Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan váljunk istenfélő optimistává?

2019. december 08. 03:00 - Lilla:)

20191208.jpg

„A ti hitetek szerint történjen veletek!” (Mt 9,29 NIV fordítás).

Kétféle ember létezik: azok, akik felébrednek, és azt mondják: „Jó reggelt, Istenem!”, és azok, akik felébrednek, és azt mondják: „Jóisten, reggel van?!”

Hajlamosak vagyunk úgy érezni magunkat, ahogyan azt megjósoljuk. Azt látni, amire számítunk, hogy látni fogunk. Azt hallani, amire számítunk, hogy hallani fogunk. Úgy cselekedni, ahogy gondoljuk, hogy cselekedni fogunk. Beállítottuk magunkat kudarcra vagy sikerre – beteljesedésre vagy csalódottságra – a hitünk szintjétől függően.

Hit által élni azt jelenti, hogy a legjobbra számítunk.

Máté evangéliumának 9. részében a 29. vers azt mondja: „A ti hitetek szerint történjen veletek!” (NIV fordítás).

A hit egy pozitív számítás. Számítasz arra, hogy Isten válaszol. Számítasz arra, hogy megérkezik a megoldás. Számítasz arra, hogy működnek a dolgok. Számítasz a sikerre. Számítasz arra, hogy minden a helyére kerül. A pozitív várakozás maga a hit.

Keresztényként nem hiszünk abban, hogy minden jóra fordul majd az életben, nem számít, hogy milyen stabil hitünk van. Egyszerűen ez nem lehetséges a bűnnel teli világban. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy Isten a javunkon munkálkodik. Rábízhatjuk a jövőnket, mert ő sokkal jobban tudja, mint mi, hogy mi a legjobb számunkra: segít, hogy egyre jobban hasonlítsunk rá.

Hit által élni nem azt jelenti, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül nézel mindent. Ez azt jelenti, hogy bízol benne, hogy Isten mindig munkálkodik, így számíthatsz rá, hogy működni fognak a dolgok épp úgy, ahogy ő tervezi azokat. Ez nagy hitet adhat neked. Ez az igazság felépítheti a feltétlen bizalmat.

Hogy istenfélő optimistává válj, számíts Istenre, hogy dolgozni fog az életedben és a világban. Számíts rá, hogy megtartja az ígéreteit. Számíts rá, hogy be akarja teljesíteni akaratát rajtad keresztül. És számíts rá, hogy mindennel ellát téged, ami szükséges ahhoz, hogy ezt megtedd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj a reggeli rutinodra! Hogyan befolyásolja ez a napod hátralevő részét?
  • Mik az első gondolataid, amikor reggel felébredsz? És amikor este lefekszel? Hogyan tükrözik azt, amiben számítasz Istenre?
  • Miért kellene megnyugvást adnia és építenie a hitedet annak, hogy tudod: Isten többet tud, mint te, és jobban ismer téged, mint te magadat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.01.)

Szólj hozzá!

Nincs kockázat nélküli hit

2019. december 07. 03:00 - nagynikoletta

trapeze_artists.PNG

„Hit által járunk, nem látás által” (2Kor 5,7 ESV fordítás).

Nincs kockázat nélküli hit.

A hit azt jelenti, hogy úgy lépsz ki az ismeretlenbe, hogy nem is tudod, mit rejt az ismeretlen. A Biblia azt mondja Pál a korinthusiakhoz írt második levele 5. fejezetének 7. versében: „Hit által járunk, nem látás által” (ESV fordítás). Ez azt jelenti, hogy a testi szemeink helyett lelki szemeinkkel látva járunk. Isten szemszögéből nézzük a dolgokat, nem pedig emberi szempontból.

Hit az, hogy elengeded a biztonságot. A hit kifejezi azt, hogy „Szembenézek a félelmeimmel. Megkockáztatom a kudarcot. Merek előre lépni.”

Amikor a gyermekeim kicsik voltak, elvittem őket a cirkuszba. A kedvenc részem az volt, amikor a trapézművészeket néztük. Az egyikőjük lendült, majd a másik elhagyta az állványt. Akkor elérkezik az igazság pillanata, a trapézművésznek döntést kell hoznia: „Ha megragadom a másik művészt, el kell engednem a trapézt. Engedjem el az egyik biztonságát, hogy megragadjam a másikét?”

Természetesen, neki nem állt rendelkezésére az egész nap, hogy ezen gondolkozzon. Ha vár a következő pillanatig, akkor vissza fog lendülni, és minden lendületvétellel kicsit távolabb kerül a céljától. Egyhamar le fog állni, és meg fog rekedni. Nincs idő habozásra.

Ugyanez a helyzet a hittel is. Ha Jézus követőjeként növekedni szeretnél, kockázatot kell vállalnod. Amikor Péter vízen járt, először el kellett hagynia a hajót. Neked is el kell hagynod a megszokott biztonságot az Isten célja szerinti biztonságért. El kell engeded, és meg kell ragadnod a legjobbat, amit Isten neked szánt.

A hit megkockáztatja a kudarcot. Befektetsz időt, pénzt, energiát vagy hírnevet tudva, hogy nem kell félned az ismeretlentől vagy attól, hogy mi fog történni, ha egyedül nem tudod elvégezni. Amikor a hited mozgat, és nem a félelmeid, Isten valami fantasztikus dolgot vihet véghez rajtad keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kockázatot vonakodtál vállalni a kudarctól való félelem miatt?
  • Milyen biztonságot jelentő dolgok akadályoztak meg abban, hogy kockáztass azért, hogy elérhesd a legjobb dolgokat az életben?
  • Hogyan kerültél közelebb Jézushoz a hit egy konkrét lépésén keresztül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.30.)

Szólj hozzá!

Készen állsz arra, hogy kitörj a megszokott utadról?

2019. december 06. 03:00 - gabormel

20191206_2.jpg

„Egy nő volt ott, aki tizenkét éve vérzett. [...] Amikor hallott Jézusról, hátulról megközelítette őt a tömegben, és megérintette a köpenyét, mert azt gondolta: »Ha csak megérintem a ruháját, meg fogok gyógyulni.« Azonnal megállt a vérzése, és érezte a testében, hogy megszabadult a szenvedésétől” (Mk 5,25.27–29 NIV fordítás).

A Biblia Márk evangéliumának 5. fejezetében egy történetet mond el egy asszonyról, aki tizenkét éve vérzett. Állapota miatt a zsidó kultúrában rituálisan tisztátalannak számított, ami azt jelentette, hogy nem volt társadalmi élete, és nem volt kapcsolata másokkal. Az összes pénzét a gyógyulására fordította. El tudod képzelni, hogy mennyire magányosnak és kétségbeesettnek kellett lennie?

Egy nap meghallotta, hogy Jézus a városba jön, és azt gondolta: „Ha csak megérinthetem a köntösét, meg fogok gyógyulni.” Megragadta a kezdeményezést, és merész cselekedetre szánta el magát. Áttolakodott a tömegen, és Jézus mögé érve megérintette a köntöse hátulját. Rögtön meggyógyult.

Jézus felismeri a hit érintését, és azt kérdezi: „Ki érintett meg engem?” Az emberek Jézus körül tolonganak a tömegben. A tanítványok olykor egy értetlenkedő csoport, így Péter megkérdezte tőle: „Hogy érted azt, hogy »ki érintett meg engem«? Látod, hogy mindenki körülötted tolong, mégis azt kérdezed, hogy »ki érintett meg engem«?”

De Jézus ismerte a különbséget. A nő félve és remegve jött hozzá, és azt mondta: „Én voltam, Uram.” Jézus így felelt: „Lányom, a hited meggyógyított téged.”

Ez az életében kétségbeesett és hitében merész nő megragadta a kezdeményezést. Megszegte a szabályokat. Túllépte a határokat. Elhatározta, hogy kész újra kezdeni, és elkötelezte magát a cselekvés mellett. Előrenyomult, átjutott a tömegen, és mivel magához ragadta a kezdeményezést, a hitből tett cselekedete a gyógyulásához vezetett.

A hit hasonló csodás eredményhez vezethet az életedben. Ha bennragadtál a hétköznapi rutinodba, a hit felülkerekedik a hezitálásodon azáltal, hogy segít „sebességbe kapcsolni”. Erőt ad az első lépés megtételéhez, ami odavisz, ahová Isten szeretné, hogy menj. Nincs többé határozatlan és bizonytalan előre-hátra, nincs több tétovázás.

Ahogy a hitben növekedsz, meg fogsz tanulni kezdeményezni, és még több életcélodat fogod felfedezni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kezdeményezted-e már valaha, hogy fejlődj hitedben? Mi volt az eredménye?
  • A halogatás hogyan gátolt meg a szellemi növekedésedben való továbblépésben?
  • Milyen konkrét lépést tehetsz meg ma annak érdekében, hogy megmutasd a hitben való kezdeményezést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.29.)

Szólj hozzá!

A hit kitágítja a képzeleted

2019. december 05. 03:00 - Krnl

20191205_300x200.jpg

„A dicsőség Istenhez tartozik, akinek a hatalma dolgozik bennünk. Ezzel a hatalommal végtelenül többet tehet, mint amit képesek vagyunk kérni vagy elképzelni” (Ef 3,20 GW fordítás).

Képzeld el a legnagyszerűbb dolgot, ami történhet az életedben! Akármit képzelsz el, Isten képes felülmúlni azt.

A Biblia azt mondja az Efezusiakhoz írt levél 3. fejezetének 20. versében: „A dicsőség Istenhez tartozik, akinek a hatalma dolgozik bennünk. Ezzel a hatalommal végtelenül többet tehet, mint amit képesek vagyunk kérni vagy elképzelni” (GW fordítás). A hit a képzelet kitágításával indít. Ez mindig egy elképzeléssel, egy látással, egy álommal, egy gondolati képpel kezdődik. Mindig egy ötlettel indul.

Isten eljött Ábrahámhoz egy nap, és ezt mondta: „Ábrahám, én egy nagy nép apjává foglak tenni. Rengeteg leszármazottad lesz.” Ábrahámnak ezt nehéz volt elhinnie. Nem volt gyermeke, és jól benne volt a 90-es éveiben. Azt kellett gondolnia: „Persze, Istenem. Akármit mondasz.”

Tehát Isten adott Ábrahámnak egy képet: „Ezután Isten szava eljött Abrámhoz egy látásban. […] »Egy gyermek, aki a te saját húsod és véred, lesz az örökösöd.« Kivitte őt, és ezt mondta: »Nézz fel az égre, és számold meg a csillagokat, ha valóban meg tudod számolni azokat!« Aztán ezt mondta neki: »Ilyen lesz a sarjadékod.« Abrám hitt az Úrnak, és ő jóváírta ezt neki igazságosságként” (1Móz 15,1.4–6).

Isten kitágította Ábrahám képzeletét azzal, hogy azt mondta neki, hogy nézzen fel a csillagokra, és próbálja meg megszámolni azokat: Isten azt ígérte, hogy Ábrahámnak ilyen sok leszármazottja lesz. Az egész zsidó nép ettől az embertől származik.

Ábrahámnak volt valamije, amit megjeleníthetett. Minden éjjel, amikor kint sétált, felnézhetett, és mondhatta: „Ez lesz a családom!”

Isten úgy növeli a hitünket, hogy egy álmot adva kitágítja a képzeletünket. Amiről tudsz álmodni, és amire hitben gondolsz, azt elérheted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nagy álmod volt az életedre, amit nem hittél, hogy beteljesülhet?
  • Miért akarja Isten, hogy nagy dolgokat tegyünk a hitünkkel? Ez mit mutat meg az ő jelleméről?
  • Milyen félelmeid vannak, amikor az következik, hogy egy nagy látást kapj az életedre nézve?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.28.)

Szólj hozzá!

Milyen változást hoz a hit?

2019. december 04. 03:00 - magyarosijulia

„A hit az üzenet meghallgatásából származik, és az üzenet a Krisztusról szóló beszéd által hallható” (Róm 10,17 NIV fordítás).

Mindent, amit Isten az életedben el akar végezni, a hitre alapozva teszi.

Mindenkinek van hite. Még az ateisták is hisznek. Csak attól függ, hogy mibe helyezed a hited, és mekkora a hited.

Szeretnéd, ha több hited lenne az életedben? A rómaiakhoz szóló levél 10. fejezetének 17. versében ezt írja Pál apostol: „A hit az üzenet meghallgatásából származik, és az üzenet a Krisztusról szóló beszéd által hallható” (NIV fordítás). A Biblia azt mondja, hogy azáltal lesz hitünk, ha hallgatjuk Isten szavát. Az elkövetkezendő napokban olyan Igéket fogunk megnézni, melyek azt illusztrálják, és azt magyarázzák el, hogy hogyan tud a pozitív hit változást hozni az életedbe, és ezáltal a hited növekedni fog.

Tehát milyen változást hoz a hit az életedbe?

A hit meghatározza, hogy Isten mit tud megtenni az életedben. A Biblia ezt írja: „A ti hitetek szerint történjen veletek!” (Mt 9,29 NIV fordítás). Isten azt mondja, hogy neked kell eldöntened, hogy mennyi áldás legyen az életedben. Te döntöd el, hogy hány meghallgatott imádság legyen az életedben. Te döntöd el, hogy mennyit tud Isten munkálkodni az életedben. Minden a hited szerint van! Több ezer ígéret van a Bibliában, és a hit az a kulcs, mely felnyitja mindezeket az ígéreteket.

Nem kell így imádkoznod: „Tisztelt Uram, ha nem túl elfoglalt, és meg tudja engedni magának, itt a kérésem.” A Máté evangéliuma 21. fejezetének 22. verse ezt írja: „Ha hisztek, meg fogjátok kapni, akármit is kértek imádságban” (NIV fordítás).

A hit annyira erős, hogy ha csak egy kis hitet vetsz a nagy Istenbe, nagy eredményeket fogsz látni. A hit valóra váltja az álmokat. Ez az alapja minden csodának, ami az életedben történhet. Isten ma is tesz csodákat? Persze, hogy igen! Emberek és imádság által viszi véghez a csodákat.

A Biblia ezt írja János 1. levelének 5. fejezetének a 4. versében: „Ez a győzelem, ami legyőzte a világot – a hitünk” (ESV fordítás). A hit magabiztosságot ad, megsemmisíti a félelmet, és megadja a képességet a folytatáshoz. Képzeld el, milyen lett volna, ha a Vörös-tenger előtt állva Mózes odafordul Áronhoz, és azt mondja neki: „Menj te először!”

A hit megadja a szükséges bizalmat a továbblépéshez, ami sikert hoz az életedbe.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szeretnéd, ha több hit lenne az életedben? Milyen bizonyítékai vannak annak a hajlandóságnak, hogy időt és energiát akarsz fektetni Isten Igéjének a tanulmányozására?
  • Miként láttad Istent csodákat tenni a saját vagy mások életében? Milyen szerepet játszott a hit?
  • Szerinted miért hitre alapozva végzi Isten a munkáját? Mit akar így véghez vinni benned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.27.)

3 komment
süti beállítások módosítása