Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazság az árnyékokról

2020. július 03. 03:00 - ReveSz

nature-1593468525112-9121.jpg

„Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem” (Zsolt 23,4).

A stressz egyik legkomolyabb forrása a veszteség. Elveszítheted a munkádat, az egészséged, a pénzedet, a hírnevedet vagy a szerettedet. És a koronavírus járvány valószínűleg fel is erősíti a stresszt.

Mikor az ember veszteségen megy keresztül, két közös reakció van. Az egyik a félelem, a másik pedig a bánat. A bánat jó. A bánat az út ahhoz, hogy keresztül mehessünk az élet változásain. Valójában, ha nem éled meg a bánatot, akkor meg fogsz rekedni! A bánat nem fog megölni, hogy ha kiengeded magadból.

A másik oldalon viszont ott a félelem, és ez rossz dologgá tud válni. Nem egyszer a Biblia azt mondja: „Ne bánkódj!”, „Ne szomorkodj!” vagy „Ne sírj!” Amit ezzel mondani akar az az, hogy „Ne félj!” És ezt 365-ször mondja! A bánat nem bénít meg minket, de a félelem igen.

A 23. zsoltár 4. versében Dávid azt mondja: „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem.”

Dávid tudta, hogy a pásztoroknál mindig volt egy bot és egy vessző, hogy megőrizzék a bárányaikat. És tudta, hogy Istennek megvolt az ereje, hogy megőrizze őt. Dávid megbízott Istenben, még a halál árnyékának völgyében is.

Mi most mindannyian egy sötét völgyön megyünk keresztül, és dönthetünk úgy, hogy bízunk Istenben még akkor is, ha a sötétségben még nem is látjuk a kifelé vezető utat.

De van egy jó hírem a nagy, ijesztő árnyékokról. Nem létezik árnyék fény nélkül. Ha látsz egy árnyékot, ez azt jelenti, hogy egy fényforrás van a közelben.

A kulcs, hogy mikor a halál árnyékának völgyén mész keresztül, fordítsd a hátad az árnyéknak, és tekints a fény felé. Mert amíg a szemedet a fényen tartod – Jézuson, a világ világosságán –, az árnyék nem fog megijeszteni. 

Csak úgy, mint Dávid, bízz az Úrban a sötét völgyön keresztül is, és imádkozz: „Amikor elcsügged a lelkem, te akkor is ismered utamat” (Zsolt 142,4).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen völgyeken mentél keresztül az elmúlt időben? Miért olyan ijesztőek számodra?
  • Hogyan tud a Szentírás tanulása segíteni abban, hogy szembenézz az életedben lévő félelmekkel?
  • Szerinted miért van az, hogy a félelem túlstresszeli az embereket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása