Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan győzzük le az előítélet bűnét?

2020. június 22. 03:00 - gerbeaud

„Ha ellenben betöltitek a királyi törvényt az Írás szerint: »Szeresd felebarátodat, mint magadat!«, helyesen cselekedtek. De ha személyválogatók vagytok, bűnt követtek el, és a törvény mint törvényszegőket marasztal el titeket” (Jak 2,8–9).

Az előítélet súlyos bűn és nem egy egyszerű szabálytalankodás, ami felett Isten szemet huny. Másnak hívni, mint bűn, ellentmondana annak, amit a Biblia tanít: „Ha ellenben betöltitek a királyi törvényt az Írás szerint: »Szeresd felebarátodat, mint magadat!«, helyesen cselekedtek. De ha személyválogatók vagytok, bűnt követtek el, és a törvény mint törvényszegőket marasztal el titeket” (Jak 2,8–9).

Ez elég világos. De ahogy körbeutaztam a világot, arra a következtetésre jutottam, hogy az előítélet, különösen a faji előítélet a világon a leggyakoribb bűn. Mindegy, hogy a világ mely részén jársz, biztos van valaki, aki nem szereti a másikat. Mindenütt találsz ilyet. Bár ez számtalan módon megnyilvánul a társadalomban, sok ember letagadná, hogy másokkal szemben bármilyen előítélete van.

A faji kibékülés első lépése: be kell ismerünk, és meg kell vallanunk az előítéleteinket. Miért? Mert a fajgyűlölet „bűnprobléma” és nem „bőrprobléma” [szójáték: "racism is a sin problem, not a skin problem" – a ford.]. Ez nem valamilyen jelentéktelen ügy Isten szemében. Ez az evangélium kellős közepe.

Lehet, hogy téged is úgy neveltek – mint sokakat másokat –, hogy ne bízz abban, aki másmilyen, vagy tarts tőle távolságot. Valószínűleg kényelmesebben érzed magad hozzád hasonló emberekkel. Ilyen az emberi természet.

De ettől még meg kell tanulnunk úgy látni az embereket, ahogyan Isten látja őket. Hogyan tanulod meg úgy szemlélni azokat, akik belépnek az életedbe, ahogyan Isten látja őket? De az ÚR ezt mondta Sámuelnek: Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van” (1Sám 16,7). Azt nézd, ami a másik szívében van.

Ha meg akarod ismerni azt, hogy mi van a másik szívében, fel kell hagynod a viccelődésekkel és a felszínes kapcsolatokkal. Meg kell ismerned a másikat! Kérdéseket kell feltenned, és jól oda kell figyelned a válaszokra. Empatikusnak kell lenned, tele jóindulattal.

Kezdd a saját szíveddel! Valld meg az előítélet bűnét. Aztán kérd Isten segítségét, hogy úgy lásd az embereket, ahogy ő látja őket. Kérdd, hogy használjon téged az emberek egymás közötti és még inkább Istennel való kibékítésében.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a reakciód, amikor az emberek faji kérdésekről kezdenek beszélgetni? Mit gondolsz, mi az, amit Isten akar, hogy először tégy, amikor az emberek előítéleteikkel telve osztják meg veled, amit átéltek?
  • Ahhoz, hogy valamit igazán megtanulj, aktívan kell gyakorolni azt. Milyen módon tudod gyakorolni a faji megbékélést ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása