Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hagyj fel az ítélkezéssel!

2020. szeptember 16. 03:00 - Lencsés Tamás

„Úgy beszéljetek, és úgy cselekedjetek, mint akiket a szabadság törvénye ítél meg. Mert az ítélet irgalmatlan ahhoz, aki nem cselekedett irgalmasságot, az irgalmasság viszont diadalmaskodik az ítéleten” (Jak 2,12–13).

Jézus követőiként állandó feszültségben élünk.

Egyrészt tisztelni akarjuk Istent, és azt tenni, amit elvár tőlünk. Másrészt pedig a körülvevő világunkban minden közvetlenül szemben áll Istennel.

Az élet Isten királyságában ellentmond a világ dolgainak. Sok olyan dolgot fogsz tapasztalni, amely nem egyezik az értékeiddel, és – ami még fontosabb – Isten értékeivel.

Hogyan reagálsz rá?

Sajnos túl sok keresztény akként válaszol erre, hogy ítélkezik mások felett.

Jakab szerint, ha úgy ítélünk meg másokat, hogy nem mutatunk közben irgalmat, akkor Isten sem fog irgalmat gyakorolni irántunk. Isten irgalmat vár el az ítélkezés helyett.

Elkerülheted az ítélkezést azáltal, hogy szelíden kimondod azt, ami igaz. Elmondhatod másoknak, hogy az Istennel való engedetlenség negatív következményekhez vezet úgy, hogy mindeközben nem ítélkezel felettük.

Akkor válsz ítélkezővé, amikor megragadod az igazságot, és azt az emberek fejére olvasod annak érdekében, hogy felsőbbrendűnek érezd magad. Arra vagyunk hivatottak, hogy az igazsággal segítsünk másoknak, ne pedig ártsunk nekik, vagy a mélybe taszítsuk ezzel őket.

Ellenkezhetsz valakivel anélkül, hogy ellenszenvesnek tűnnél. Még ha igazad is van valamiben, a durva viselkedés rossz fényt vet rád.

Ítélkezőnek lenni – elvárni, hogy egy hitetlen ember hívőként viselkedjen – értelmetlen. A Biblia azt mondja, hogy az emberek nem cselekedhetnek úgy, ahogy Isten várná tőlük, amíg be nem invitálják ők maguk Jézust az életükbe, és fogadják el erejét, hogy megváltoztassa a gondolkodásukat.

Akkor leszel képes abbahagyni a mások feletti ítélkezést, ha emlékezteted magad, hogy mindenki elszámoltatható Isten színe előtt. Ez azt jelenti, hogy nem neked tartoznak elszámolással, azonban ne feledd, azért viszont te vagy a felelős, hogy abbahagyd a mások feletti ítélkezést.

Jézus azt mondja: „Ne ítélkezz mások felett, és Isten nem fog ítélkezni feletted. Ne kárhoztass el másokat, és Isten nem kárhoztat el téged. Bocsáss meg másoknak, és Isten megbocsát neked” (Lk 6,37 GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondold végig, miként válaszolsz erre a kijelentésre: Nincs értelme elvárni, hogy egy hitetlen ember úgy viselkedjen, mint egy hívő.
  • Miként viszonyul a mai áhítathoz a következő vers? „Így tehát mindegyikünk önmagáról fog számot adni Istennek. Ne ítélgessük hát többé egymást...” (Róm 14,12–13).
  • Milyen módszerekkel lehet valakivel egyet nem érteni anélkül, hogy ellenszenvesek lennénk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.09.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása