Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A valódi hit megváltoztatja az életeket

2020. június 29. 03:00 - Anika Enikő

20200629.jpg

„Valaki esetleg így érvelhet: »Vannak, akiknek hitük van, másoknak meg jó tetteik.« Erre azt válaszolom: »Hogyan tudod megmutatni nekem a hitedet, ha nincsenek jó tetteid? Én a jó tetteim által fogom megmutatni neked a hitemet«” (Jak 2,18 NLT fordítás).

Néhányan azt gondolják, hogy a hit csupán beszélgetés. Egy ötlet, amit meg lehet beszélni, vagy teológia, amiről vitatkozni lehet.

Ám a hit ennél sokkal, de sokkal több. Jakab apostol azt tanítja nekünk, hogy a hit átalakítja az életünket.

Jakab levele 2. fejezetének 18. versében ez áll: „Valaki esetleg így érvelhet: »Vannak, akiknek hitük van, másoknak meg jó tetteik.« Erre azt válaszolom: »Hogyan tudod megmutatni nekem a hitedet, ha nincsenek jó tetteid? Én a jó tetteim által fogom megmutatni neked a hitemet«” (NLT fordítás). Itt Jakab arról az emberről beszél, aki azt gondolja, hogy a hit elválasztható a cselekedetektől, hogy az Isten szavába vetett hit és a jó cselekedetek nem kapcsolódnak össze.

Jakab azonban azt is mondja, hogy nem láthatja a hited, ha nem a jó cselekedeteiddel mutatod meg.

Az ő élete a hite által változott meg, tehát Jakab azt mondja, hogy bizonyítani tudja a hitét azzal, hogy megmutatja, hogyan szolgálja Istent és az embereket.

Egyik módja ennek a szeretet figyelembevétele. A szeretet nem látható mindaddig, amíg cselekedetekben nem nyilvánul meg. Ugyanígy az egyetlen mód, hogy megtudd, valakinek igaz hite van, ha látod hogyan él.

Jakab lényegében azt mondja: „Ha azt állítod, hogy keresztény vagy, akkor jogom van ahhoz, hogy megkérjelek: bizonyítsd be a tetteiddel!”

A lényeg az, hogy valaki, aki olyan nagy, mint Isten, egyszerűen nem léphet be úgy az életedbe, hogy látványosan ne változtatna meg. „Ez azt jelenti, hogy az, aki Krisztushoz tartozik, új személlyé lett. A régi élet elmúlt; az új élet elkezdődött” (2Kor 5,17 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az Istenben való hited hogyan formál át téged?
  • Amikor Jakab a hitről beszél, azt mondja: „Mutasd meg nekem!” Hogyan mutatod meg másoknak a hitedet?

Jakab nem azt mondja, hogy cselekedeteink mentenek meg bennünket. A Biblia egyértelmű, hogy a Jézusba vetett hit ment meg bennünket, nem több és nem kevesebb. A Biblia ezt mondja: „Isten mentett meg benneteket az ő kegyelméből, amikor hittetek. És ezt nem érdemelhetitek ki; ez Isten ajándéka. A megváltás nem jutalom a jó dolgokért, amiket tettünk, így egyikünk sem dicsekedhet vele” (Ef 2,8-9 NLT fordítás).

Ám hitünkön keresztül Isten átformál bennünket, így a hozzáállásunk és a cselekedeteink bizonyítják a benne való bizalmunkat. „Mert mi Isten mesterművei vagyunk. Ő teremtett minket újjá Krisztus Jézusban, így megtehetjük azokat a jó dolgokat, amiket számunkra régen eltervezett” (Ef 2,10).

Ha még soha nem vetetted bizalmadat Jézusba, akkor itt az idő, hogy megtedd. Hogy megtudd, miként teheted ezt meg, nézd meg ezt az angol nyelvű videót, ahol megosztom veled: „Mit jelent Krisztust követni?”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása