, hogy értetek életben maradjak. Biztos vagyok ebben, és így tudom, hogy maradni fogok. És ezt mindnyájatok javára, előre haladásotokra és hitből fakadó örömötökre teszem” (Fil 1,22–25 GNT fordítás).

Ne felejtsd el elolvasni Viktor E. Frankl Mégis mondj igent az életre! című könyvét! Frankl egy zsidó származású pszichiáter volt, akit a náci Németország egyik koncentrációs táborába vittek. Az egész családját és minden barátját elgázosítottak, vagy megölték. A könyvében arról a napról beszél, amikor a Gestapo előtt teljesen meztelenül állt. Elvették a foglyok ruháit, még Frankl jegygyűrűjét is. Ahogy ott állt minden nélkül, hirtelen rájött, hogy van egy dolog, amit a nácik nem tudtak tőle elvenni: a döntését, hogy ezekre miként reagál.

Nem tudod teljes mértékben kontrollálni azt, hogy mások mit tesznek veled, vagy mit tesznek körülötted, viszont azt igen, hogy miként reagálsz ezekre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mi az élet célja?
  • Miután rájössz, hogy hogyan reagálsz egy döntés során, miként változtatja meg a nézőpontodat egy nehéz helyzetben?
  • Milyen zavaró tényezők vagy hatások tarthatják a figyelmed a problémádon, nem pedig a célodon?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.06.)

Szólj hozzá!

Válaszd az örvendezést!

2019. október 12. 03:00 - csmsdvd

„Továbbra is örvendezni fogok. Mert tudom, hogy ahogy értem imádkoztok, és ahogy Jézus Krisztus Lelke segít nekem, az üdvösségemre válik” (Fil 1,18-19 NLT fordítás).

Amikor a dolgok szétesnek, ne próbálj meg egyedül megoldást találni. Hagyd, hogy Isten rakja össze újra a darabokat.

Ha szembetalálkozol egy problémával, két lehetőséged van: dicsőíthetsz vagy aggódhatsz.

Pál ezt mondja a filippiekhez írt levelének 1. fejezetében a 18–19. versekben: „Továbbra is örvendezni fogok! Mert tudom, hogy ahogy értem imádkoztok, és ahogy Jézus Krisztus Lelke segít nekem, az üdvösségemre válik” (NLT fordítás).

Ebben az egyetlen igében Pál az erő számos forrását adja meg, hogy pozitív és boldog maradhass a nehéz időkben.nr_rejoice2.jpg

Először is, Isten szemszögéből kell nézned saját problémáidat. Pál ezt mondja: „Mert tudom". Amit tudsz, az visz téged előre. Pál tudta, hogy Isten munkálkodik küzdelmei közepette, és szem előtt tartotta Isten nagyobb távlatát.

Másodszor, Pálnak voltak emberei, akik imádkoztak érte, és ez továbbsegítette őt. Aztán azt mondja, hogy „Jézus Krisztus Lelke segít nekem”. Azaz a Szentlélek is továbbsegítette őt. Végül így ír: „az üdvösségemre válik”. Pál hitte, hogy Isten jóra fordítja problémáját.

Mivel rendelkezett Isten távlatával, a barátok imájával, a Szentlélekkel és a hittel, Pál azt választotta, hogy „továbbra is örvendezni” fog.

A te döntésed, hogy örvendezel-e.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehet dicsőíteni Istent egy küzdelem közepén?
  • Kire támaszkodsz imatámogatásért? Kire számíthatsz, hogy hűségesen és kitartóan imádkozik lelki növekedésedért?
  • Gondolj egy jelenlegi problémádra! Hogyan tapasztalod Isten munkáját a fájdalmaid közepette? Mit szeretnél, Isten mit végezzen el benned és rajtad keresztül ezzel a megtapasztalással?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.05.)

Szólj hozzá!

Annyira vagy boldog, mint amennyire úgy döntesz, hogy az leszel

2019. október 11. 03:00 - FAmelita

„Nem számít! Az a fontos, hogy bármilyen módon, akár színlelésből, akár meggyőződésből: Krisztust hirdetik, és én ennek örülök. És továbbra is örülni fogok" (Fil 1,18 GNT fordítás).

Néhány dolog pillanatok alatt ellopja a boldogságodat, például az, ha mások kritizálnak, vagy ha úgy érzed, hogy a világ összefogott ellened. Miért? Mert mindannyian vágyunk arra, hogy szeressenek bennünket. Mindannyian vágyunk az elfogadásra. Mindannyian vágyunk arra, hogy az emberek kedveljenek minket.

Pál azt mondja a Filippi 1,18-ban: „Nem számít! Az a fontos, hogy bármilyen módon, akár színlelésből, akár meggyőződésből: Krisztust hirdetik, és én ennek örülök. És továbbra is örülni fogok" (GNT fordítás).

Nincs szükséged mások jóváhagyására ahhoz, hogy boldog légy.

Annyira vagy boldog, amennyire úgy döntesz, hogy boldog leszel. Ha mások nem boldogok veled az az ő döntésük. Ha mostanáig nem tudtad megszerezni valaki elismerését, valószínű ezután sem fogod. Nyomorultul fogod érezni magad, ha azért élsz, hogy mások elismerését megszerezd.

Pál a későbbi veresekben, a 29. és 30. versben elmagyarázza, miért lehetünk boldogok mindig, függetlenül a körülményektől: „Megkaptátok nem csak azt a kiváltságot, hogy bízhattok Krisztusban, hanem azt is, hogy szenvedhettek érte. Mi együtt vagyunk ebben a küzdelemben. Láttátok a múltbéli küzdelmeimet, és tudjátok, hogy még mindig nyakig benne vagyok” (NLT fordítás).

Pál azt mondja, kiváltság szenvedni akkor, amikor a helyes dolgot teszed, mert leginkább olyankor vagy hasonló Jézushoz, amikor ellenállással és elutasítással találkozol. 

Boldog lehetsz - nem számít, mi történik -, ha minden problémádra Isten szemszögéből nézel, és ha nem hagyod, hogy az irányítsa a boldogságodat, amit mások mondanak vagy tesznek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek az elismerését kerested, és igyekezetél megszerezni? Szerinted miért van szükséged ennek a személynek az elismerésére?
  • Miért van nagyobb szabadság abban, ha Isten fogad el téged, mintha egy másik ember?
  • Amikor úgy érzed, hogy leginkább támadnak vagy kritizálnak, hogyan működhet Isten benned és rajtad keresztül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.04.)

 

Szólj hozzá!

Lásd Isten nagyobb perspektíváját!

2019. október 10. 03:00 - FodorImi

architecture-768432_1280.jpg

„Akarom, hogy tudjátok, drága fivéreim és nővéreim, hogy minden, ami itt velem történt, a Jó Hír terjedését segítette” (Fil 1,12 NLT fordítás).

Nem számít, mi történik életedben – jó, rossz vagy csúf – Isten megvalósítja tervét. Pál tudta ezt. A filippiekhez írt levél 1. részének 12. versében ezt olvassuk: „Akarom, hogy tudjátok drága fivéreim és nővéreim, hogy minden, ami itt velem történt, a Jó Hír terjedését segítette.”

Mióta a damaszkuszi úton kereszténnyé lett, Pálnak egyetlen nagy álma volt: az akkori világ középpontjában, Rómában akart prédikálni. Az volt az álma, hogy a világ legfontosabb városában hirdesse az evangéliumot.

Istennek azonban más elképzelése volt. Pált nem egy evangelizációs körút prédikátoraként, hanem az akkori császár, Néró foglyaként küldte Rómába. Néró pedig annyira gonosz volt, amennyire csak lehetett.

Pál két éven keresztül, a nap 24 órájában egy császári börtönőrhöz láncolták, és az őrök négy óránként váltották egymást. Két év alatt 4380 lehetősége volt bizonyságot tenni számtalan őrnek. Ki volt itt a rab valójában? Kinek kellett meghallgatnia a másikat?

Ez nem Pál terve volt, hanem Isten akarta így, és ez két dolgot eredményezett, amit biztosan tudunk.

Először is, a Filippi 4-ben arról ír, hogy két év alatt Néró saját udvarából többen megtértek Pálnak a császári börtönben tett bizonyságtételei hatására.

Másodszor, nehéz lett volna lelassítani egy olyan embert, mint Pál. A börtönben azonban rákényszerült, hogy leálljon, lenyugodjon, és ennek eredményeként ott megírja az Újszövetség egy részét. Vajon melyiknek lett volna nagyobb hatása? A prédikációnak a Colosseumban, vagy a megírt könyveknek, amelyek által az évszázadok alatt megszámlálhatatlan sok embernek mutatta be Jézust?

Pál tudta, hogy Istennek sokkal nagyobb terve van, és boldog lehetett, mert látta, hogy mit tesz Isten Pál nehézségeivel.

Bármikor, ha nehézségek nyomasztanak, és kezdenél elkeseredni, azt kell tenned, amit Pál tett! Tanuld meg Isten nézőpontjából látni a dolgokat! Kérdezd meg: Mit tesz itt Isten? Mi a nagyobb kép? Mi a szélesebb perspektíva? Ekkor képes leszel hittel szembeszállni nehézségeiddel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy jelenlegi problémádra, ami elbátortalanít. Hogyan változhatna meg a csüggedésed, ha Isten nagyobb távlatából néznél rá?
  • Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy nehéz időszakokon menj át?
  • Hogyan láttad meg Isten munkáját múltad egyik nehéz helyzetében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.03.)

Szólj hozzá!

Hálaimák ereje

2019. október 09. 03:00 - Erika1832

„Semmiért ne aggódjatok, inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, hogy mire van szükségetek, és köszönjétek meg mindazt, amit tett! Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békéjét” (Fil 4,6-7 NLT fordítás).

fenseges-erdo-hatterkep-51.jpg

Itt van az egész Biblia egyik legnehezebben teljesíthető tanítása: „Semmiért ne aggódjatok, inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, hogy mire van szükségetek, és köszönjétek meg mindazt, amit tett! Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békéjét” (Fil 4,6-7 NLT fordítás).

Nem könnyű abbahagyni az aggódást életünk mindennapos, gyakran ijesztő eseményei miatt. De Isten elmondja, hogy hogyan csináljuk: „...imádkozzatok mindenért! ...és köszönjétek meg mindazt, amit tett!” A hálaima békességet eredményez. Isten azt mondja, hogy imádkozzunk, amikor valami miatt aggódni kezdünk.

A szülők megértik a hálaimák erejét. A legtöbben nem értékelnék, ha a gyermekeik állandóan kérésekkel állnának elő anélkül, hogy megköszönnék azt, amit már megkaptak. Ezzel Isten is így van. Azt akarja, hogy kérjük tőle mindazt, amit szeretnénk, és amire szükségünk van. Az Újszövetségben több mint hússzor fordul elő, hogy „kérjük” őt. De ő azt is szeretné, hogy hálával kérjük.

A Biblia arra biztat, hogy kéréseink és hálaadásaink konkrétak legyenek. Egy egyszerű „köszönet mindenért” helyett, mondjuk el neki, hogy miért vagyunk hálásak. Amikor azt mondom feleségemnek, hogy „nagyon hálás vagyok érted”, ő azt kéri, hogy legyek konkrét. Szereti hallani, hogy mit értékelek benne, és miért vagyok neki hálás. Isten is. Tehát, amikor imádkozol, mondd el Istennek, hogy miért vagy hálás!

A hit nagy lépése, amikor előre megköszönünk valamit Istennek. Amikor van arra hitünk, hogy idő előtt megköszönjük Istennek, csodák történnek. Minél hálásabbak vagyunk, Isten annál inkább munkálkodik az életünkben. A Biblia azt mondja, hogy Isten emberei hálaadásában tartózkodik. Ő a hálaadásunkat erőt adó eszközként használja életünkben.

Nos, miért vagy hálás?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A hála hogyan visz közelebb Jézushoz, és hogyan segít neked, hogy az ő fontossági sorrendjét tekintsd magadénak?
  • Konkrétan miért vagy hálás Istennek? Fordíts rá időt, hogy imádságban köszönetet mondj neki ezekért!
  • Mit gondolsz, Isten hogyan fog megáldani a jövőben? Köszönd meg neki azokat előre, még mielőtt megtörténnek!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.02.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása