Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit a teendő, amikor aggódni kezdesz?

2019. december 29. 03:00 - Tomes Lívia

20191229.jpg

„Légy csendben az Úr előtt, és türelmesen várj rá; ne rágódj, amikor az emberek sikerrel járnak!” (Zsolt 37,7 NIV fordítás).

Lehet, hogy még nem hallottad azt a szót, hogy „rágódni”. Ez egy régebbi szó, ami azt jelenti, „aggódni”. Amikor rágódsz valamin, stresszes, ideges és türelmetlen leszel. Aggódsz, mert a dolgok vagy túl gyorsan történnek, és nem tudod kézben tartani a változást, vagy a dolgok túl lassan történnek, és azt akarod, hogy Isten gyorsítsa fel azokat.

Általában nem bánjuk, ha várakoznunk kell, ha közben panaszkodhatunk e miatt. De amikor azt választod, hogy türelmesen várakozol Istenre az aggódás helyett, akkor ez valójában a hited megnyilvánulása. Ezzel kimondasz valamit Isten jelleméről. Amikor türelmesen várakozol, azzal azt mondod, hogy bízol Istenben, és hiszel benne. Alázatosan beismered, hogy tőle függsz.

A Biblia azt mondja a 37. Zsoltár 7. versében: „Légy csendben az Úr előtt, és türelmesen várj rá; ne rágódj, amikor az emberek sikerrel járnak!” (NIV fordítás).

Az egyik legfőbb oka annak, hogy stresszesek vagyunk az, hogy folyamatosan összehasonlítjuk magunkat másokkal. Ahelyett, hogy Isten szeretetére figyelnénk és arra, hogy mit tett értünk, más emberekre nézünk, és arra figyelünk, hogy mi az, ami nekik van, de nekünk nincs.

Összehasonlítgatni magadat másokkal nem bölcs dolog, mert te egy különleges személy vagy. Istennek olyan terve van az életeddel, ami minden más emberétől különbözik. Ha egy másik ember élettervét szeretnéd a magadénak, akkor elszalasztod a tiédet. A másokhoz hasonlítgatás ahhoz vezet, hogy elkezdesz rágódni dolgokon. Amikor összehasonlítgatsz, aggódni kezdesz.

Aggódni azonban egyáltalán nem érdemes. Minden perc, amit aggódással töltsz el, eltékozolt idő, mert aggódással semmit sem lehet elérni. Az aggódás nem változtatja meg a múltat, és aggódással nem tudjuk irányítani a jövőt sem. Csak azt eredményezi, hogy a jelenben szörnyen fogod érezni magad. Olyan ez, mint egy hintaszékben ülve hintázni oda-vissza, oda-vissza. Nem jutsz előbbre, viszont egy csomó energiát elpazarolsz.

A Filippiekhez írt levél 4. fejezetének 6. verse ezt mondja: „Ne bosszankodj, és ne aggódj! Aggódás helyett imádkozz! Hagyd, hogy a kéréseid és a dicséreteid imává formálják aggodalmaidat!” (The Message fordítás).

Az aggódás soha nem változtat semmin, azonban az imádság meg tudja változtatni a dolgokat. Tehát ne aggódj most karácsonykor és az ünnepek alatt, hanem imádkozz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Miért okoz az aggodalom annyi negatív érzelmet?
  • Figyelve az embereket, hogyan tudod megállapítani, hogy valaki aggódik, vagy inkább bízik Istenben?
  • Hiszel-e igazán abban, hogy az imádság megváltoztatja a dolgokat? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása