Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miként fogadd szívedbe Isten Igéjét?

2020. április 25. 03:00 - Lencsés Tamás

20200425.jpg

„Ezért tehát még jobban kell figyelnünk a hallottakra, hogy valamiképpen el ne sodródjunk” (Zsid 2,1).

A Biblia Isten egyik legnagyobb ajándéka számunkra. Egy ki nem nyitott biblia azonban értéktelen. A Bibliában rejlő üdvösség feltárásához be kell engedned ezeket az igazságokat az életedbe. Ennek egyik módja, ha figyelmesen, és nyitott szívvel fogadod Isten Igéjét. Jézus azt mondja: „Akiknél a köves helyre esett, azok amikor hallják, örömmel fogadják az igét, de nem gyökerezik meg bennük: [...] Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok!” (Lk 8,13.18).

A Szentírásban a „fogadás” szó a görög dekhomai szóból származik, amely szó szerint azt jelenti: „üdvözölni”. Üdvözölheted Isten Igéjét mint a nagylelkű házigazda, aki egy érkező idegent köszönt.

Ez a sor azonban figyelmeztetést is foglal magában. Figyelned kell arra, hogyan fogadod Isten Igéjét. Fogadd azt nyitott, tanulásra fogékony hozzáállással.

Ez többről szól, mint hallgatni. Mindannyian hallgattunk már valakit beszélni anélkül, hogy igazán figyeltünk volna mondanivalójára. Az is elképzelhető, hogy miközben ma ezt az áhítatot olvasod, csak a szavakat olvasod, de nem figyelsz arra, amit igazán üzenni akar. Amíg a szemeid olvasnak, a gondolataid millió kilométerre vannak.

A Szentírás szerint „fogadnunk kell” Isten Igéjét. Gondolj például a Wi-Fi kapcsolatra! Ha erős a WI-Fi kapcsolat, gyorsan és zökkenőmentesen letöltheted mindazt, amit szeretnél. Ellenben, ha nem erős, akkor előfordulhat, hogy eszközöd soha nem jeleníti meg azt, amire szükséged van.

Ugyanígy van ez Isten Igéjével is. Időnként nincs szoros kapcsolatunk vele. Pedig ez megakadályozza, hogy igazán fogadni tudjuk Isten Igéjét.

Időnként gyengébb a kapcsolatunk a Bibliával, de csak azért, mert nem figyelünk igazán. Más esetekben előfordulhat az is, hogy valami akadályozza ezt a kapcsolatot. Lehet, hogy Istennel vagy valaki mással fennálló kapcsolatod megszakadt. Hozd rendbe ezeket a kapcsolatokat! Ennek köszönhetően azt fogod észrevenni, hogy erősebb lesz a kapcsolatod Isten Igéjével, és Isten képes lesz ezt arra használni, hogy beszéljen veled.

A zsidókhoz írt levél 2. fejezetének 1. verse így szól: „Ezért tehát még jobban kell figyelnünk a hallottakra, hogy valamiképpen el ne sodródjunk.”

Hogyan tudjuk megtartani Isten Igéjét ahelyett, hogy hagynánk elsodródni azt? Az egyik módja lehet az, hogy jegyzeteket készítünk. Válaszd ki ennek az áhítatnak egyik részét, amelyben Isten szólt hozzád, és írd fel egy jegyzetbe a telefonodban vagy a naplódban.

Honnan tudhatod, hogy mikor fogadod nyitott és figyelmes szívvel Isten Igéjét?  Érezni fogod, hogy az életed megváltozik. Az apostolok cselekedetei 2. fejezetének a 44. verse így szól: „Akik hallgattak a szavára, megkeresztelkedtek, és azon a napon mintegy háromezer lélek csatlakozott hozzájuk.”

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Készíts egy listát akár papíron, vagy a telefonodban, vagy csak a gondolataidban mindazokról a dolgokról, amiket meg tudsz tenni, hogy felkészülj egy idegen fogadására. Milyen hasonló módon tudsz felkészülni arra, hogy elfogadd a Szentírás igazságát az életedben?
  • Vannak olyan kapcsolatok az életedben, amelyek rendezetlenek, és zavarhatják Isten Igéjéhez fűződő kapcsolatodat? Mi az, amit ma megtehetsz, hogy az egyik ilyen kapcsolatot helyre tudd hozni?
  • Tudhatod, hogy nyitott és figyelmes szívvel fogadod Isten Igéjét, amennyiben az megváltoztat téged. Mit gondolsz, miként változtatta meg a Szentírás az életed?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.18.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása