Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan engedd a Bibliának, hogy megváltoztasson?

2020. április 22. 03:00 - Tomes Lívia

20200422.jpg

„Ne csak hallgasd az Igét, és így megtéveszd önmagad! Csináld is, amit mond!” (Jak 1,22 NIV fordítás).

Képzeljük el, hogy komolyan veszed testi egészségedet. Vásárolsz egy könyvet a sportolásról, és ezt elmondod egy barátodnak is. „Ez megváltoztatja az életemet!” – mondod.

Aztán hat hónappal később ismét találkozol barátoddal, és az alakod még mindig ugyanolyan. „Ez a legjobb könyv, amit valaha olvastam„” – mondod. „Aláhúztam részeket, egész szakaszokat tanultam meg, sőt még egy tanulmányozó csoportot is létrehoztam erről.”

De soha nem gyakoroltad azt, amit a könyv tanított neked, így ez nem változtatott meg téged.

Lehet, hogy ugyanezt csinálod Isten Igéjével? Talán megjelölöd a Bibliai szakaszokat, de hagyod-e, hogy a Biblia megjelöljön téged?

Jakab levele azt mondja: „Ne csak hallgasd az Igét, és így megtéveszd önmagad! Csináld is, amit mond!” (Jak 1,22 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy megkapd a Biblia áldásait, válaszolnod kell rá, és hagyni, hogy az megváltoztasson.

Ha eddig nem gyakoroltad a választ Isten Igéjére, akkor nehéz lehet eldöntened, hogy hogyan is kezd. Íme, néhány kérdés, amit tégy fel magadnak, amikor olvasod a Szentírást:

  • Olyan bűnre mutat rá, amit meg kell vallanom, vagy egy olyan hozzáállást jelez, amin változtatnom kell?
  • Isten parancsot ad, hogy engedelmeskedjek, vagy egy példát mutat, amit követnem kell?
  • Van-e olyan imádság a Szentírásnak ebben a részében, melyet imádkozhatok magamért vagy más emberekért?

Kezd el ezekkel a kérdésekkel! Ahogy a válaszokat elkezded beépíteni életedbe, hamarosan rájössz, hogy nem ugyanaz az ember vagy.

A Biblia fordítások között van egy úgy nevezett „Élő Biblia” fordítás. Így kell tennünk mindnyájunknak: élő Bibliának lenni. A legjobb fordítása a Szentírásnak az, ha lefordítod azt az életedre, és hagyod, hogy megváltoztasson.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtatott meg téged a Szentírás valamelyik része?
  • Milyen Szentírás-részeket olvastál a közelmúltban, majd átsiklottál rajtuk anélkül, hogy hagytad volna, hogy azok megváltoztassanak?
  • Válassz ki egy részt a Szentírásból, amit el akarsz olvasni! Ha nem tudod, hogy melyik legyen az, keresd meg a Jakab levelének első fejezetét, amelyről ma szó volt! Olvasás közben tedd fel a kérdéseket a fenti listából, majd válaszolj rájuk! Hagyd, hogy Isten szava megváltoztasson!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása