Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretnél növekedni lélekben? Fogadd el a Biblia hatalmát!

2020. április 24. 03:00 - Deltajulietttango

20200424.jpg

„Istennek minden szava színigaz” (Péld 30,5).

A csecsemőnek sok dologra van szüksége a növekedéshez, de a legnyilvánvalóbb követelmény a táplálék. Tarthatod kézben, ringathatod és énekelhetsz neki, de tej nélkül a baba nem fog növekedni.

A szívünkkel ugyanez a helyzet. A szellemi növekedéshez szellemi táplálékra van szükségünk. Ezt a Bibliából szerezzük be, az Isten szavából. Péter első levele azt mondja: „Mint az újszülött csecsemők, vágyjatok az Ige tiszta tejére, hogy rajta felnőjetek az üdvösségre” (1Pt 2,2 CSB fordítás).

De lehet úgy is olvasni a Bibliát, hogy semmi értelmeset nem olvasol ki belőle. Ugyanis „kulcsokra” van szükséged a Szentírás feloldásához. Az egyik kulcs a Biblia tekintélyének, vagy hatalmának elfogadása.

A Biblia azt mondja magáról, hogy Isten Igéje: „Ezért mi is szüntelenül hálát adunk Istennek, hogy amikor hallgattátok Isten általunk hirdetett Igéjét, nem emberi beszédként fogadtátok be, hanem Isten beszédeként, aminthogy valóban az, és annak ereje munkálkodik is bennetek, akik hisztek” (1Thessz 2,13).

Az egyik oka annak, hogy a mai világban olyan sok a zavar, az az, hogy az emberek olyan sok különféle tekintélyre hallgatnak, és mindenki azt kérdezi: „Kinek is van igaza?” Akár felismered, akár nem, van tekintély az életedben. Az, amit döntéseidnél használsz.

Az emberek gyakran négy megbízhatatlan tekintélyforrást használnak a Szentírás helyett:

1. Közvélekedés. Azok a személyek, akik ezt a tekintélyforrást követik, azt mondják: „De hát mindenki ezt csinálja!” Még Mózes második könyve 23. fejezetének a 2. verse is figyelmeztet: „Ne állj a rosszat akaró többség mellé!”

2. Hagyomány. Ezek az emberek azt mondják: „De mindig is így csináltuk!” Jézus kora néhány vallásos emberének azt mondta: „Az Isten parancsolatát elhagyva az emberek hagyományához ragaszkodtok” (Mk 7,8).

3. Értelem. Ez a megbízhatatlan forrás azt mondja: „Nos, logikusnak tűnik; észszerűnek tűnik.” A Szentírás azonban óva int, hogy az intellektusunkat mint tekintélyforrást használjuk: „Van olyan út, amely az ember számára helyesnek tűnik, de végül halálhoz vezet” (Péld 16,25 NIV fordítás).

4. Személyes érzések. Az Egyesült Államok egész területén találtok olyan embereket, akik azt mondják: „Hiszem, mert érzem.” De a Biblia beszél olyan időszakról, amikor ennek a hozzáállásnak köszönhetően a világban anarchia volt: „Mindenki azt cselekedte, ami jónak látszott a szemében” (Bír 21,25 KJV fordítás).

Csak egy teljesen megbízható tekintély létezik az életben: Isten Igéje. Ahogy Pál második levele Timóteushoz 3. fejezetének a 16. és 17. versei írják: Az egész Bibliát isteni ihletés adta nekünk, és hasznos arra, hogy megtanítsa nekünk, mi az igaz, és beláttassa velünk, mi a rossz az életünkben; tisztázzon bennünket, és segítsen, hogy azt tegyük, ami helyes. Ez Isten útja arra, hogy minden szempontból jól felkészültté tegyen bennünket(TLB fordítás).

A példabeszédek könyve 30. fejezetének az 5. verse egészen egyszerűen pedig azt mondja: „Istennek minden szava színigaz.”

Helyezd el ma ezt jól a szívedben: „El fogom fogadni a Bibliát, mint egyetlen tekintélyt az életem minden kérdésében.” Amikor elfogadod ezt a felsőbb hatalmat, elkezdesz majd egyre többet kihozni a Bibliából.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • A csecsemőknek tejre van szükségük a növekedéshez. Te mire támaszkodsz szellemi növekedésedben?
  • Az emberek néhány megbízhatatlan tekintélyforrásban hisznek: a közvélekedésben, a hagyományban, az észérvekben és a személyes érzésekben. Ezek közül melyik csábít, hogy kövesd? Hogyan tapasztaltad meg, amikor átvertek téged?
  • A Biblia az életed számára a megbízható, végső hatalom. Milyen lehetne az életed, ha rábíznád magad, és nem a megbízhatatlan tekintélyforrásokra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása