Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Valódi identitásod ismerete meghatározza az értékrendedet

2020. január 04. 03:00 - Tomes Lívia

20200104.jpg

„[Mózes] Krisztus kedvéért a szégyent nagyobb értéknek tartotta az egyiptomiak kincseinél, mivel előre látta jutalmát” (Zsid 11,26 NIV fordítás).

Az utóbbi néhány napban két dologról beszélgettünk: először arról, hogy Isten ismerete segít megismerni a valódi identitásodat; másodjára pedig arról, hogy a valódi identitásod ismerete segít meghatározni a feladataidat. Ma látni fogjuk, hogy a valódi identitásod ismerete hogyan segít az értékrended meghatározásában is.

Térjünk vissza Mózeshez, akinek az életét most megfigyeljük! Zsidó rabszolgaként született, de a fáraó unokájaként nevelkedett. Mózes korában a legtöbb ember értékrendje ugyanaz volt, mint ma. A népszerűséget, az élvezetet és a vagyont értékelték.

Amikor azonban Mózes figyelembe vette, hogy ő zsidó, az értékei és az értékrendjei megváltoztak. Hirtelen a palotai élet nem számított többé. „Krisztus kedvéért a szégyent nagyobb értéknek tartotta az egyiptomiak kincseinél, mivel előre látta jutalmát” (Zsid 11,26 NIV fordítás).

A valódi identitása segített neki meghatározni az értékeit, és életét ezen értékek alapján rangsorolta.

Három dolgot döntött el:

1. Isten céljának teljesítése jobb, mint a népszerűség,
2. Isten népének szeretete jobb, mint az élvezet,
3. Isten békéjének birtoklása jobb, mint a vagyon.

Mózes feladta mindazt, amit sok ember egész élete során próbál megszerezni. Miért? „...mivel előre látta jutalmát.” Látása meghatározta értékeit. Aztán az értékei meghatározták az értékrendjét: követni Istent, és kivezetni a zsidó népet az egyiptomi rabszolgaságból.

Pál apostol volt az első keresztyének egyike, és neki egy ehhez hasonló hosszútávú látása volt. A filippiekhez írt levél 3. fejezetének 8. versében ezt mondja: „Igen, minden más értéktelen, ha összehasonlítjuk Jézus Krisztus ismeretének megfizethetetlen nyereségével” (TLB fordítás).

Mi a helyzet veled? Milyen értékek a legfontosabbak számodra? Ha nem tudod, gondold át! Ha te nem döntöd el magad számára, hogy mi az, ami fontos, mások fogják eldönteni számodra.

Arra összpontosít az életed, amit mások értékelnek? Olyan dolgokra, mint a népszerűség, az élvezet és a vagyon? Ha igen, akkor kövesd Mózes és Pál példáját! Találd meg valódi identitásodat Krisztusban! Fogadd el Isten életedre vonatkozó látását! Hagyd, hogy ez a látás megmutassa neked értékeidet! És aztán hagyd, hogy ezek az értékeid meghatározzák az értékrendedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogy látod? A legtöbb körülötted élő ember mit értékel? Te mit értékelsz?
  • Készíts egy listát életed öt legfontosabb értékéről! Mennyire volt könnyű meghatározni ezeket az értékeket?
  • Milyen változások segítenének abban, hogy az életed következetesebben összpontosuljon ezen értékekre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása