Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Aki bocsánatot nyert, annak meg kell bocsátania

2020. július 06. 03:00 - gabormel

a-megbocsatas-az-erosek-erenye-a-gyengek-sohasem-bocsatanak-meg.jpg

„Viseljétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott. Emlékezz, az Úr megbocsátott neked, tehát neked is meg kell bocsátanod másoknak!” (Kol 3,13 NLT fordítás).

Megbocsátunk, mivel bocsánatot nyertünk.

Isten elvárja, hogy kegyelmet mutassunk mások iránt, mivel ő is megkegyelmezett nekünk. Szeretetét azzal bizonyította, hogy elküldte Krisztust meghalni értünk, amikor még bűnösök voltunk (Róm 5,8).

Olykor könnyebb önzőnek lenni, mint megbocsátani másoknak. Az élelmiszerbolt hosszú sorában várakozva a lassú pénztárost látva azt érzed, mintha öt perc kiesett volna a napodból ahelyett, hogy meglátnád a munkahelye megtartásáért küzdő embert, vagy azt, aki csak néhány perccel ezelőtt kapta meg élete legrosszabb hírét.

Látsz valakit a családodban, aki küzd, és ez lemerít téged ahelyett, hogy meglátnád a reménytelenségét egy kétségbeejtő helyzetben. Az autópályán eléd vágó személyre gazemberként tekintesz, ahelyett, hogy úgy látnád őt, mint akinek szüksége van Isten szeretetére.

Mindannyiunknak szükségünk van Isten szeretetére. Azért jött Jézus Krisztus ebbe a világba, hogy megmutassa a kegyelmet az embereknek, hogy emlékezzünk arra, amit Isten értünk tett. Végső soron Isten a megbocsátással mutatja meg a kegyelmet, és ez a legalapvetőbb módja, amellyel megkér minket arra, hogy a megbocsátás révén mutassunk kegyelmet másoknak.

Az emberek gyakran kérdezik tőlem: „Hogyan legyen erőm a megbocsátáshoz? Nincs ennyi erő bennem.”

Az igazság az, hogy bennem sincs ennyi erő! Az egyetlen hely, ahol valaha erőt találtam a megbocsátáshoz az az, hogy arra emlékezem, Jézus mennyi mindent megbocsátott nekem. Amikor erre gondolok, ez erőt ad és kegyelmet, hogy megbocsássak másoknak.

Létezik egy történet egy Clara Barton nevű nőről, az Amerikai Vöröskereszt alapítójáról. Egy barátja egy különösen kegyetlen dologra emlékeztette, amit évekkel korábban követett el valaki ellene. A barát azt kérdezte: „Nem emlékszel?” Híressé vált válaszában azt monda: „Nem, világosan emlékszem, hogy elfelejtettem!”

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy helyesen cselekedett az, aki megbántott, vagy hogy nem lesznek következményei a tettének. Megbocsátás mellett is szembenézhet a történtek következményeivel.

Amikor lehetetlennek tűnik a megbocsátás, emlékezz arra, hogy Jézus is megbocsátott neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan akadályoz meg a neheztelés és a keserűség a célod betöltésében?
  • Mit kell elengedned ahhoz, hogy Isten segítségével meg tudj bocsátani, és irgalmas tudj lenni másokhoz?
  • A megbocsátásod hogyan hat másra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.29.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása