Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Túl fáradt vagy ahhoz, hogy jól szeress másokat?

2020. február 13. 03:00 - Lilla:)

20200213.jpg

„Te alkottad testemet, Uram; most adj értelmet, hogy figyeljek parancsaidra!” (Zsolt 119,73 TLB fordítás).

Nehéz szeretni, amikor fáradt vagy.

Ez az igazság: a fizikai állapotod nagy hatással van a kapcsolataidra. Ha energikus vagy, az nagy különbséget jelent!

Mi történik a kapcsolataiddal, amikor kimerülsz? A kis dolgok is hirtelen hatalmas problémákká válnak. Talán házsártosabbá, védekezőbbé vagy épp kritikusabbá válsz, amikor kimerülsz.

Ha elkötelezett vagy abban, hogy jobban fogod szeretni a többieket, alakíts ki olyan szokásokat, amik fizikálisan megújítanak! A Biblia rengeteg tanítása szól az egészségről, azonban a három legfontosabb dolog: a megfelelő pihenés, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás.

Pihenés. A 127. zsoltár 2. verse azt mondja: „Értelmetlen kora reggeltől késő estig olyan keményen dolgoznotok... Mert Isten azt szeretné, hogy azok, akiket ő szeret, megfelelően pihenjenek” (TLB fordítás). Ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy szeresd a gyermekeidet, a házastársadat vagy a szobatársadat, akkor a probléma elsődlegesen fizikális, nem pedig szellemi. Csodálatos, hogy mennyivel nagyszerűbbnek tűnik minden egy kiadós alvás után!

Kiegyensúlyozott étrend. A Biblia azt mondja: „Te alkottad testemet, Uram; most adj értelmet, hogy figyeljek parancsaidra!” (Zsolt 119,73 TLB fordítás). Isten csodálatos örömökben részesít minket, melyeket élvezhetünk, és megízlelhetünk. Azért van az étel, hogy élvezzük. Azonban bölcsességet is adott nekünk, hogy tudjuk, hol a határ; mire van szüksége a testünknek, és mire nincs. Csak eszerint kell tennünk.

Rendszeres mozgás. „Isten nagy áron vásárolt meg benneteket. Ezért tehát testetek minden részével neki szerezzetek dicsőséget!” (1Kor 6,20 TLB fordítás). Hogy legyőzd a fáradtságot, rendszeresen mozognod kell. A tanulmányok azt mutatják, hogy a mozgás növeli az energiánkat.

Isten nem azért alkotott meg, hogy kimerülten haladj végig az életen. Amikor túl fáradt vagy ahhoz, hogy jól szeress másokat, gondold végig a következőket: mennyit pihentél mostanában, mit ettél, és milyen gyakran mozogtál? Aztán hozz jobb – és gyakran nehezebb – döntéseket, hogy vigyázz magadra!

Hosszútávon csak így fogsz jól járni mind te, mind azok, akiket szeretsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok az életedben, amik elveszik az időt a pihenéstől? Ezek valóban fontosabbak, mint az egészséged?
  • Miben kaptál már eddig is bölcsességet Istentől az étrendedet illetően, amit nem követsz?
  • Ha úgy gondolod, hogy túl fáradt vagy ahhoz, hogy elvégezz néhány gyakorlatot, akkor mégis mi fogja visszaadni az energiád? Ki akarsz próbálni egy egyszerű gyakorlatot, mint például, hogy gyalogolj napi fél órát a következő pár napban, hogy lásd, milyen hatással van rád?

*(Daily hope by Rick Warren, 2020.01.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása