Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kezdj el kimászni az adósságból?

2020. január 28. 03:00 - magyarosijulia

20200128.jpg

„Ne tartsd vissza adósságaid visszafizetését!” (Péld 3,27 TLB fordítás).

Isten bőven kifejti a Bibliában, hogy miként érez az adóssággal kapcsolatban: „Ne tartsd vissza adósságaid visszafizetését!” (Péld 3,27 TLB fordítás). Pál rómaiakhoz írott levele 13. fejezetének 8. versében ezt írja: „Ne hagyjatok fennmaradó adósságot!” Isten kijelenti azt a bölcsességet, amit valamennyien ösztönösen így is gondolunk: az adósság nem jó.

Amikor megnézzük, hogy hol állunk jelenleg, akkor a legtöbben hajlandóak lennénk elkerülni azt, hogy újabb adósságba keveredjünk, ha ezzel megfizethetnénk azokért, amelyekbe már belesiklottunk. De Isten azt akarja, hogy visszafizesd azt, amivel tartozol, hogy megáldhasson az anyagiakban. Hogy ezt meg tudd tenni, el kell kötelezned magad, hogy megteszed, utána pedig meg kell tervezned, hogy hogyan viszed azt véghez.

Először is, el kell kötelezd magad, hogy megteszed. Valószínűleg észrevetted, hogy mennyire egyszerű belesiklani az adósságba. Még csak végig sem kell gondolnod. Kifele siklani viszont nem lehetséges. Egy teljes fordulatot kell venned, hogy egy hosszú úttal visszamássz a hegyre. Ehhez egy kemény döntés és elköteleződés szükséges, hogy rászánd a szükséges időt és fegyelmet, ami kivisz az adósságból.

Könnyen egyedül érezheted magad ezen a hegyen felfele haladó úton. De Isten pontosan tudja, hogy hol vagy! Ő már nagyon régen tudta, hogy ez meg fog történni. Isten segíteni akar a problémáiddal való küzdelemben, meg akar erősíteni azok által, és növekedést akar adni a problémák közepette. Ő veled van ebben a kihívásban. Nem vagy egyedül.

Először elkötelezed magad, utána készítesz egy tervet.

Nélkülözhetetlen, hogy legyen egy terved. Az adósságból csak lépésről lépésre, napról napra lehet kimászni. És egy olyan valami is hozzátartozik, amit a legtöbb ember utál: a fegyelem. Ez azt jelenti, hogy nem teszem meg ezt, nem veszem meg azt, elhatározom, hogy megteszem ezt, és eldöntöm, hogy nem teszem meg azt. A Biblia ezt írja A példabeszédek könyve 21. fejezetének 5. versében: „A jó tervezés és a kemény munka jómódra vezet, de az elhamarkodott cselekedetek szegénységet eredményeznek" (NLT fordítás).

Ha adósságod van, ne hagyd figyelmen kívül a Biblia figyelmeztetését: kerüld el az elhamarkodott cselekedeteket! Ha adósságban vagy, szenvedsz, és olyan gyorsan meg akarsz szabadulni ettől a szenvedéstől, amilyen gyorsan csak lehet. Így nagyon hajlamos vagy engedni ennek a kísértésnek.

Ne keresd az elhamarkodott cselekedeteket! Keresd Isten tervét! Kötelezd el magad a terv iránt, és döntsd el, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy elérd a céljaid!

Gondolj bele, hol lehetsz egy év múlva, ha elkezdesz szorgalmasan kilépdelni az adósságból! Utána, tedd meg ezeket a lépéseket naponta, és hagyatkozz Isten bölcsességére és kegyelmére, hogy ő elvégezze a nehezét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha most nem lenne adósságod, mi lenne másképp az életedben?
  • Képzeld el, hogy hova szeretnél eljutni egy év múlva anyagi szempontból! Mit kell megtenned minden nap, hogy elérd ezt a célt?
  • Miért utálja a legtöbb ember a fegyelem gondolatát, amikor a pénzügyekről van szó?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása