Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten terve jó, de nem mindig kényelmes

2019. december 31. 03:00 - magyarosijulia

20191231.jpg

„József elment a galileai Názáretből a Júdeában lévő Betlehembe [...] József azért ment oda, hogy bejegyezzék Máriával. Máriát Józsefnek ígérték feleségül, és áldott állapotban volt. Amíg Betlehemben voltak, eljött az idő, hogy Mária megszülje gyermekét" (Lk 2,4–6 GW fordítás).

Istennek jó terve van az életeddel, ez a terv a javadat szolgálja, és ez egy szeretettel teli terv. Viszont ez nem jelenti azt, hogy fájdalommentes, és azt sem, hogy mindig kényelmes lesz.

Ez különösképpen igaz volt Jézus születésekor is. A körülmények aligha voltak kedvezőek Mária és József számára. A Biblia leírja, hogy „Abban az időben, Augustus császár rendeletet adott ki népszámlálásra az egész Római Birodalomban [...] József elment a galileai Názáretből a Júdeában lévő Betlehembe [...] József azért ment oda, hogy bejegyezzék Máriával. Máriát Józsefnek ígérték feleségül, és áldott állapotban volt. Amíg Betlehemben voltak, eljött az idő, hogy Mária megszülje gyermekét" (Lukács 2,1.4–6 GW fordítás).

Mária és József épp megpróbált felkészülni arra, hogy Isten Fiának a szüleivé lesznek, amikor meghallották, hogy a császár népszámlálást rendelt el, és hogy mindenkinek vissza kell térnie a szülővárosába.

Nézzük meg ezt a helyzetet egy másik nézőpontból: ha holnap a kormány egy ilyen rendeletet adna ki, és minden embernek vissza kellene utaznia egyszerre a szülővárosába, teljes káosz lenne. Egyetlen repülőn, vonaton vagy autóban sem lenne szabad hely, és minden autópálya zsúfolásig megtelne. Hihetetlenül idegesítő és kényelmetlen lenne ez a helyzet.

Most képzelj el egy ilyen utazást kilenc hónapos terhesen. Képzeld el, mennyire kényelmetlen lenne szamáron utazni egy másik városba úgy, hogy bármelyik percben megszülethetik a kisbaba. Ráadásul, amikor Mária megérkezett Betlehembe, egyedül kellett megszülnie gyermekét az édesanyja vagy egy bába segítsége nélkül egy istállóban, egy csomó állat között.

Jézus születésekor egyetlen körülmény sem volt kedvező, de mindegyik része volt Isten tervének. Már jóval korábban megírták, hogy Jézus Betlehemben fog megszületni. Mindazok a kellemetlenségek, amelyek által eljutottak Betlehembe, részei voltak a Mária és József számára elkészített nagyobb tervnek, amely sokkal jobb volt, mint amit ők valaha is meg tudtak volna álmodni.

József és Mária bízott Istenben a kényelmetlenségek és félelmeik közepette is.Ugyanígy te is bízhatsz Istenben, hogy nagyon sok dolog, amit tesz vagy megenged az életedben azért van, mert ő tud mindent a legjobban. Lehet, hogy néhány kényelmetlen dolgot használ fel arra, hogy eljuttasson oda, ahol lenned kell. Ő mindig a te javadra munkálkodik és azon, hogy véghez vigye céljait az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kényelmetlenségeket használt már fel Isten arra, hogy eljuttasson oda, ahol lenned kellett?
  • Mit gondolsz, milyen jellemvonásokat akar kifejleszteni benned Isten, amikor akadályokkal és kényelmetlenségekkel kell szembenézned?
  • Tudod, hogy Istennek milyen célja van veled, vagyis, hogy miért teremtett erre a világra? Hogyan gondoskodott a szükségeidről azért, hogy megvalósulhasson az ő célja veled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.24.)

Szólj hozzá!

Bármit is tettél, Isten visszafogad

2019. december 30. 03:00 - csmsdvd

20191230.jpg

„Nagy szeretettel ismét visszafogadlak” (Ézs 54,7 GNT fordítás).

Szükségét érzed most a karácsonyi ünnepek alatt annak, hogy életed felfrissüljön? Úgy érzed, egy kicsit kiszáradtál? Úgy érzed, szükséged lenne egy kis megújulásra?

Térj vissza Istenhez!

Talán azt mondod: „Te nem tudod, hogy én mit  tettem!” Nem kell tudnom, mert nem az számít, hogy ki vagy, és mit tettél. Isten akkor is azt szeretné, hogy térj vissza hozzá.

Talán ezt kérdezed most: „Isten nem fog megszidni? Hónapok, évek, évtizedek óta távol voltam tőle.” A Biblia szerint Isten ezt fogja mondani, ha visszatérsz hozzá: „Nagy szeretettel ismét visszafogadlak” (Ézs 54,7 GNT fordítás).

Isten nem haragszik rád, hanem nagyon is szeret téged! Soha nem fog senki jobban szeretni, mint a Teremtő, aki téged alkotott. Isten, az Atya teremtett téged, Jézus, az ő Fia meghalt érted, és Isten Szelleme szeretne benned lakozni. A karácsony Isten feléd irányuló szeretetének bizonyítéka.

Nagyon sok ember azért nem érzi Isten szeretetét, mert rossz hangokra hallgat. Ha azt hallod meg, amit mások mondanak rólad, el fogsz keseredni. Ha arra figyelsz, hogy te mit mondasz saját magadnak, akkor is elszomorodsz. Ne higgy el mindent, amit magadnak mondasz, mert nem minden igaz. Magadnak többet hazudsz, mint bárki másnak. Magad felől nem tudsz helyesen ítélni, mert az érzéseid állandóan becsapnak. (Ez mindannyiunkra igaz!)

El kell döntened, kinek hiszel. Arra építed az életedet, amit mások gondolnak rólad? Azokra a kritikákra figyelsz, amiket a közösségi médiában írnak rólad? A saját érzéseidre fogsz hallgatni?

Vagy arra figyelsz, amit Isten mond rólad, és ami az igazság?

Az Apostolok cselekedetei 3. fejezetének 19. verse szerint „Itt az idő, hogy megváltoztasd az utadatl! Fordítsd arcod Isten felé, hogy letörölje bűneidet, és áldások záporát öntse rád, hogy megfrissítsen” (The Message fordítás).

Sok hibád van, de Isten nagyon szeret, és végtelenül értékes vagy. Lehet, hogy nagyon el vagy keseredve, és azt érzed, már nem tudsz mit tenni, és senkihez sem tudsz fordulni. Egyvalaki azonban van, akihez mindig fordulhatsz.

Nagy szeretettel, Isten kész visszafogadni téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hiszed azt, hogy Isten szeret, bármilyen nagy hibát vagy bűnt követtél is el az életedben? Miért igen, vagy mért nem?
  • Kinek a hangjára hallgatsz leggyakrabban? Kinek a véleménye számít neked leginkább?
  • Sorolj fel néhány dolgot, amit Isten mond rólad az ő igéjében! Elhiszed, hogy ezek igazak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása