Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit a teendő, amikor aggódni kezdesz?

2019. december 29. 03:00 - Tomes Lívia

20191229.jpg

„Légy csendben az Úr előtt, és türelmesen várj rá; ne rágódj, amikor az emberek sikerrel járnak!” (Zsolt 37,7 NIV fordítás).

Lehet, hogy még nem hallottad azt a szót, hogy „rágódni”. Ez egy régebbi szó, ami azt jelenti, „aggódni”. Amikor rágódsz valamin, stresszes, ideges és türelmetlen leszel. Aggódsz, mert a dolgok vagy túl gyorsan történnek, és nem tudod kézben tartani a változást, vagy a dolgok túl lassan történnek, és azt akarod, hogy Isten gyorsítsa fel azokat.

Általában nem bánjuk, ha várakoznunk kell, ha közben panaszkodhatunk e miatt. De amikor azt választod, hogy türelmesen várakozol Istenre az aggódás helyett, akkor ez valójában a hited megnyilvánulása. Ezzel kimondasz valamit Isten jelleméről. Amikor türelmesen várakozol, azzal azt mondod, hogy bízol Istenben, és hiszel benne. Alázatosan beismered, hogy tőle függsz.

A Biblia azt mondja a 37. Zsoltár 7. versében: „Légy csendben az Úr előtt, és türelmesen várj rá; ne rágódj, amikor az emberek sikerrel járnak!” (NIV fordítás).

Az egyik legfőbb oka annak, hogy stresszesek vagyunk az, hogy folyamatosan összehasonlítjuk magunkat másokkal. Ahelyett, hogy Isten szeretetére figyelnénk és arra, hogy mit tett értünk, más emberekre nézünk, és arra figyelünk, hogy mi az, ami nekik van, de nekünk nincs.

Összehasonlítgatni magadat másokkal nem bölcs dolog, mert te egy különleges személy vagy. Istennek olyan terve van az életeddel, ami minden más emberétől különbözik. Ha egy másik ember élettervét szeretnéd a magadénak, akkor elszalasztod a tiédet. A másokhoz hasonlítgatás ahhoz vezet, hogy elkezdesz rágódni dolgokon. Amikor összehasonlítgatsz, aggódni kezdesz.

Aggódni azonban egyáltalán nem érdemes. Minden perc, amit aggódással töltsz el, eltékozolt idő, mert aggódással semmit sem lehet elérni. Az aggódás nem változtatja meg a múltat, és aggódással nem tudjuk irányítani a jövőt sem. Csak azt eredményezi, hogy a jelenben szörnyen fogod érezni magad. Olyan ez, mint egy hintaszékben ülve hintázni oda-vissza, oda-vissza. Nem jutsz előbbre, viszont egy csomó energiát elpazarolsz.

A Filippiekhez írt levél 4. fejezetének 6. verse ezt mondja: „Ne bosszankodj, és ne aggódj! Aggódás helyett imádkozz! Hagyd, hogy a kéréseid és a dicséreteid imává formálják aggodalmaidat!” (The Message fordítás).

Az aggódás soha nem változtat semmin, azonban az imádság meg tudja változtatni a dolgokat. Tehát ne aggódj most karácsonykor és az ünnepek alatt, hanem imádkozz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Miért okoz az aggodalom annyi negatív érzelmet?
  • Figyelve az embereket, hogyan tudod megállapítani, hogy valaki aggódik, vagy inkább bízik Istenben?
  • Hiszel-e igazán abban, hogy az imádság megváltoztatja a dolgokat? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.22.)

Szólj hozzá!

Isten arra használja az időt, hogy segítsen növekedned

2019. december 28. 03:00 - FodorImi

20191228.jpg

„A megfelelő időben meg fogom hallgatni az imádat, az üdvösség napján meg foglak segíteni” (Ézs 49,8 NCV fordítás).

A megfelelő időben Isten képes bármit azonnal megtenni. Ézsaiás próféta könyve 60. részének a 22. versében Isten ezt mondja: „Én vagyok az Úr, és amikor eljön az ideje, megcselekszem ezen dolgokat, melyek hamar meg fognak történni” (NCV fordítás).

Nehéz ezt elfogadnunk, mert Isten „várószobája” néha életünk legnehezebb része. Akkor vagyunk Isten várószobájában, amikor siettetnénk, hogy megtörténjen valami, Isten azonban nem. Lehet, hogy sürgetnéd, hogy megszerezd a diplomád, hogy megházasodj, vagy megköss valami nagy üzletet. Figyeled, ahogy az idő egyre csak fogy, fogy, és azt mondod: „Istenem már nincs hátra túl sok idő. Ez vagy most történik meg, vagy soha.”

Isten azonban nincs az időhöz kötve. Mivel ő teremtette az időt, ő az időn kívül áll. Ezért mondja a Biblia a 90. Zsoltár 4. versében, hogy ezer esztendő Isten előtt olyan, mint néhány óra.

Isten arra használja az időt, hogy próbára tegye a hitedet, és építse a jellemedet. Miközben te a céljaid elérésén dolgozol, Isten rajtad dolgozik. Istent sokkal inkább érdekli, hogy te milyen vagy, mint az, hogy mit próbálsz elérni, mert a sikereidet nem viszed a mennybe, csak a személyiségedet.

Sokszor azt gondoljuk, hogy mi várunk Istenre, hogy megtörténjen valami, például hogy választ kapjunk egy imádságunkra. Isten azonban azt mondja: „Nem ti vártok rám, én várok rátok. Felkészítelek titeket. Próbára teszem a hiteteket, az érettségeteket, mert az áldás, amit adni akarok nektek, messze nagyobb, mint amit jelenleg kezelni tudnátok. Bíztok bennem?”

A késleltetés része lehet Isten tervének, hogy tanítson, hogy bízz benne, és hogy növekedjen a jellemed. Ézsaiás próféta könyve 49. részének a 8. verse ezt mondja: „A megfelelő időben meg fogom hallgatni az imádat, az üdvösség napján meg foglak segíteni” (NCV fordítás). Nem csak „lehet”, hanem Isten igenis meg fog hallgatni, válaszol és segít, amikor eljön az ideje.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Most mit vársz Istentől, hogy megtegyen az életedben?
  • Mit gondolsz, milyen módon szeretné Isten, hogy növekedj miközben vársz?
  • Szeretnéd, ha Isten hűségesnek találna amikor az élet „várószobájában” vagy? Hogyan nyilvánul ez meg abban, ahogy külsőleg vagy belsőleg Isten késleltetésére reagálsz?

 +(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.21.)

Szólj hozzá!

Az időd Isten kezében van

2019. december 27. 03:00 - Erika1832

20191227.jpg

„Benned bízom Uram; és ezt mondom: »Te vagy az én Istenem.« Az időm kezedben van” (Zsolt 31,15–16 NIV fordítás).

A félelem ellentéte a hit. Amikor az életedet hittel töltöd be, a félelem a hátsó ajtón távozik. Amikor a dolgok nem a te várakozásodnak megfelelően történnek, akkor minél inkább bízol Istenben, annál kevésbé fogsz félni.

Márk evangéliuma 5. részének 36. versében, Jézus ezt mondja: „Ne félj! Csak bízz bennem!” (TLB fordítás). Ez a Bibliában olyan nagy horderejű üzenet, hogy a „Ne félj!” kifejezés 365-ször fordul elő benne. Isten azt szeretné, ha megértenénk az üzenetet, hogy nem kell félnünk, mivel bízhatunk az ő időzítésében.

Életünk első számú stresszoldó tényezője az Istenbe vetetett bizalom egyúttal egy nagyon fontos igazság is, amit így karácsony tájékán se felejtsünk el. Minél inkább bízol Istenben, a stressz annál inkább csökkenni fog. Egy másik módszer a stressz csökkentésére és Istenbe vetett bizalmad kifejezésére, ha imádságban kérsz tőle valamit. Amikor így teszel, ne próbálj meg időkorlátot vagy határidőt szabni Isten válaszának! Hagyd az időzítést Istenre!

Annak érdekében, hogy hited mélyüljön olyan imádságokra van szükséged, mint a Zsoltárok könyve 31. részének 15. és 16. verse: „Benned bízom Uram; és ezt mondom: »Te vagy az én Istenem.« Az időm kezedben van” (NIV fordítás).

Miért ne tanulnánk meg fejből ezt az Igét? Reggelente felkelés után olvasd el a 31. zsoltárt, mint egy imát, és mondd Istennek: „Bízom benned, Uram. Te vagy az én Istenem. Az időm a te kezedben van.” Gyakorlatilag, ez azt jelenti, hogy talán több mindent kell elvégezned ma, mint amennyire időd van. Szóval kérd meg Istent, hogy segítsen a sorrend kialakításában, hogy azokat tudd elvégezni, amik a leglényegesebbek, és ne aggódj a többi miatt! Ezt mondd neki: „Átadom az időbeosztásomat neked. Átadom a naptáram kialakítását neked. Átadom a napirendemet neked. Az időm a te kezedben van, és ez azt jelenti, hogy nem fogok félni. Bízom benned.”

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a gyakorlati dolog, amit megtehetsz, hogy segítsen a 31. Zsoltár 15. és 16. versének megtanulásában?
  • Gondolj életed egyik legstresszesebb időszakára! Ez alatt az idő alatt rendszeresen olvastad Isten igéjét? Bíztál Istenben, hogy tökéletes lesz az időzítése?
  • Hogyan készítheted fel jól magadat arra, hogy amikor félni kezdesz, vagy elkezdesz aggódni, akkor könnyedén eszedbe jusson Isten Igéje, hogy jobban megbirkózz a stresszel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.20.)

Szólj hozzá!

Isten mindig időben érkezik

2019. december 26. 03:00 - Ivanyina Krisztina

20191226.jpg

„A látomás mégis meg fog történni a kijelölt időben. A célja felé siet. Nem hazugság. Ha késleltetik is, várj rá! Biztosan meg fog történni. Nem fog elkésni” (Hab 2,3 GW fordítás).

Isten soha nem siet, és sosem késik el.

Mindig időben érkezik.

Isten időzítése tökéletes, még akkor is, ha mi nem értjük azt. Igazából soha sem fogjuk megérteni, mert Isten egy másik hullámhosszon létezik. Másféle nézőpontból látja az időt, mivel ő időtlen.

A Biblia Péter 2. levele 3. fejezetének 8. versében beszél arról, hogyan értelmezi Isten az időt. Azt mondja: „Ne felejtsetek el egy dolgot, kedves barátaim: Istennel egy nap olyan, mint ezer év, és ezer év, akár egy nap" (NIV fordítás).

Úgy hangzik ez, mint ahogyan te kezeled az időt? Néha ezer évnek tűnhet, amikor egy ételre várakozom, de mi emberek nem gondolkodunk ilyen fogalmakban.

Isten időtlensége nagy hatással van az életedre. Amikor Isten megteremtett téged, egy álmot helyezett a szívedbe. A legtöbb ember nagy elképzelésekkel és célkitűzésekkel indul. Nekik van valamilyen álmuk, vagy tervük, vagy projektjük az életükre vonatkozóan.

Milyen látomást adott neked Isten? Az évek alatt felfedeztem, hogy élete korai szakaszában mindenki hajszolja az álmait. Viszont ahogyan telik az idő, egyre többen feladják azt, mivel az álom nem teljesedik be elég gyorsan.

Talán már megkopott az álmod. Lehet, hogy darabokra hullott. Vagy lehet, hogy a bátortalanságod vagy csalódottságod miatt eltemetted azt. Már lemondtál róla.

Isten nem akarja, hogy ezt tedd. Ha ő egy álmot adott az életedre vonatkozóan, akkor az valóra fog válni. Isten időzítése szerint kell megtörténnie, nem a tiéd szerint.

Isten ezt mondja az álmodról: „A látomás mégis meg fog történni a kijelölt időben. A célja felé siet. Nem hazugság. Ha késleltetik is, várj rá! Biztosan meg fog történni. Nem fog elkésni” (Hab 2,3 GW fordítás).

Amikor megalakítottam a Saddleback gyülekezetet közel 40 éve, 25 éves voltam. Azt akartam, hogy minden gyorsan történjen. De Isten azt mondta nekem, amit neked is mondani fog az álmoddal kapcsolatban: „Nem, nem minden most fog megtörténni. De lassan a látomás be fog teljesülni.”

Szeretném, ha emlékeznél egy hatalmas igazságra ebben a karácsonyi időszakban: Isten soha nem érkezik korán az életedben. Ő soha nem is késik el az életedben.

Mindig időben érkezik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért akarja azt Isten, hogy az álmod az ő időzítése szerint történjen, ne a tiéd szerint?
  • Feladtál-e már egy álmot azért, mert késett a beteljesülése? Hiszed-e azt, hogy az az álom Istentől van?
  • Miért olyan nehéz fegyelmezettnek maradni, amikor az álmaidról és céljaidról van szó?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.19.)

Szólj hozzá!
Címkék: hit álmok kitartás

József úgy döntött, hogy kegyelmet kínál

2019. december 25. 03:00 - ReveSz

20191225.jpg

„Mária József jegyese volt, de mielőtt megházasodtak volna, Mária rájött, hogy gyermeket fog szülni a Szentlélek által. József olyan ember volt, aki mindig a helyes dolgot cselekedte, de nem akarta nyilvánosan megszégyeníteni Máriát, ezért azt tervezte, hogy csendesen bontja fel a jegyességüket” (Mt 1,18–19 GNT fordítás).

A karácsonyi történet könnyen másként zajlódhatott volna le Józsefnek. Gondolj bele! Isten megtehette volna, hogy megkímélje Józsefet a zavarodottságtól és a fájdalomtól azáltal, hogy közvetlenül beszél neki a kis Jézusról. Ehelyett Józsefnek Máriától kellett megtudnia a hírt, és valószínűleg azt gondolta, hogy a menyasszonya hűtlen volt hozzá.

Mit tesz itt Isten? Próbára teszi József jellemét. Látni akarja, hogy József könyörületes, megbocsátó és szerető lesz-e. József pedig ahelyett, hogy bosszút állt volna, vagy dühöngött volna, inkább úgy döntött, hogy kegyelmet kínál és elengedi a fájdalmat.

Az első karácsonykor Mária félelemmel, József pedig haraggal küzdött. Ez történik napjainkban is a házasságokban. Gyakran, mikor az egyik házastárs félelemmel küzd, addig a másik a haraggal harcol. Józsefnek minden oka megvolt arra, hogy sértett és megsebzett legyen, de nem támadta Máriát az ő fájdalmában. Kegyelmet kínált neki.

A Biblia Máté evangéliuma 1. részének a 18. és 19. versében ezt mondja: „Mária József jegyese volt, de mielőtt megházasodtak volna, Mária rájött, hogy gyermeket fog szülni a Szentlélek által. József olyan ember volt, aki mindig a helyes dolgot cselekedte, de nem akarta nyilvánosan megszégyeníteni Máriát, ezért azt tervezte, hogy csendesen bontja fel a jegyességüket” (GNT fordítás).

Ez egy gyönyörű példája a kegyelemnek. József nem szégyenítette meg nyilvánosan Máriát, nem próbálta megalázni őt. Ő csak annyit mondott: „Rendben. Lemondjuk az esküvőt.” József nehéz helyzetbe került, de úgy döntött, hogy azt teszi, ami szerinte Isten előtt becsületes. Ekkor még nem értette, hogy a Mennyei Atyának volt egy nagyobb terve számára, mégpedig az, hogy Jézus földi édesapja legyen.

Ki bántott meg téged mélyen? Még mindig ezzel a sértéssel foglalkozol? Ha igen, akkor ez az egyik oka annak, hogy nem vagy jókedvű. Nem lehetsz egyszerre bosszús és jókedvű. Azért vesztetted el az örömöd, mert továbbra is neheztelsz.

Semmit sem változtatsz meg azzal, ha haragtartó maradsz. Nem azért kell megbocsátanod, mert a másik ember megérdemli. Bocsáss meg azért, mert ez az, amit Isten is tett feléd! Kínálj kegyelmet, és engedd el a fájdalmat!

Megkeseredett vagy áldott szeretnél lenni? Amikor kegyelmet kínálsz az embereknek, és elengeded az emberek okozta fájdalmat, akkor Isten meg fogja áldani az életedet.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen fájdalom volt az, amit sok időbe telt elengedned? Hogyan hatott ez az örömödre?
  • Hogyan hatott a neheztelés az egészségedre vagy annak az egészségére, akit ismersz?
  • Mit jelent Isten megbocsátása neked? Sosem leszel képes teljesen megbocsátani addig, amíg meg nem érted, milyen sokat tett érted Isten.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.18.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása