Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A pletykázás rombolja a tisztességet

2020. január 16. 03:00 - Besther

20200116.jpg

A rágalmazó mindent kibeszél, amerre csak jár, a megbízható ember megtartja, amit hallott(Péld 11,13).

Elsősorban a kapcsolataid mutatják meg tisztességességedet, becsületességedet. Egy kapcsolatban a tisztesség azt jelenti, hogy az emberek háta mögött nem beszélsz másként, mint előttük.

Más szóval, nem pletykálsz: A rágalmazó mindent kibeszél, amerre csak jár, a megbízható ember megtartja, amit hallott (Péld 11,13).

Mi a pletyka? A pletyka az, amikor beszélsz egy helyzetről valakivel, aki se nem része, se nem megoldója a problémának. Ha ezt tesszük, gyakran fontosabbnak érezzük magunkat, és persze a másik kárán. Kibeszéljük mások fájdalmait, problémáit, és utána azt érezzük, hogy mi erkölcsileg magasabban állunk. Ez a pletyka veszélye és ártalmas hatása.

A Biblia azt mondja, hogy ha pletykálkodsz, akkor megbízhatatlan vagy. Manapság féktelenül száguld a pletyka a közösségi médiában még a keresztények között is. Szükségünk van olyan férfiakra és nőkre, akikben meg lehet bízni, és nem kürtölik szét, amit hallottak a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon vagy egyéb olyan közösségi oldalakon, amiket nap mint nap használunk.

Mindegy, hogy egy pletyka a közösségi médiában vagy személyesen terjed, a gyülekezeteket szétszakítja. Ezért van az, hogy mi a Saddleback gyülekezetben felállítottunk egy szabályt: ami egy kis csoportban vagy négyszemközt elhangzik, az ott is marad! Mindenkinek szüksége van egy olyan biztonságos helyre, ahol barátok között nyíltan beszélhet, és nem kell aggódnia amiatt, hogy amit ott mond, az nyilvánosságra kerül.

Isten azt mondja: „Bárki, aki pletykát terjeszt, ostoba ember” (Péld 10,18 GNT fordítás).

Senki sem akar ostoba lenni. A pletyka terjesztése nemcsak azt bántja, akiről szól. Káros a terjesztőnek is gyengítve és rombolva másokkal való kapcsolatait.

Bizonyíthatod tisztességedet, amikor megbízható vagy, és nem beszéled ki a másikat a háta mögött.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan romboló hatású a pletyka a kapcsolatokban?
  • Milyen módon okozott már fájdalmat egy pletyka a te kapcsolataidban?
  • Milyen védelmet építhetsz fel életedben, ami segít elkerülni a pletykát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása