Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha megbántottak, válaszd a megbocsátást a kesergés helyett!

2020. március 12. 03:00 - Lencsés Tamás

„Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,31–32 RÚF).

Az embert életében többször elkerülhetetlenül megbántják. Van, hogy valaki szándékosan, mások akaratuk ellenére bántanak meg téged. A fájdalomra adott válaszod határozza meg, hogyan hat rád az, hogy megbántanak.

Ha megbocsátasz, képes vagy továbblépni, és boldog lenni. Ha a kesergést választod, tulajdonképpen megengeded valakinek, hogy egész életedet tönkre tegye. Ráébredsz, hogy a keserűség olyan, mint a bumeráng. Mindig visszatér hozzád, és jobban bánt téged, mint bárki mást.

Pál apostol, az egyik korai keresztény arról beszél, hogy mennyire romboló a keserűség. Az efezusiakhoz írt levelében azt mondja: „Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Ef 4,31–32 RÚF).

Mi a keserűség ellenszere? A megbocsátás. Pál apostol azt mondja, kövesd Isten példáját, aki megbocsát neked Krisztusban.

Van valaki, aki iránt keserűség tölt el? Egy régi barát vagy barátnő? Egy munkáltató? Egy volt házastárs? Egy szülő vagy egy gyermek? Esetleg tanár, szomszéd vagy barát? Engedd meg, hogy Jézus kiürítse ezt a keserűséget a lelkedből. Válaszd azt az utat, hogy megbocsátasz annak az embernek, ahogy Isten megbocsát neked. Engedd, hogy Isten megszabadítson a keserűségtől, és szívedben helyet szabadítson fel a kedvességnek és az együttérzésnek.

Amikor Jézus imádkozni tanította követőit, mondta nekik, hogy így szóljanak: „És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek” (Mt 6,12 RÚF).

Lényegében erről van szó: „Uram, bocsáss meg nekem úgy, ahogy én is mindenki másnak”. Ez egy hatalmas elvárás! Ha azonban betartod, és ugyanúgy megbocsátasz másoknak, ahogyan te is elvárod, hogy neked megbocsássanak, ez segít abban, hogy távol tartsd a keserűséget.

Lehet, hogy már mélyen megbántottak téged. Valószínű úgy érzed, lehetetlen megbocsátanod, és ezzel együtt azt is kétségbe vonod, hogy egyedül meg tudsz-e bocsátani. Ezért van szükséged Jézus Krisztusra.

Csak Isten ereje képes arra, hogy a gyűlöletet szeretettel váltsa fel, és megszabadítson téged attól a keserűségtől, amely a mély fájdalmakból táplálkozik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ismersz valakit, aki keserűségben él? Ismersz olyat, aki a megbocsátás szabadságában él? Milyen különbségeket látsz az életükben?
  • Mikor élted át azt a szabadságot, ami a megbocsátásból jön?
  • Milyen keserűség van a szívedben? Írd le annak a nevét, akinek meg kell, hogy bocsáss, és kérd Istent, hogy segítsen megszabadulni a keserűségtől, azáltal, hogy megbocsátasz!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása