Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazi hit több, mint csupán szavak

2020. június 15. 03:00 - daniella_89

20200615.jpg

„Mi jó abban, kedves testvéreim, ha azt mondjátok, van hitetek, de nem mutatjátok meg azt cselekedeteitekkel? Üdvözíthet ilyen hit bárkit is?” (Jak 2,14 NLT fordítás).

Az Egyesült Államokban sok ember vallja magát kereszténynek: a legutóbbi kutatások szerint a lakosok 70%-a.

Sok ember közülük mégis – úgy tűnik – a saját szabályai szerint éli az életét, nem Isten Igéjében bízva. Amit a hitükről mondanak és az, ahogyan az életüket élik, nem összeegyeztethető. Az igazi hit több, mint csupán szavak, amiket kimondanak.

Mondhatom például, hogy én vagyok a világ legjobb táncosa, de ez nem teszi ezt igazzá, és abban a pillanatban, amint elkezdek táncolni, tudni fogod, hogy nem is igaz.

Attól, hogy azt mondod, van hited, nem jelenti azt, hogy valóban van. Ezt írja Jakab a mai igerészben: mi haszna annak, ha azt mondod, van hited, ha ez nem jelenik meg abban, ahogyan élsz, és ahogyan cselekszel?

Jakab nem azt mondja, hogy a cselekedeteink üdvözítenek. A Biblia egyértelműen megfogalmazza, hogy Jézusba vetett hit által van üdvösségünk, nem kell hozzá se több, se kevesebb. De a hozzáállásunk és cselekedeteink a hitünk bizonyítékainak kellene lenniük.

Ez a különbség a hamis és az igazi hit között. Ebben a járványos, felfordult időszakban a hitünk igazi kell, hogy legyen. Az ezekre az eseményekre adott válaszainknak hitből, és nem félelemből kellene fakadniuk. Itt az idő a hitet cselekedetekre váltani.

Istennek ezernyi ígérete van a Bibliában. Szükséged van ezekre, hogy most stabil és erős maradhass. De ahhoz, hogy ezeket az ígéreteket elérhesd, teljes szívvel bíznod kell Istenben. Ez az a fajta hit, ami megválaszolt imákhoz és megváltozott élethez vezet. Ez az a hit, ami megment.

Honnan tudhatod tehát, hogy igazi hited van, ami megáll az élet legnagyobb nyomásában is? Vess egy pillantást a cselekedeteidre, és nézd meg, alátámasztják-e azt, amit mondasz, hogy hiszel.

Amint ezt teszed, emlékezz arra, hogy az a jó ír, hogy nincs kárhoztatás Krisztusban. Ha úgy gondolod, a hited nem igazi, mondd el Istennek! Mondd el neki, hogy nem a hited szerint éltél! Mondd el, hogy most már ezt akarod, és figyeld, hogyan kezdi átformálni az életedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módokon mutathatjuk meg a hitünket a COVID-19 járvány idején?
  • Hogyan lesz a hited több puszta szavaknál? Milyen módon egyeztethető össze az életed azzal, amit mondasz, hogy hiszel? Miben kell változtatnod?
  • Jézus ezt mondja: „Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát” (Mt 7,21). Hogyan kapcsolódik ez a vers a mai áhítathoz?

 

Hit által van üdvösségünk

Jakab nem azt mondja, hogy a cselekedeteink üdvözítenek. A Biblia egyértelműen megfogalmazza, hogy a Jézusba vetett hit által van üdvösségünk, nem kell hozzá se több, se kevesebb. A Biblia ezt mondja: „Isten kegyelemből megmentett, mikor hittél. Ezért nem vehetsz elismerést, ez Isten ajándéka. Az üdvösség nem jutalom a jó dolgokért, amiket tettünk, ezért egyikünk sem dicsekedhet” (Ef 2,8–9 NLT fordítás).

Hit által viszont Isten átformál, így a hozzáállásunk és cselekedeteink bizonyítani fogják, hogy benne bízunk. Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 10. verse ezt mondja: „Mert Isten mesterművei vagyunk. Újjáteremtett minket Krisztus Jézusban, így meg tudjuk tenni azokat a jó dolgokat, amiket régen eltervezett számunkra” (NLT fordítás).

Ha még sosem vetetted a bizalmadat Krisztusba, itt az ideje, hogy megtedd. Ahhoz, hogy lásd, hogyan, nézd meg ezt az angol nyelvű videót, amiben megosztom: „Mit jelent Jézust követni?” https://pastorrick.com/know-god/

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása