Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az érzelmi egészség egészséges kapcsolatokhoz vezet

2020. február 14. 03:00 - daniella_89

20200214.jpg

„A vidámság egészségben tart” (Péld 17,22 GNT fordítás).

Ha fizikailag szükséged van a feltöltődésre, a tested különböző jeleket küld. Ha korog a gyomrod, ideje enned valamit. Ha a szemhéjad elnehezül, ideje aludni térned.

Ezeket a jeleket hajlamosak vagyunk észrevenni, de sokszor átsiklunk más jeleken, amik azt jelzik, hogy érzelmi feltöltődésre van szükségünk: a túlterheltség érzetén, az indulatosságon, egy türelmetlen kiakadáson vagy emberek elkerülésén. Ha az érzelmi tankod kiürülőben van, semmi kedved szeretni az embereket.

Azért, hogy továbbra is jól szerethess, és megtehess mindent amire Isten hívott, tartsd feltöltve az érzelmi tankodat! Hogyan tudod ezt megtenni?

Először is, szakíts időt arra, hogy egyedül legyél! Még Jézus is visszavonult a tömegtől, hogy feltöltődhessen érzelmileg. Márk evangéliuma 6. fejezetének 31. verse azt mondja: „Ezután Jézus azt tanácsolta: »Menjünk távolabb a tömegtől egy időre, és pihenjünk meg!« Mert sok ember jött és ment, és alig volt idejük enni” (TLB fordítás). Azok az emberek, akik mindig rendelkezésre állnak, valójában nem állnak teljesen rendelkezésre, hacsak nem szánnak időt a pihenésre.

A következő dolog, amit tehetsz, hogy végiggondolod, milyen tevékenységek mozgatnak meg benned újult energiákat. Mik azok az életedben, amiktől feltöltődsz? Mindannyiunknak másra van szükségünk ehhez, mert különbözőek vagyunk. Ezek között lehetnek hobbik, egy sport, valamiféle kézműves elfoglaltság vagy játék. Találd meg, mi az, ami feltölt érzelmileg, és keríts rá időt!

Jézus volt a legintenzívebb misszió-központú ember, aki valaha is élt. A Biblia mégis azt mondja: „Az Ember Fia eljött élvezve az életet” (Mt 11,19 PHILLIPS fordítás). Nem azért vagy, hogy állandóan kimerült legyél. Isten azért alkotott, hogy jobban hasonlíts Jézusra.

Végül pedig fejleszd a nevetési szokásodat! A Biblia azt mondja: „A vidámság egészségben tart” (Péld 17,22 GNT fordítás). A nevetés megnöveli a testedben a T-sejtek számát , ami emeli az ellenálló képességet, és endorfint szabadít fel az agyadban. A nevetés jót tesz az egészségednek. Isten ajándéka ez, ami nem csak élvezetesebbé teszi számodra az életet, de másokat is segít jól szeretni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jelek mutatják az életedben, hogy szükséged van érzelmi feltöltésre?
  • Hogyan tölt fel érzelmileg a kedvenc tevékenységed? Hogyan illesztetted be az időbeosztásodba?
  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban és a prioritásaidban, hogy több időt tölthess egyedül?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása