Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kísértésnek való ellenállás helyett fókuszálj újra!

2020. július 14. 03:00 - Besther

lens-3046269_1920.jpg

„Foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre” (2Kor 10,5).

Az ok, amiért könnyen legyőz bennünket a kísértés az, hogy megpróbálunk ellenállni ahelyett, hogy másra fókuszálnánk. Aminek ellenállsz, az nem tágít.

Minél többet gondolsz valamire, annál inkább vonzani fog téged. Tehát ha le akarod győzni a kísértést, ne harcolj ellene! Változtasd meg a fókuszpontodat!

„Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a jóval a rosszat!” (Róm 12,21). Ha az elméd tele van jó gondolatokkal, akkor nem marad már benne hely olyanoknak, melyek bűnre kísérthetnek.

A világjárvány alatt, miközben többet vagy otthon, szembenézhetsz visszatérő kísértésekkel. Bármi is legyen számodra a kísértés területe, el fogsz csüggedni, ha folyton harcolni próbálsz ellene; különösen akkor, ha folyamatosan megadod magad.

A kulcs az, hogy a figyelmedet összpontosítsd valami másra. Itt egy példa: ha tévénézés közben esel kísértésbe, akkor ne mondogasd magadnak: „Nem fogom ezt nézni.” Helyette vedd fel a távkapcsolót, és válts csatornát!

A kísértés mindig egy gondolattal kezdődik. Ha a Sátán nem tudja magára vonni a figyelmed, akkor nem tud megkísérteni. A hirdetők ugyanezt a taktikát alkalmazzák. Megkapják a figyelmedet, és aztán bevonják az érzelmeidet. Így a figyelmed mozgásba hozza az érzelmeidet, melyek cselekvésre indítanak.

Tapasztaltál már ilyet, hogy valaki megkérdezi tőled: „Éhes vagy?” És még ha eddig nem is voltál éhes, elkezdesz éhséget érezni. Vagy azt kérdezik: „Fáradt vagy?” És azt válaszolod: „Tudod, igazából bele sem gondoltam, de most, hogy kérdezed, egy kicsit fáradt vagyok.”

Ami felhívja magára a figyelmedet, az megragad.

Ezért van az, hogy amikor kísértésbe kerülsz, meg kell változtatnod a fókuszodat. Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 8. verse ezt mondja: „...testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!”

Minél inkább harcolsz egy kísértő gondolat vagy érzés ellen, az annál nagyobb irányítással bír feletted. Tehát ne harcolj! Fókuszálj újra, és cseréld ki gondolataidat jó dolgokkal, melyek még inkább Jézushoz hasonlóvá tesznek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként estél kísértésbe a járvány alatt, míg otthon voltál? Milyen módszerekkel tudod elterelni a figyelmed ezekről a kísértésekről?
  • Hogyan segítenek a megtanult igeszakaszok abban, hogy eltereld a figyelmed, amikor kísértésbe esel?
  • Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 8. verse alapján a Biblia szerint mire kellene a figyelmedet összpontosítanod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.07.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása