Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért fontos, hogy rendben legyünk Istennel?

2019. február 17. 03:00 - magyarosijulia

„A Jó Hír megmutatja, hogyan teszi Isten megigazulttá, a maga számára elfogadhatóvá az embert.” (Róma 1:17, NCV fordítás)

A megigazulás, megigazultság és igaz lényeges szavak a Bibliában, és több százszor fordulnak elő. A Biblia azt mondja, hogy Isten szereti az igazságot, és Isten maga is igaz. Azt is olvashatjuk az Igében, hogy Isten egy nap meg fogja ítélni a világot igazság tekintetében. A 23. zsoltár szerint Isten az igazság ösvényein vezet minket.

De vajon mit jelent az, hogy megigazulás?

Egyszer megnéztem egy teológiai szótárban, és az 27 oldalon át taglalta a szó jelentését. Én két szóval foglalnám össze: kapcsolat és életstílus.

A megigazulás egyszerűen azt jelenti, hogy Isten előtt igazak, számára elfogadhatóak vagyunk. A Római levél 1:17 így  fogalmaz:  „A Jó Hír megmutatja, hogyan teszi Isten megigazulttá, a maga számára elfogadhatóvá az embert.” (NCV fordítás). Isten előtt Jézusnak a mi bűneink miatt való halála által leszünk igazak. Jézus halála miatt személyes kapcsolatba kerülhetünk Istennel. Ez a JÓ HÍR!

A megigazultság egyúttal életstílus is. Azt jelenti, hogy egy Isten szándéka szerint való, igaz életet élünk. A Biblia így említi ezt az 1János 2:29-ben: „Mindazok, akik gyakorolják a megigazultságot, azok Isten igazi gyermekei.” (MSG fordítás)

De miért kell azzal törődni, hogy Isten előtt igazak, számára elfogadhatóak legyünk? Mert csak így lehet igazán élni, és csak ez az egyetlen út, amely Isten országába vezet.

Ha nem állsz kapcsolatban Istennel, akkor igazából nem élsz, csak létezel. A legtöbb ember a Földön nem él igazán, csak létezik – próbálja valahogy kibírni a hétköznapokat, és várja a hétvégéket. Teljesen értelmetlenül élsz, ha nem állsz kapcsolatban az Alkotóval, akinek célja volt azzal, hogy téged megteremtett.

Az élet nem javak megszerzéséről vagy sikerek eléréséről szól. Az élet lényege és értelme az, hogy megismerjük Istent, aki szeret minket, és akinek célja van azzal, hogy megteremtett téged. Mindaddig nem élsz igazán, amíg nem vagy igaz Isten előtt és nem állsz vele személyes kapcsolatban.

A megigazulás még azért is fontos, mert ez az egyetlen módja annak, hogy Isten országába kerülj. Isten az ő országát azért teremtette, hogy helyet készítsen gyermekei számára, akiket szeret, és ő azt akarja, hogy te is örökre vele legyél. Ő azt szeretné, hogy bejuss az ő országába, azonban kényszeríteni nem fog. Választhatod azt, hogy itt a földön Istentől elszakadva éled az életed, de amikor a földi életednek vége, nem lesz második esélyed választani, hogy hol töltöd majd az örökkévalóságot.

Nem hibáztathatod majd Istent, mert ő most megadja neked a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerülj vele. Ő azt szeretné, ha úgy döntenél, hogy szeretni fogod őt! Ha ezt megteszed, igazzá és elfogadottá válsz az ő számára. És ez meg fogja változtatni az életedet – már itt a földön, és az örökkévalóságban is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha Isten szemében megigazult és számára elfogadható vagy, akkor miért akarja Isten mégis, hogy  tanulj és növekedj szellemi-lelki érettségben?
  • Mit jelent élő kapcsolatban lenni Istennel? Mit jelent ez a te életedben?
  • Hogyan magyaráznád el a megigazulás szó jelentését a saját szavaiddal valaki másnak? Milyen változást hozott az életedbe az, hogy Isten előtt megigazult lettél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.10., fordította Szíj Melinda) 

Szólj hozzá!

Tégy jót azokkal, akik támadnak téged!

2019. február 16. 03:00 - csmsdvd

„Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! Aki arcul üt téged, tartsd oda annak arcod másik felét is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg!” (Luk 6:27-29)

Áldással kell válaszolni, amikor üldöznek, zaklatnak, szembeszegülnek veled.

Jézus az mondja a Lukács 6:27-29 verseiben:„Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! Aki arcul üt téged, tartsd oda annak arcod másik felét is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg!”

Ki tudja ezt megtenni? Nem sokan. Ez az, ami keresztyénként mássá tesz, mert nem egy természetes, népszerű és könnyű válaszlépés.

Nagyon sok bátorság kell, hogy ilyet megcselekedjen valaki. Megtorolni vagy visszafeleselni bárki tud.

Isten azt akarja, hogy szeresd az ellenséged, tegyél jót azokkal, akik gyűlölnek téged, áldjad azokat, akik átkoznak, imádkozzál azokért, akik bántalmaznak! Ennyire egyszerű? Nem. Ez a legerősebb bizonyságtétel, de csak Isten szeretetével eltelve lehet megtenni.

A komornyik (The Butler) című filmben lehet látni, ahogy a szabadság lovasai, akik Délen a Polgárjogi mozgalom idején leküzdhették a fajgyűlöletet, tanították az embereket, hogy ne torolják meg, amikor megütik, leköpik, átkozzák, támadják őket, vagy amikor ennivalóval dobálják. Az egy nagyon hatásos jelenet, amikor látjuk az erőszakmentes magatartást.

Amikor ezt a jelenetet néztem, könnybe lábadt a szemem. Azt gondoltam, ilyen ember szeretnék lenni Jézus számára. Ennyire bátor szeretnék lenni. Szeretném, ha olyan erős jellemem lenne, ami nem törik meg a gonoszságon, függetlenül attól, hogy mit szórnak rám. Szeretnék szeretettel válaszolni.

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek.” (Mt 5:10-12)

Jézus kifizette érted a váltságdíjat. Ő azt mondja, annak is ára van, ha őt követed. Itt a földön nem garantált a népszerűséged, ha keresztyén vagy, de az örökkévalóságban garantált a jutalmad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válaszolsz arra a gondolatra, hogy Jézusért szenvedni kell? Amikor az inzultusokat és elutasításokat kezeled, ez hogyan befolyásol téged?
  • Miért az a legerősebb tanúbizonyság Krisztus mellett, amikor szeretettel és nem megtorlással válaszolsz?
  • Láttad-e már, hogyan változik meg valakinek az élete, amikor ellenségét elkezdi szeretni, imádkozik azokért, akik másokat megbántanak vagy akkor amikor odatartják a másik orcájukat is?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.09)               

Szólj hozzá!

Ki az ellenállás igazi forrása?

2019. február 15. 03:00 - FAmelita

„Legyen benned alázat, amikor a veled ellenkezőket kijavítod... őket a gonosz csapdába csalta, hogy engedelmeskedjenek neki, de Isten tud nekik segíteni, hogy kiszabaduljanak." (2Timóteus 2:25-26, CEV fordítás)

Amikor a hited miatt ellenállásba ütközöl, akkor fel kell ismerned az ellenállás forrását.

Az ellenállás forrása soha nem egy másik ember – nem a munkatársad, nem politikai pártok, nem egy más nemzet vagy vallás, és nem egy rivalizáló vetélytárs. A nyomás, hogy bújj el, maradj csöndben és ülj le, amikor ki kellene állnod valamiért, nem más emberektől jön, hanem Sátántól. 

A Jelenések könyve 12:10 szerint Sátán a „keresztyének vádlója". Az elsődleges feladata az, hogy téged elnyomjon.

Egy láthatatlan szellemi harc vesz körül bennünket, és a nyomás, ami próbál téged távol tartani attól, hogy a helyes dolgot tedd, valójában nem emberektől jön. Ők csak „fegyverek", akik sokszor nem is tudják, hogy valaki használja őket. Igazából egy szellemi háború zajlik.

Az Efézus 6:12 szerint: „Nem emberi lények ellen harcolunk, hanem a gonosz szellemi erők ellen, amelyek az ég magasságában vannak." (TEV fordítás)

Sátán tudja, hogy esztelenség lenne Jézus Krisztust nyíltan támadni, ezért a követőit támadja. Mindent felhasznál – pl. médiát, zenét, popkultúrát –, hogy nevetségesnek tudja beállítani Jézus követőit. Ő áll a háttérben, amikor ezt halljuk: „A keresztyénség már idejétmúlt... A keresztyének a történelemben mindig a vesztes oldalon álltak... Nem tudják mit beszélnek... Bigottak."

A Biblia elmondja, hogy ilyenkor mit kell tenned: „Maradj távol a buta és értelmetlen vitáktól. Ezek csak bajt okoznak. Isten szolgái ne legyenek bajkeverők. Legyenek mindenkivel kedvesek, jó tanítók, és nagyon türelmesek. Legyen benned alázat, amikor a veled ellenkezőket kijavítod...őket a gonosz csapdába csalta, hogy engedelmeskedjenek neki, de Isten tud nekik segíteni, hogy kiszabaduljanak." (2Timóteus 2:23-26, CEV fordítás)

Ha nincs jelen az életedben a Szentlélek, akkor nem tudsz védekezni a Sátán támadásai ellen. Akkor Sátán befolyásolni tudja a hangulatodat, depresszióba taszíthat, vagy dühössé tehet. 

Azt hiszed, erős vagy. Pedig egyedül nem vagy elég erős a Sátán támadásaival szemben. Nagyon fontos, hogy felismerd az ellenállás forrását – aki a gonosz, és nem egy másik ember, és úgy bánj a veled szemben álló féllel, ahogy Jézus.

Mit tett Jézus? Még a kereszten is ezt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek." 

Az emberek, akik szemben állnak veled, nem tudják mit tesznek. És azok, akik lehúzzák Jézust, az egyházat és a keresztyénséget? Ők sem tudják, mit tesznek. Úgy kell imádkoznod neked is, hogy „Atyám, bocsáss meg nekik", hogy akkor is tudj szeretni, amikor támadás alatt vagy, és hogy még több erőd legyen harcolni az igazi ellenséggel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha Sátán áll az emberek gonosz tettei mögött, akkor Isten miért tartja mégis felelősnek az embereket azért, amit tesznek?
  • Hogyan hat rád fizikailag, érzelmileg és lelkileg az, amikor meg tudsz bocsátani az ellenségednek? 
  • Melyek azok a területek az életedben, ahol gyengébb vagy és így Sátán könnyebben tud támadni? Kérd Istent, hogy növekedni tudj hitben ezen a területen, és hogy erősítsen meg, hogy szilárdan meg tudj állni.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.08., fordította: Semjéni Mariann)

Szólj hozzá!

Soha ne légy zavarban kiállni az igazságért

2019. február 14. 03:00 - ReveSz

"Nem szégyen szenvedni keresztény léted miatt. Dicsérd az Urat ezért a kiváltságért, hogy az Ő nevén hívnak téged!" (1 Péter 4:16, NLT fordítás)

 

7013449-nature-green-wallpaper.jpg

Sose kéne zavarjon az, hogy kiállj az igazságért és tedd ami helyes. A Biblia azt mondja: "Nem szégyen szenvedni keresztény léted miatt. Dicsérd az Urat ezért a kiváltságért, hogy az Ő nevén hívnak téged!" (1 Péter 4:16, NLT fordítás)

Hadd kérdezzelek meg: Egy sértés meg fog téged ölni? Nem! Ha valaki elnyom, az megöl téged? Nem! Bántani fog ha valaki elnevez téged vagy megcímkéz, azért mert kiálltál Krisztus mellet? Nem! Ha egy trollkodó ember az interneten zaklat téged és mindenféle vitába akar belekeverni, akkor annak tönkre kell tennie téged? Nem! Ez nem fog megölni.

Létfontosságú megértened egy igazságot, ami fel fogja szabadítani az életed. Nincs szükséged más emberek elismerésére ahhoz, hogy boldog légy.

Lehet évekig próbálkoztál megszerezni bizonyos emberek elismerését. Gyűlölöm ezt mondani neked, de ha még nem szerezted meg, nem is fogod megszerezni. A jó hír, hogy nincs is rá szükséged! Nincs szükséged senki elismerésére ahhoz, hogy boldog légy. Nem számít, mit teszel az életben, úgyis lesz valaki, akinek nem fog tetszeni. Nem kerülheted el az elutasítást.

Ha így is, úgy is elutasításban fogsz részesülni, amikor helyesen cselekszel, akkor lehet, hogy jobb, ha továbbra is ezt kapod tőlük, mintsem hogy helytelenül cselekedj.

Fontos erre emlékezned, amikor ellenszéllel nézel szembe. Ha más emberek véleménye többet jelent neked, mint Isten véleménye, akkor össze fogsz törni amikor ezek az emberek támadni fognak a Jézus melletti hited miatt. De ha Istenre fókuszálsz és tudod mi a helyes, akkor szilárdan meg fogsz tudni állni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan hat az elismerés utáni vágyad azon válaszodra, mikor lehetőséged van kiállni Jézusért és tenni ami helyes?
  • Hol találhatod meg azt a bátorítást amire szükséged van, hogy szilárdan megállj amikor az emberek szembemennek a hiteddel?
  • Miért segít az, ha tudod, hogy más hívők is vannak akik ugyancsak szenvednek az evangéliumért?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.07.)

Szólj hozzá!

Hogyan használja Isten a fájdalmat növekedésünk segítésére

2019. február 13. 03:00 - FodorImi

„Tudjuk, hogy Isten minden dologban javukat munkálja azoknak, akik szeretik őt.” (Róma 8:28, NIV fordítás)

A bánat, veszteség, fájdalom kikerülhetetlen része az életnek. De tudtad, hogy Isten használja ezeket a dolgokat, hogy segítsen a növekedésünkben? Három módon teszi ezt.

Először, Isten arra használja a fájdalmat, hogy megszerezze a figyelmünket. C. S. Lewis írta: „Isten suttog hozzánk, mikor örülünk, szól hozzánk a lelkiismeretünkben, de kiált a fájdalmainkon keresztül. A fájdalom Isten hangosbeszélője. Ritkán változunk, ha a fényt látjuk. Akkor változunk, ha érezzük a forróságot.

A Példabeszédek 20:30 azt mondja: „Néha fájdalmas megtapasztalások visznek rá, hogy megváltoztassuk az útjainkat.” (GNT fordítás)

Másodszor, Isten jót hoz ki a rosszból. Az egyik legismertebb vers a Bibliában a Róma 8:28: „Tudjuk, hogy Isten minden dologban javukat munkája azoknak, akik szeretik őt.”

Mikor megtapasztalod a veszteséget, ez lehetőség, hogy növekedj a jellemedben. Nem tudod uralmad alatt tartani a fájdalmat, amin keresztülmész, de eldöntheted, hogy ez keserűbbé vagy jobbá tesz. (A fordító megjegyzése: az eredeti angolban szójáték: bitter or better.) Eldöntheted, hogy ebben a kőben elbotlasz vagy feljebb lépsz rajta. Emlékezned kell még a fájdalmaid között is, hogy Isten a te javadat munkálja.

Harmadszor, Isten az örökkévalóságra készít fel. A Biblia azt mondja a 2 Korinthus 4:17-18-ban: „Ezek a könnyű szenvedések tesznek késszé minket az örök dicsőségre, ahonnan minden nyomorúságunk semmiségnek látszik. A látható dolgok nem tartanak örökké, a nem láthatók azonban örökkévalók. Ezért tartjuk a figyelmünket a nem látható dolgokon.” (CEV fordítás)

Valószínűleg hallottad már tőlem, hogy nem viheted a Mennybe az autódat. Nem viheted a Mennybe a porcelán készletedet, sem a ruháidat, sem az előléptetéseidet. Viszed azonban a jellemedet. Ez tesz téged azzá, aki vagy.

Istent jobban érdekli a jellemed fejlődése, mint a kényelmed. Miért? Mert a Mennyben megkaphatod a kényelmet, a jelen azonban egy felkészülési szakasz. A tanulás szakasza. Ez a bemelegítés. Isten arra használja a szenvedéseidet itt a Földön, hogy felkészítsen az örök dicsőségre. Az a vigasztalás.

Amikor fájdalmak között vagy, meg kell kérdezned, hogy „Mit tesz Isten?” Megpróbálja felhívni a figyelmedet? Megpróbál jót kihozni a rosszból? Készíti a jellemed a Menny számára?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit jelent az, hogy Isten a te javadért dolgozik? Azt jelenti, hogy a hívőkkel csak jó dolgokat enged megtörténni?
  • Miért könnyebb gyakran a ma valóságára figyelni, mint a Menny ígéretére?
  • Hogyan készítheted fel magad most, hogy meghalld Istent a fájdalom idején?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.02.06.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása