Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hatodik lépés egy krízisben: alázattal valld meg bűneidet Istennek!

2020. augusztus 31. 03:00 - gerbeaud

„Vétkeztünk, és rosszat tettünk. Fellázadtunk ellened, megvetettük parancsaidat és rendeleteidet. Visszautasítottuk, hogy hallgassunk szolgáidra, a prófétákra, akik a te felhatalmazásodból beszéltek királyunknak, hercegeinknek, őseinknek és a föld egész népének” (Dán 9,5–6 NLT fordítás).

Az elmúlt néhány napban megnéztük, hogyan imádkozzunk válság idején. Dániel próféta könyve 9. fejezete megmutatja nekünk Dániel imádságának hat alapelvét. Az első öt elv a következő:

  • Hagyjuk Istent szólni, mielőtt beszélnénk hozzá!
  • Összpontosítsuk a figyelmünket Istenre és keressük őt!
  • Szenvedélyesen fejezzük ki a vágyainkat!
  • Mutassuk ki a komolyságunkat!
  • Adjunk hálát Istennek a szeretetéért és az ígéreteiért!

Végül pedig arra van szükségünk, hogy alázatosan megvalljuk a bűneinket.

Isten nem fogja meghallgatni a gőgös panaszkodásainkat, de az alázatos beismerésünket igen. Isten az alázatosságra válaszol.

Isten már ismeri az össze ostobaságot, amit valaha elkövettél az életedben, de mégis azt akarja, hogy valld meg a bűneidet.

Hogyan válaszol Isten, amikor alázattal megvallod, hogy elrontottad? Megbocsátással, irgalommal és kegyelemmel válaszol.

Megvallani azt jelenti, hogy egyetértünk Istennel a bűneinket illetően. Megmondod Istennek, hogy neki van igaza: amit tettél, az bűn. Nem keresel kifogást. Nem hívod tévedésnek. Elismered, hogy rosszat tettél.

Legyél konkrét a beismerésedben, ahogy Dániel is az volt: „Vétkeztünk, és rosszat tettünk. Fellázadtunk ellened, megvetettük parancsaidat és rendeleteidet. Visszautasítottuk, hogy hallgassunk szolgáidra, a prófétákra, akik a te felhatalmazásodból beszéltek királyunknak, hercegeinknek, őseinknek és a föld egész népének (Dán 9,5–6 NLT fordítás).

Dániel nem fejezte be itt. A gyónása további tíz versen át folytatódott, ahogy lelkiismeretesen megnevezi bűneit. 

Egyetértett Istennel abban, hogy az izraeliták szégyent és gyalázatot hoztak magukra, hűtlenek voltak Istenhez, nem figyeltek arra, amit az ÚR mondott nekik, és megfeledkeztek Isten figyelmeztetéseiről.

Ez elég konkrét.

Dániel imádsága segít nekünk megérteni, hogy a be nem vallott bűneink miként teremtenek távolságot Isten között és miközöttünk. Ez egy erőteljes figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy Isten hogyan válaszol az imádságainkra, amint egyetértünk vele a bűneinkről. Ő mindig hűséges, hogy megbocsásson, amikor alázatos szívvel jövünk hozzá. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért küzdünk oly gyakran azzal, hogy őszinték legyünk Istennel a bűneikről, még akkor is, amikor mindent tud, amit valaha tettünk?
  • Hogyan láttad mások életében, hogy a hitüket aláásta a bűneik beismerésének visszautasítása? Megtörtént ez a saját életedben is?
  • Ha ezt még eddig nem tetted meg, hogyan tudnál időt szakítani arra, hogy beszélj Istennel, és megvalld neki a bűneidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása