Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A türelem kifizetődik

2020. szeptember 07. 03:00 - magyarosijulia

patience_in_relationships_740x400_2_1501136899_article_show_carosel.jpg

„Boldognak mondjuk azokat, akik kitartottak” (Jak 5,11 NIV fordítás).

Isten megjutalmazza a türelmet. Jakab levele 5. fejezetének 11. versében ezt olvassuk: „Boldognak mondjuk azokat, akik kitartottak" (NIV fordítás). Más szavakkal, a türelem kifizetődik.

Amikor türelmes vagy, a jellemed épül, elkerülöd a hibákat, és el fogod érni a céljaidat. Ha türelmes vagy, mások megbecsülnek, és boldogabbak lesznek a kapcsolataid. Sokféle áldás és előny származik a türelemből.

Feltűnt már – főleg most, a koronavírus idején –, hogy mennyire nehéz türelmesnek lenned, főleg amikor fáradt vagy? Mindannyian kimerültek és nyúzottak vagyunk a járvány okozta bizonytalanság és bolondulás miatt.

A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert egy idő után áldásokat aratunk majd, ha nem bátortalanodunk el, és nem adjuk fel” (Gal 6,9 TLB fordítás). 

Most ebben a várakozásokkal teli járványos időszakban is sok áldást nyerhetsz, ami a jellemedet, a körülményeidet, a családodat és Isten egyházát illeti. Ezek nem olyan jutalmak, melyeket csak most élvezhetsz, mert a Biblia azt mondja, a mennyben is lesz jutalom.

Jézus ezt mondja Máté evangéliuma 5. fejezetének 11. és 12. versében: „Áldottak vagytok, amikor az emberek bántanak és üldöznek titeket, és mindenféle gonoszat hazudnak rólatok énmiattam. Örüljetek és legyetek boldogok, mert nagy a jutalmatok a mennyekben...” (NIV fordítás). Amikor valaki bánt, talán a legerősebb vágyad az, hogy megbosszuld. Az elmúlt időben nagyon sok fájdalmat tapasztaltak az emberek amiatt, ahogy a járványra reagáltunk. Ezzel együtt pedig sokszor kísértést éreztünk arra, hogy visszavágjunk és kirobbanjunk.

Amikor kritizálnak téged, és nagy a kísértés, hogy visszavágj, előbb gondolkozz: megéri ez a vita, hogy lemondj arról a mennyei jutalomról, amit megígérted neked? Nem éri meg! Vezetőként sokszor ér kritika. Az emberek sokszor tévesen ítélnek meg, megkérdőjeleznek, kételkednek bennem, és felülbírálnak. Én megtanultam, hogy ne védjem meg magam. Csendben maradok, mert rájöttem, hogy akkor hasonlítok leginkább Jézusra, amikor nem vágok vissza. Akkor hasonlítasz leginkább Jézusra, amikor nem akarsz bosszút állni.

Akkor is, amikor vádolták és bántalmazták, Jézus azt választotta, ami helyes, és nem állt bosszút a krízisben. Amikor rábízod Istenre, hogy ő oldja meg azt, ha valaki megbánt téged, ő látja ezt a bizalmat, és megáld a döntésedért.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely kapcsolatokban a legnehezebb, hogy türelmet gyakorolj a világjárvány alatt?
  • Jobban értékeled-e az örökkévaló jutalmakat a földi jutalmaknál? Hogyan nyilvánul meg a válaszod a döntéseidben, amikor megbántanak vagy kritizálnak?
  • Hogyan segít a türelem az egészséges kapcsolatok létrehozásában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.08.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása